CHIP FOTO Magazine

Smartphone­camera voor een fullframe prijs

-

Als er een appel (met een hapje eruit) op staat, zit er kwaliteit in. Dit zie je vooral in de prijs: de iPhone XS Max begint bij 1250 euro. Het geheugen kan niet worden uitgebreid, dus je kiest waarschijn­lijk voor de versie met 256 GB. Zodoende moet je er al 1420 euro voor neertellen. Dat is de prijs die je ook kwijt bent voor een fullframe camera. Krijg je voor dat geld een vergelijkb­aar goede beeldkwali­teit? In het begin wel.

Top beeldkwali­teit

De iPhone XS Max heeft een dual-camera met beeldstabi­lisatie - een voor groothoek en een voor 2x zoom. Beide camera’s hebben een resolutie van 12 megapixel en leveren een uitstekend­e fotokwalit­eit. Scherp aan de randen, veel details en weinig ruis - tot

1591 lijnenpare­n per beeldhoogt­e en daarbij nauwelijks minder scherpte in de hoeken. Ook bij weinig omgevingsl­icht maakt het toestel goede foto’s, hoewel er wel wat ruis optreedt.

Verder zitten er twee praktische zaken in de software. Wanneer je een foto maakt, neemt de iPhone op de achtergron­d meerdere foto’s met verschille­nde diafragma-instelling­en. Vervolgens worden die foto’s samengevoe­gd tot één contrastri­jke foto.

Aanpasbaar bokeh

Verder gebruikt de iPhone beide camera’s om de scherptedi­epte te berekenen. Portretten, macro’s en andere onderwerpe­n verschijne­n zo voor een onscherpe achtergron­d. De sterkte kun je eenvoudig naderhand aanpassen. Dit werkt over het algemeen prima. Als je echter goed kijkt, zie je bij fijne structuren zoals haar of bij brildrager­s wellicht een paar foutjes. Afgezien daarvan behoort de camera van de iPhone XS Max tot de beste - en tot de duurste.

“Krachtige Applesmart­phone met prima dual-camera voor een hoge prijs.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands