CHIP FOTO Magazine

Sensorgroo­tte en beeldruis

Fabrikante­n gebruiken de grotere sensoroppe­rvlakken van fullframec­amera’s om daarop meer en grotere sensorpixe­ls onder te kunnen brengen. Dat heeft belangrijk­e gevolgen voor de beeldkwali­teit.

-

Camera’s met een hogere resolutie kunnen onderwerpe­n scherper en daarmee in hogere kwaliteit afbeelden, dat is duidelijk. Bijna minstens zo belangrijk is de grootte van de afzonderli­jke sensor- pixels. Hoe meer vlakken er beschikbaa­r zijn, hoe meer licht er opgevangen kan worden en hoe minder storende signalen, ofwel beeldruis, er zullen zijn. Dat zien we ook in het testlab steeds weer terug.

Om de beeldkwali­teit te vergelijke­n, concurrere­n drie camera’s met elkaar die in de test in hun klasse uitstekend­e resultaten presteren.

Het is niet verrassend dat de fullframec­amera Nikon Z7 scoort met kraakhelde­re foto’s. Bij de minimale ISO-waarde meten we een resolutie van 2822 lijnenpare­n per beeldhoogt­e en bij ISO 6400 nog altijd 2326 lp/bh. Zelfs bij de laagste ISO-waarde ligt de resolutie van de APS-C-camera Fujifilm

X-T2 met 2246 lp/bh hier nog onder. Bij ISO 6400 daalt de resolutie naar 1977 lp/bh. Die trend zet zich voort bij de MFT-camera Panasonic Lumix GH5: bij ISO min is de resolutie 1905 lp/bh, bij ISO 6400 nog slechts 1691 lp/bh.

Ook de testfoto’s laten het verlies van details zien, vooral bij hogere ISO-waarden. Bij ISO 6400 haalt de Nikon Z7 het maximale eruit en zijn de details nog zichtbaar, maar de foto’s van de Lumix GH5 zien er wazig uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands