CHIP FOTO Magazine

Meer camera’s, meer kwaliteit?

-

Is één camera niet genoeg? De meeste moderne smartphone­s hebben er twee of drie. Nokia en het nieuwe bedrijf Light hebben zelfs smartphone­s met wel negen camera’s aangekondi­gd. Maar wat zit daar achter? Is het een marketing ding, of is het werkelijk nuttig? Het antwoord ligt ergens in het midden. Veel smartp-

hone-fotografen gebruiken meestal de hoofdcamer­a. Volgens de fabrikante­n ligt daar ook de nadruk op. Bij de Huawei Mate 20 Pro heeft bijvoorbee­ld alleen de hoofdcamer­a met 28 millimeter (KB) een resolutie van 40 megapixel. De groothoek komt tot 12 en de telezoom zelfs tot maar 8. Als we ervan uitgaan dat de meeste gebruikers foto’s voornameli­jk op een smartphone­scherm bekijken, dan is 2 megapixel eigenlijk al genoeg. 8, 12 en 40 megapixel is dus wat overdreven en zal voornameli­jk met marketing te maken hebben.

Aan de andere kant zijn meerdere objectieve­n wel degelijk nuttig. Zo wordt de beeldkwali­teit minder drastisch verlaagd dan bij digitale zoom. Er blijven nog wel tussenstap­pen die door de smartphone worden berekend en waardoor de beeldkwali­teit minder wordt. In die zin zijn smartphone­s met negen camera’s, die elke brandpunts­afstand afdekken, zeker wel nuttig. Het berekenen is dan namelijk niet meer nodig. Het enige probleem is dat er vanwege ruimtegebr­ek toch snel beperkinge­n ontstaan. Daar zijn nieuwe oplossinge­n voor nodig. Bijvoorbee­ld metalen lenzen, waar onderzoeke­rs aan de Harvard Universite­it in Massachuse­tts inmiddels aan werken.

 ??  ?? 9 in 1: Het prototype van de Light smartphone heeft negen camera’s. Het toestel zou in 2019 moeten verschijne­n.
9 in 1: Het prototype van de Light smartphone heeft negen camera’s. Het toestel zou in 2019 moeten verschijne­n.
 ??  ?? Complex: De techniek in de Huawei Mate 20 Pro verdient respect, maar veel meer zit er momenteel niet in.
Complex: De techniek in de Huawei Mate 20 Pro verdient respect, maar veel meer zit er momenteel niet in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands