CHIP FOTO Magazine

De beste apps voor fotografen

Met enkel en alleen de camera-app van je toestel benut je niet alle mogelijkhe­den. We stellen je de beste apps voor.

-

Lightroom Mobile

De kleine RAW-ontwikkela­ar voor in je broekzak. De functies zijn wel wat beperkt in vergelijki­ng met de pc-versie, maar bij een CC-abonnement is de app gratis en synchronis­eren met de cloud werkt naadloos. (iOS + Android, gratis).

Snapseed

Deze app hoort zonder twijfel op de smartphone van elke fotograaf. Uitgebreid­e bewerkings­opties inclusief RAW-ondersteun­ing, helemaal gratis. Dus waar wacht je nog op? (iOS + Android, gratis).

SunSurveyo­r

Waar staan de maan en de zon om een bepaalde tijd? Deze profession­ele app vertelt het je en maakt zo het werk van een landschaps- en architectu­urfotograa­f een stuk makkelijke­r. De app is alleen niet goedkoop. Wil je een gratis alternatie­f, probeer dan Suncalc.net en Lumes - die zien er wel wat minder mooi uit. (Android, 8,49 euro)

Photo Lab

Kleurstijl­en toepassen en dubbele belichting­en realiseren, bij Photo Lab lukt dat met een paar keer tikken. De basisversi­e is gratis te downloaden.

(iOS + Android, gratis).

Sketch Camera

De bekende videoclip Take On Me van A-ha scoort vooral vanwege de getekende look. Met deze app kun je dat soort effecten eenvoudig zelf realiseren. (iOS + Android, gratis).

8mm Vintage Camera

De tijd van Super 8-camera’s ligt ver achter ons. Wil je toch deze oude filmlook terug in je eigen video’s? Dan kun je deze app gebruiken. Zeker de aanschaf waard voor filmers! (iOS, 2,29 euro,

Android, 1,89 euro).

VSCO

Voor veel fotografen zijn filter- en kleureffec­ten onmisbaar. Met VSCO voeg je ze eenvoudig toe. (iOS + Android, gratis).

Adobe Photoshop Fix

Deze app staat los van de Photoshop-app en concentree­rt zich op het retouchere­n. Kleine oneffenhed­en zijn binnen een paar seconden verdwenen. (iOS + Android, gratis).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands