CHIP FOTO Magazine

De Nikon Z6 in het lab en in de praktijk

-

beter dan die van de Z7 met zijn tweemaal zo hoge resolutie. Daar is de ruis al zichtbaar vanaf ISO 3200.

Resolutie: Bij waarden onder ISO 3200 levert de Z6 gedetaille­erde foto’s met een hoge resolutie. Dat de meetwaarde­n in het lab niet kunnen tippen aan de Z7, is in de praktijk niet merkbaar. In bijna alle alledaagse situaties scoort de Z6 met een grote scherpte en wordt dat pas minder bij hogere ISO-waarden. Maar die kun je dankzij de geweldige beeldstabi­lisator meestal vermijden. Ruisverhou­ding: In de praktijk levert de Z6 tot ISO 6400 een goede beeldkwali­teit. Daarboven worden de details op 100%-weergave duidelijk steeds minder scherp. Vanaf ISO 12.800 wordt de beeldruis zowel in de praktijk als in het laboratori­um zichtbaar. Met ISO 51.200 zijn de foto’s alleen geschikt voor kleinere afmetingen. De hogere waarden van H1 en H2 kun je beter links laten liggen. Over het algemeen is de ruispresta­tie tot ISO 51.200 moeite waard. De Nikon Z6 is een bijna geheel volwassen camera die ook in de details goed doordacht is. De highlights zijn onder meer de hoge (doch in aantal foto’s beperkte) snelheid van de burstmodus en de geweldige digitale zoeker, die met een 0,8-voudige vergroting en 3,69 miljoen pixels een nieuwe standaard zet. Ook de goed gevormde handgreep en de grote bajonetvat­ting gooien hoge ogen.

De momenteel verkrijgba­re objectieve­n Z 24–70 mm f/4 S en Z 50 mm f/1.8 S laten eveneens een goede indruk achter en scoren punten met een goede constructi­e en hoge scherpte. Ze profiteren daarbij van de uitstekend­e beeldstabi­lisatie in de camerabody.

Alleen de keuze voor het type geheugenka­art verbaast ons nogal. Waar andere fabrikante­n massaal op SD-kaarten inzetten, gebruikt Nikon zijn huiseigen XQDsleuf waarvoor dure geheugenka­arten en een speciale geheugenka­artlezer voor nodig zijn. Bruidsfoto­grafen zullen daarnaast een tweede kaartslot missen. Maar het valt nog te bezien of klanten bij de keuze voor een fabrikant vanwege de geheugenka­art toch liever naar Sony overlopen. Kwalitatie­f gezien kan de Z6 weinig verweten worden. Videomaker­s zullen waarschijn­lijk ook onder de indruk zijn van de vele functies van de camera, zoals een hoofdtelef­oonaanslui­ting, Full-HD slowmotion en een extra digitale beeldstabi­lisator. We kijken nu al uit naar de tweede generatie fullframe-systeemcam­era’s!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ISO 100ISO 1600ISO 3200ISO 6400
ISO 100ISO 1600ISO 3200ISO 6400

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands