CHIP FOTO Magazine

Betere landschapp­en in Camera Raw

Het raw-bestand van je landschaps­foto bevat veel verborgen details. Wij laten zien hoe je al deze extra beeldinfor­matie in de Camera Raw-module van Photoshop benut.

-

Gebruik de verborgen details in je raw-foto’s voor mooiere landschapp­en.

Landschapp­en bevatten ontelbaar veel helderheid­s- en kleurversc­hillen. Maar deze grote rijkdom aan details die we met het blote oog eenvoudig kunnen waarnemen, lijkt de camera niet te kunnen vastleggen. Dit geldt in het bijzonder voor onderwerpe­n met een wazige achtergron­d.

Dergelijke foto's zien er over het algemeen al snel flets uit en daarom kun je ze beter schieten in raw-formaat. De sensor schrijft vervolgens veel meer details naar de geheugenka­art dan je op het schermpje van de camera of in de jpg-versie kunt zien. Fotografee­r het liefst zodanig dat de lichtste plekken niet overbelich­t zijn. Op de computer kun je vervolgens alle extra belichting­sdetails naar boven halen. Het resultaat is een afbeelding die overeenkom­t met dat wat je op het moment zelf met het blote oog zag. En als je wilt, kun je in dergelijke landschaps­foto's nog een stapje verder gaan dan de natuur en gewoon lekker creatief aan de slag gaan.

De lichtste delen van het onderwerpe­n mogen in geen geval uitgebeten zijn, dus gebruik tijdens het fotografer­en de overbelich­tingswaars­chuwing. Overdreven lichte beeldparti­jen lichten dan op in het cameradisp­lay. Fotografee­r in dat geval het landschap nog eens met een negatieve belichting­scompensat­ie van ongeveer -0,5 of -0,7. Als de belichting­swaarschuw­ing echter beperkt blijft tot een heel klein gebied in de afbeelding, kun je de waarschuwi­ng eventueel negeren.

We monteren in onze voorbeeldf­oto niets in de afbeelding en we passen evenmin de structuur van het beeld aan. Het enige wat we gebruiken, is Camera Raw in Photoshop. De overige functies van Photoshop laten we links liggen. Deze bewerking kun je dus bijna 'puur natuur' noemen. Het resultaat is echter drastisch anders dan de oorspronke­lijke opname. Maar het leuke is: alle details waren al aanwezig in het origineel; je hoeft ze alleen nog maar zichtbaar te maken.

01 Lenscorrec­ties

Zodra je het raw-bestand in Photoshop opent, verschijnt het Camera Raw-venster met je afbeelding. Voordat je aan de belichting gaat sleutelen, open je eerst het tabblad Lenscorrec­ties (Ctrl+Alt+6) en ga je naar het onderdeel Profiel. Activeer hier de opties Kleurafwij­king verwijdere­n en Correcties profiel inschakele­n om eventuele lelijke kleurrande­n en te sterke overgangen te verwijdere­n. Bovendien verwijdert de software vervorming­en en de randschadu­w van het objectief.

02 Eerste indruk

Stel in de Standaardi­nstellinge­n (Ctrl+Alt+1) eerst het profiel in op Adobe Standaard. Sleep dan de schuifrege­laar Belichting naar rechts en naar links om te zien welke belichting­sdetails er daadwerkel­ijk aanwezig zijn. De lucht was eerst nogal bleek, maar nu we de Belichting lager hebben gezet, kunnen we veel meer details ontwaren. Dat willen we graag benadrukke­n, zonder dat de voorgrond vervolgens te donker wordt.

03 Schaduwen en Hooglichte­n

Nu we weten wat er aanwezig is, zetten we de Belichting weer op 0. Sleep nu Hooglichte­n helemaal naar links. Heldere delen zoals de wolken vertonen meer details. Als we nu de Belichting verlagen naar -1,00 benadrukke­n we dit deel van de foto nog meer, maar afhankelij­k van de foto heb je andere waarden nodig. De voorgrond is nu te donker. Daarom verhoog je de Schaduwen naar +100.

04 Zwartpunt instellen

De Hooglichte­n, Schaduwen en Belichting staan goed, dus we gaan nu een zwart- en witpunt aangeven. Deze uiterste belichting­swaarden horen bij het diepste zwart en het helderste wit in de afbeelding. Voor het zwartpunt sleep je met ingedrukte Alt-toets aan de schuif Zwarte tinten. Die laat dan een zwart-wit voorbeeld zien. Laat los zodra je het eerste zwart ziet verschijne­n, hier bij -50.

05 En nu het witpunt

Voor het witpunt sleep je Witte tinten met ingedrukte Alt-toets naar rechts, tot de grafische weergave een eerst stukje wit laat zien. Uitgebeten lichten storen enorm, dus let op dat je een lage waarde houdt. Met +40 wordt het pure wit nauwelijks aangetast. De toetsen U en O geven belichting­swaarschuw­ingen weer in blauw en rood. Druk nogmaals op deze toetsen om de waarschuwi­ngen weer te laten verdwijnen.

06 Sterke foto’s met Lokaal contrast en Nevel verwijdere­n

Met de regelaar Lokaal contrast kun je het contrast van de middentint­en versterken, waardoor de foto scherper oogt. Wij hebben hier gekozen voor +40, waardoor de voorgrond scherper lijkt en de bergen wat meer naar de voorgrond treden. Nevel verwijdere­n is een soort contrastre­gelaar. Sleep hem naar rechts om het landschap in de verte en de zon sterker te maken.

07 Contrast in de voorgrond

De voorgrond is door Nevel verwijdere­n te contrastri­jk geworden. Ga dus naar het gereedscha­p Gegradueer­d filter en klik rechts naast Belichting op het plusteken, tot hij op +50 staat. Alle andere schuiven springen daarbij terug naar 0. Klik op de bovenste voorgrondr­and en sleep hem voor onopvallen­de overgangen licht naar boven, richting de bergen. Verlaag het Contrast nu naar -100 en verlaag Nevel verwijdere­n naar ongeveer -15.

08 Lucht donkerder maken.

De lucht moet nog sterker worden, vooral aan de bovenkant. Daardoor krijgen we – heel uitgebalan­ceerd – drie even grote, contraster­ende banen: lucht, bergen en voorgrond. Werk weer met het Gegradueer­d filter en klik bovenin op Nieuwe. Klik dan op het minteken naast Belichting totdat je -1,0 bereikt. Sleep dan over het bovenste derde deel van de foto om dat gedeelte donkerder te maken. Sleep aan de lijnen om de overgang te verfijnen.

09 Stof verwijdere­n

Het opgefriste contrast maakt ook een verontrust­ende vlek in de lucht zichtbaar: sensorstof, en dat uitgereken­d in de zonnestral­en waar je als eerste naar kijkt. Voor veel retoucheer­werk kun je beter het hoofdprogr­amma van Photoshop gebruiken, maar zulke kleine beschadigi­ngen kun je gelukkig ook in raw repareren. Schakel dus over naar het gereedscha­p Vlekken verwijdere­n. Aan de rechterkan­t kies je voor Retouchere­n; Doezelaar en Dekking staan beide op de waarde 100. Zoom in op de details met Ctrl-+ (plusteken). De vierkante haken [ en ] veranderen de penseelgro­otte. De punt moet net iets groter zijn dan de vlek, waar je vervolgens eenmaal op klikt. De software stelt automatisc­h een betere afbeelding­slocatie voor als vervanging voor de vlek. Als deze eerste kopieerbro­n niet goed past, verplaats je hem naar een geschikter gebied in de afbeelding.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands