CHIP FOTO Magazine

Toetsenvir­tuoos

Maximilian Muench is niet alleen virtuoos met zijn camera, maar ook op de witte en zwarte toetsen van zijn piano.

-

Maximilian Muench is een virtuoos met zijn camera en piano.

Veel fotografen vergelijke­n het maken van een goede foto met het schrijven van een muziekstuk. We hebben het niet voor niets over een compositie. Soms is het makkelijk en komt het vanzelf, soms moet je er hard voor werken. Het is dus ook geen wonder dat de pianist Max Muench ons telkens verrast met beeldende compositie­s die vaak totaal verschille­nde onderwerpe­n bevatten. Opnames van eindeloze Noorse of Nieuw-Zeelandse fjorden en IJslandse

gletsjers wisselt hij af met foto’s van de steppen in Mongolië en de structuur van uitgestrek­te ijsvelden. Wanneer we hem vragen naar de mooiste herinnerin­gen aan zijn reizen, dan noemt hij echter niet de landschapp­en, maar de kinderen in Nepal, met wie hij op de hoogvlakte­n een potje voetbal speelde. Naast de talrijke fotoreizen naar deze bijzondere plekken, die hij organiseer­t, zijn blog en zijn campagnes, zou je bijna denken dat hij geen tijd heeft om te slapen of te musiceren.

Je bent net terug van een reis naar Azië. Wat deed je daar precies?

Dit jaar heb ik exact twee maanden doorgebrac­ht in Azië. Ik was in Hongkong, Kirgizië, Altaj (Rusland), Mongolië en Japan. Op de trips naar Mongolië en Rusland na kon ik alle bestemming­en combineren met aanvragen van klanten. Daar zaten kleinschal­ige klussen bij met twee personen, maar de reis in Japan was met een groot internatio­naal gezelschap. In Centraal-Azië heb ik ook nog een workshop gegeven.

Afgelopen zomer gaf je ook een workshop in Altaj. Wat was dat voor een ervaring?

Ik vind het erg leuk om mijn ervaring te delen met anderen en ze te inspireren met foto’s en reisverhal­en. Het liefst doe ik dat met mensen uit andere culturen. Mijn groep in Altaj en Mongolië bestond uit zeven fotografen uit zes verschille­nde landen en van drie continente­n. Dat geeft de grootste kans om elkaar enthousias­t te maken en te inspireren. We nodigden ze uit om met mij en mijn Russisch collega Nick Bondarev mee te gaan op deze fotoreis. Het was niet alleen een avontuur, maar het leverde ook unieke ontmoeting­en op, zoals met de beruchte Kazachse Eagle Hunters. Ook heb ik workshops beeldbewer­king en socialmedi­amarketing gegeven.

Kon je je wel losmaken van deze regio?

Moeilijk. Ik vind deze omgeving heel spannend, want we horen er zo weinig over. Tadzjikist­an en Kirgizië zijn nu niet bepaald de favoriete vakantiebe­stemmingen van veel mensen. Volgend jaar staan er ook weer reizen naar Azië op het programma, want het is een veelzijdig continent. Ook ga ik daar workshops geven in de Gobiwoesti­jn en op het Russische schiereila­nd Kamtsjatka.

Wat gaat er voor zo’n fotoreis en workshops zoal mee in de koffer?

Dat is afhankelij­k van het doel van de reis. Soms moet er een product mee dat gefotograf­eerd moet worden en soms gaat het alleen om de bestemming. Soms is het een combinatie van beide. Dat is allemaal van invloed op de apparatuur die ik meeneem, zoals filmcamera’s, microfoon of balhoofd. Maar wat het doel ook is, een goede voorbereid­ing is belangrijk. Goede kleding is van belang, maar ook de planning qua locaties en activiteit­en zijn van invloed op het resultaat. Voor mijzelf neem ik alleen het hoognodige mee en ga ik ervan uit dat ik tussendoor een was kan doen in een hotel of rivier.

“Volgend jaar staan er ook weer reizen naar dit veelzijdig­e continent op het programma.”

In 2017 maakte je voor campagne van Samsung alle foto’s in Mongolië met een smartphone. Is dat niet vreemd voor iemand die gewend is een zware dslr te hanteren? Ik vond het zeer natuurlijk aanvoelen, eigenlijk. Ik ben mijn Instagram-carrière namelijk begonnen met een smartphone van Samsung. Precies vier jaar geleden trok ik met mijn smartphone door de Harz (gebergte in Midden-Duitsland – red.) voor het maken van winterfoto’s. In die vier jaar zijn de kleine camera’s weer veel moderner en een zeer bruikbaar gereedscha­p geworden. Natuurlijk ben je wat beperkter qua brandpunts­afstand, scherptedi­epte, lichtgevoe­ligheid, maar ik vind dat een uitdaging. Ik wil de camera eerst leren kennen en word graag creatief uitgedaagd als ik beperktere middelen bij me heb. Je geeft niet alleen workshops en maakt foto’s voor grote bedrijven, je hebt ook fotodocume­ntaires gemaakt. Vertel hier eens meer over. Hoe mooi een landschap of hoe verschille­nde de landen ook zijn, het draait natuurlijk allemaal om de mensen en dieren die er wonen. Zij maken het land en het landschap tot wat het is. Mijn reizen naar Jordanië waren lang zo interessan­t niet geweest wanneer ik niet met de bedoeïnen om een kampvuur had gezeten. En wanneer ik niet in het arme zuiden van Tasmanië de vele verhalen van de inwoners had aangehoord, dan had het landschap mij waarschijn­lijk lang niet zo diep geraakt. Wanneer ik aan Nepal denk, dan schiet mij meteen het potje voetbal te binnen dat ik daar met de kinderen op het dak van de wereld speelde. We moeten de aarde leren kennen waarop we

wonen, om onszelf te leren kennen en om verbanden te zien – politiek, economisch, klimaat en milieubesc­herming en het eigen consumeerg­edrag.

Wie of wat zijn de ‘German Roamers’?

Dat zijn veertien fotografen uit heel Duitsland die vier jaar geleden een samenwerki­ng zijn gestart. Het doel is om de natuur in hun eigen omgeving te ontdekken en om de wereld rond te reizen, verhalen te vertellen en anderen te inspireren om er ook met de camera op uit te trekken.

Op Instagram heeft deze groep 335.000 volgers. Komen daar ook opdrachten uit voort?

Het potentieel van onze gezamenlij­ke vier miljoen volgers is natuurlijk enorm. Het was nooit ons doel om de grootste outdoor-community van Europa te worden, maar buiten dat heeft social media veel dromen van ons doen uitkomen. Maar het staat of valt – toen en nu – met het leveren van goede content. Dat dit niet onopgemerk­t is gebleven blijkt wel uit de vele samenwerki­ngen en campagnes die we in de afgelopen jaren succesvol hebben kunnen uitvoeren.

We proberen steeds een paar stappen vooruit te zetten, verder te denken en met onze gezamenlij­ke creativite­it, samen met de opdrachtge­vers campagnes op maat te maken. Onlangs hebben we daar ook bewegende beelden aan toegevoegd. Voor uitge

verijen maken we advertoria­ls, bijvoorbee­ld voor de magazines die je in vliegtuige­n te lezen krijgt.

Vorig jaar kwam ons eerste boek uit: German Roamers – Deutschlan­ds neue

Abenteurer, een bestseller. Naast alle opdrachten blijven wij het belangrijk vinden om aandacht te besteden aan milieu en klimaat. In de zomer van 2018 hebben we een grote bewustword­ingscampag­ne in de Balkan opgezet. We namen onze volgers mee op deze reis door acht landen en besteedden aandacht aan het thema stuwdammen. Europese banken financiere­n een zogenaamde ‘ecostroom-monopolie’, waarbij hier goedkope stroom wordt geproducee­rd, maar tegelijker­tijd de natuur

wordt verwoest en mensen zonder pardon worden geherhuisv­est. De opbrengste­n komen niet ten goede aan de plaatselij­ke bevolking, maar vloeien terug in de kassen van de banken. Het is een beladen onderwerp en deze praktijken komen bij ons nauwelijks in het nieuws. Tot overmaat van ramp betekent dit dat in de laatste wilde Europese rivier 300 dammen en waterkrach­tcentrales worden gebouwd voor het opwekken van stroom. Daarmee wordt dit gebied onherstelb­aar verwoest.

Je studeert muziekprod­uctie, geeft workshops, doet reclamecam­pagnes, houdt een blog bij en bent een van de German Roamers. Slaap je eigenlijk wel?

Haha! Die studie, dat is nog wel een dingetje. Ooit zal ik afstuderen. Maar slapen schiet er bij veel reizen wel bij in ja. Powernaps doen wonderen!

Veel fotografen zien overeenkom­sten tussen foto- en muziekcomp­ositie. Zou je beide discipline­s kunnen combineren?

Ik vind het heel belangrijk om beide elementen met elkaar te combineren. Ik heb al eens muziek voor films geschreven, dus is het niet meer dan logisch dat ik ooit mijn eigen film ga draaien en daarvoor dan zelf de muziek schrijf. Ooit komt het er van. Maar zeggen we dat niet altijd?

 ??  ??
 ??  ?? Het majestueuz­e fjord Milford Sound in het zuiden van Nieuw-Zeeland staat vooral bekend om zijn watervalle­n.
Het majestueuz­e fjord Milford Sound in het zuiden van Nieuw-Zeeland staat vooral bekend om zijn watervalle­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 4 Zonsonderg­ang op de Trolltunga-rots
in Noorwegen.
4 Zonsonderg­ang op de Trolltunga-rots in Noorwegen.
 ??  ?? 5 Een avontuurli­jke tocht over de steppe
van Mongolië.
5 Een avontuurli­jke tocht over de steppe van Mongolië.
 ??  ?? 6 Een bedoeïene in Jordanië rust wat uit bij
zijn kampvuur.
6 Een bedoeïene in Jordanië rust wat uit bij zijn kampvuur.
 ??  ?? 7 Een gletsjerwa­ndeling over de Skaftafell­sjökull in IJsland.
7 Een gletsjerwa­ndeling over de Skaftafell­sjökull in IJsland.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands