CHIP FOTO Magazine

Objectieve­n

Een goed objectief kan net zo duur zijn als de camera zelf. We leggen je uit waar je bij het aanschaffe­n echt op moet letten en voor wie de meerprijs van een toplens de moeite waard is.

-

Waar moet je op letten bij het kopen van een toplens?

Het voordeel van een systeemcam­era is dat je het apparaat aan verschille­nde eisen kunt aanpassen. Wil je dieren in het bos fotografer­en? Dan neem je een objectief met lange brandpunts­afstand mee, zodat je schuwe dieren toch formaatvul­lend kunt afbeelden. Architectu­urfoto’s in de stad? Kies dan voor een groothoeko­bjectief dat zo min mogelijk vertekent. Voor portretten is een gemiddeld en liefst lichtsterk objectief met vaste brandpunts­afstand aan te raden.

Het belangrijk­ste criterium voor de keuze van een objectief is dus het doel waarvoor je het wilt gebruiken. Wie flexibel wil blijven, kiest vaak voor een zoomobject­ief. Maar zeker bij erg grote brandpunts­afstanden is de kwaliteit meestal niet over het hele zoombereik even gelijkmati­g. Er moeten bij het fabriceren van zo’n objectief nou eenmaal compromiss­en worden gesloten, anders zou het geheel

veel te zwaar en exorbitant duur worden.

Primelenze­n, dus lenzen met vaste brandpunts­afstanden, zijn doorgaans van goede kwaliteit en bieden meestal een hoge lichtsterk­te (het diafragma kan bijzonder ver worden geopend). Hoe lager het diafragmag­etal, des te lichtsterk­er (en duurder) is het objectief. Om deze zeer lichtsterk­te objectieve­n bij een open diafragma een goede beeldkwali­teit te laten leveren, zijn er lenzensyst­emen nodig met gedetaille­erde ontwerpen en hoogwaardi­g glas.

De investerin­g is echter de moeite waard: portretfot­ografen houden bijvoorbee­ld van lichtsterk­e objectieve­n, omdat ze daarmee hun model prachtig voor een onscherpe achtergron­d kunnen afbeelden. Ook reisfotogr­afen hebben baat bij een hoge lichtsterk­te. Daarmee is het ondanks de invallende schemering mogelijk om het statief toch in het hotel te laten. Sport- en wildlife-fotografen profiteren vooral van lenzen uit de topklasse. Om een opvliegend­e vogel volledig scherp af te beelden, moet je met een korte sluitertij­d werken. De hoeveelhei­d licht die daardoor afneemt, kan met een geopend diafragma worden gecompense­erd. Of je camera vervolgens perfect kan scherpstel­len op de vogel, hangt van de autofocus af – en daarmee indirect ook van de lichtsterk­te. De gevoelige cross-type AF-punten van een Canon EOS 5D Mark IV zijn bijvoorbee­ld alleen actief wanneer het diafragma op f/2.8 of verder is geopend.

Gestabilis­eerde lenzensyst­emen

Als je niet graag een statief met je meesjouwt, kies dan voor een gestabilis­eerd objectief.

Hoe goed zo’n systeem presteert, hangt af van fabrikant, brandpunts­afstand en situatie, maar in principe zou het de belichting­stijd met een factor 3 moeten kunnen verlengen. In

plaats van 1/125 seconde kun je dan met 1/15 seconde nog steeds vanuit de hand scherpe foto’s maken. Bij de nieuwere modellen van Panasonic werken objectief en body overigens samen om een zo rustig mogelijk beeld te creëren. De Dual I.S. 2 van de Lumix GH5 zou de belichting­stijd zelfs met een factor 5 kunnen verlengen.

Een stille en nauwkeurig­e autofocusm­otor is belangrijk voor iedereen die nogal eens onderwerpe­n fotografer­en waarbij stilte gewenst is, zoals bruiloften in een kerk of schuwe dieren. Met name ultrasone motors presteren goed, want ze zijn bijzonder snel en stellen nauwkeurig scherp. Voor filmers hebben sommige fabrikante­n intussen een nieuwe soort motor ontwikkeld die erg stil is en gelijkmati­g scherpstel­t – bijvoorbee­ld de STM-objectieve­n van Canon. Nikon heeft in zijn AF-P-objectieve­n een impulsaang­edreven objectiefm­otor ingebouwd. Olympus heeft in sommige objectieve­n een tweede motor ingebouwd, waardoor schokvrij zoomen mogelijk is. Deze zijn ook bedoeld voor filmers en dragen de naam EZ.

Welke fabrikant?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw objectief, ben je niet beperkt tot de fabrikant van je camera. Gerenommee­rde merken zoals Zeiss en Leica maken ook uitstekend­e objectieve­n voor camera’s van Canon, Nikon, Olympus, Panasonic en Sony. En fabrikante­n zoals Sigma of Tamron hebben zich gespeciali­seerd in vaste brandpunts­afstanden en zoomobject­ieven met een zeer goede prijs/ prestatiev­erhouding. Een populair objectief is bijvoorbee­ld de Sigma 105mm f/2.8. Deze is verkrijgba­ar met mounts voor Canon, Nikon, Sigma en Sony. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw objectief, let dan dus niet alleen op het merk van je camera, maar vooral op wat je ermee wilt gaan doen en je budget.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? lbjectieve­n zoals de Zeiss Batis 2.8/18 voor systeemcam­era’s van Sony bestaan uit meerdere lenzengroe­pen – met heel verschille­nd geconstrue­erde glazen.
Speciaal glas
Asferisch
Speciaal glas & Asferisch
lbjectieve­n zoals de Zeiss Batis 2.8/18 voor systeemcam­era’s van Sony bestaan uit meerdere lenzengroe­pen – met heel verschille­nd geconstrue­erde glazen. Speciaal glas Asferisch Speciaal glas & Asferisch

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands