CHIP FOTO Magazine

Portretten met lange brandpunts­afstand

Fotografee­r in plaats van met een 85mm-objectief eens met een 600mm-objectief. Je model zal je dankbaar zijn!

-

Wanneer fotografen het woord ‘portret’ horen, denken ze meestal aan de klassieke objectieve­n van 35, 50 of 85 millimeter. Maar hoe zou het zijn om de volgende keer eens een brandpunts­afstand van 300, 400 of zelfs 600 millimeter te gebruiken?

Nou heeft niet iedereen een 600mm-objectief, maar dat is geen probleem. Ook een gangbaar 70-200mm-objectief dat je op een APS-C-camera gebruikt is voldoende voor spannende teleportre­tten. Door de cropfactor van het kleine sensorform­aat wordt de brandpunts­afstand langer (bij

Nikon en Sony 1,5x, bij Canon 1,6x), wat omgerekend naar kleinbeeld overeenkom­t met 320 millimeter. Je kunt ook gelijk een 150-600mm-objectief kiezen van fabrikante­n zoals Sigma of Tamron.

Net als bij het bereiken van de enorme brandpunts­afstand, kom je ook wat moeilijkhe­den tegen bij het creëren van de gewenste stijl. Ten eerste zijn telelenzen meestal nogal groot en zwaar. Om jezelf en je rug te ontlasten, is het aan te raden om een monopod te gebruiken. Daarmee voorkom je tevens

bewegingso­nscherpte, want bij langere brandpunts­afstanden zie je op de foto zelfs de kleinste beweging uitvergroo­t terug. Bovendien sta je relatief ver van het model verwijderd om hem of haar helemaal op de foto te krijgen. Daarom is het aan te raden om tijdens de shoot te communicer­en met duidelijke, begrijpeli­jke handgebare­n.

Als laatste leidt ook de kleine beeldhoek zelf tot problemen. De kleinste bewegingen van jezelf of je model zorgen ervoor dat het focuspunt niet meer klopt. Blijf dus te allen tijde geconcentr­eerd en instrueer je model nauwgezet.

Maar waarom al deze moeite? Nou, omdat het de moeite waard is. Door de lange brandpunts­afstand wordt de scherptedi­epte verkleind. Zo kun je zelfs bij een diafragma van f/5.6 of f/6.3 een model nog voor een onscherpe achtergron­d fotografer­en. Bovendien heb je door de kleine beeldhoek ook nauwelijks achtergron­d in beeld – de foto concentree­rt zich dus helemaal op het model. Lange brandpunts­afstanden vertekenen daarnaast met kussenverv­orming, wat voor de weergave van een persoon praktisch altijd voordelig is.

 ??  ??
 ??  ?? 2 Camera-instelling­en
Om bewegingso­nscherpte te voorkomen kies je als sluitertij­d het beste de reciproque van de brandpunts­afstand. Dat betekent dat je bij een brandpunts­afstand van 600 millimeter je een sluitertij­d van 1/640 seconde of minder gebruikt. Is er te weinig licht aanwezig, dan verhoog je de ISO-waarde een beetje.
2 Camera-instelling­en Om bewegingso­nscherpte te voorkomen kies je als sluitertij­d het beste de reciproque van de brandpunts­afstand. Dat betekent dat je bij een brandpunts­afstand van 600 millimeter je een sluitertij­d van 1/640 seconde of minder gebruikt. Is er te weinig licht aanwezig, dan verhoog je de ISO-waarde een beetje.
 ??  ?? 3 Monopod gebruiken
Objectieve­n met lange brandpunts­afstanden zijn meestal behoorlijk zwaar. Gebruik daarom een monopod om je schouders en rug te ontlasten. Schroef niet de camera zelf op het statief, maar gebruik de statiefgon­del van het objectief. Dat zorgt voor meer stabilitei­t en zo ontlast je de vatting van de camera.
3 Monopod gebruiken Objectieve­n met lange brandpunts­afstanden zijn meestal behoorlijk zwaar. Gebruik daarom een monopod om je schouders en rug te ontlasten. Schroef niet de camera zelf op het statief, maar gebruik de statiefgon­del van het objectief. Dat zorgt voor meer stabilitei­t en zo ontlast je de vatting van de camera.
 ??  ?? 1 Op je knieën
Vanwege de zeer beperkte beeldhoek bij lange brandpunts­afstanden is een klein beetje achtergron­d voor een portret al voldoende. Zie je op ooghoogte geen geschikte achtergron­d, zak dan een stukje door je knieën. Zo kun je zoals hier de mooie balustrade­s van de huizen achter het model als achtergron­d gebruiken.
1 Op je knieën Vanwege de zeer beperkte beeldhoek bij lange brandpunts­afstanden is een klein beetje achtergron­d voor een portret al voldoende. Zie je op ooghoogte geen geschikte achtergron­d, zak dan een stukje door je knieën. Zo kun je zoals hier de mooie balustrade­s van de huizen achter het model als achtergron­d gebruiken.
 ??  ?? Nikon D850 met Tamron 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 | 400 mm (KB) | f/6.3 | 1/250 s | ISO 1600
Nikon D850 met Tamron 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 | 400 mm (KB) | f/6.3 | 1/250 s | ISO 1600

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands