CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Van links, naar rechts

-

Zweden wisselt naar rechts rijden.

De Snolleboll­ekes krijgen tegenwoord­ig een hele zaal vol springende mensen van links naar rechts, maar Zweden deed daar vroeger een schepje bovenop. Op 3 september 1967 ging het hele land over op rechts rijden. Daarvoor reed men in het land nog steeds aan de linkerkant van de weg. Opvallend detail: men reed vooral in auto’s met het stuur aan de linkerkant. Dit zorgde echter voor veel aanrijding­en op de tweebaansw­egen.

In 1955 werd er een referendum gehouden, maar meer dan tachtig procent van de Zweedse bevolking vond het links rijden wel prima zo. Het Zweedse parlement besloot echter in 1963 om het rechts rijden toch in te gaan voeren. Op zondag 3 september 1967 was het dan eindelijk zover. Tijdens Dagen H (dag van het rechts verkeer) werden er speciale regels

ingesteld. Zo had alleen strikt noodzakeli­jk verkeer toestemmin­g om op de weg te rijden. Om kwart voor vijf ‘s ochtends moest al het verkeer stilstaan en na vijf minuten wachten moesten ze voorzichti­g naar de andere kant van de weg gaan.

In de steden ging dat natuurlijk niet helemaal van een leien dakje. Vooral eenrichtin­gswegen vormden een probleem. Daarnaast moet je niet vergeten wat er allemaal bij komt kijken, wanneer je een wisseling van rijbaan doorvoert. Koplampen van auto’s moeten worden vervangen, deuren van trams en bussen moeten naar de andere kant van het voertuig en haltes aan de straat moeten verplaatst worden. Een grappig weetje: op de maandag na Dagen H waren er minder ongelukken dan standaard op een Zweedse maandag het geval was.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands