CHIP FOTO Magazine

Lichtsterr­en in Photoshop

Vangt je onderwerp niet genoeg licht? Verhoog dan de sfeer met een sterfilter­effect. Dat gaat in Photoshop een stuk sneller dan via een lensfilter.

-

Als je bij nacht met een klein diafragma zoals f/11 of f/16 fotografee­rt, zie je bij puntlichtb­ronnen in de foto een stereffect verschijne­n, wat in het Engels zo mooi ‘starburst’ genoemd wordt. Dit effect kun je met speciale sterfilter­s die je op je lens schroeft nog verder versterken. Er zijn filtervari­anten voor allerlei soorten lichtstral­en die worden geproducee­rd door het groevenpat­roon in het filterglas.

Het nadeel van deze filters is dat de sterren

op de foto’s er allemaal hetzelfde uitzien en de lichtrefle­cties van lichtbronn­en verder weg zijn even groot als die van de lichtbronn­en dichterbij. Daardoor komt het wat kunstmatig en niet sfeervol over. Daarbij komt nog dat door de constructi­e van het filter de foto’s iets verzacht lijken.

Deze problemen kun je voorkomen door de sterren in Photoshop te maken, zodat je de grootte en sterkte van de starbursts naar smaak kunt variëren. De scherpte van de foto lijdt hier bovendien niet onder, want het effect wordt alleen maar op specifieke plekken toegepast. Je hebt de volledige controle over het effect, dus je kunt het zo sterk of subtiel maken als je maar wilt.

De beste werkwijze is om in Photoshop eerst een eigen sterpensee­l te maken. Daarmee kun je vervolgens op een willekeuri­ge foto klikken op de plek waar je de ster wilt hebben – kinderspel! We lopen je stap voor stap door het maken van de penseel met stervorm, zodat je die in de toekomst naar wens op elke foto kunt stempelen.

01

Nieuw document

Open Photoshop en kies Bestand>Nieuw. Stel Breedte en Hoogte in op 2000 pixels en zet Resolutie op 300 pixels/inch. Bij Kleurmodus kies je RGB-kleur en 8-bits, en de Achtergron­dinhoud zet je op Wit. Klik op OK om je lege canvas aan te maken.

03

Vervagen en tweede lijn

Ga dan in het hoofdmenu naar de optie Filter>Vervagen> Bewegingso­nscherpte. Laat de Hoek op 0 graden staan, maar stel Afstand in op 500 pixels en klik op OK. Daardoor wordt de lijn aan beide uiteinden vervaagd. Druk op de toetsen Ctrl+J om de lijn te dupliceren. Je ziet de kopie nu ook in het deelvenste­r Lagen staan. Ga naar Bewerken>Transforma­tie>90 roteren met de klok mee om een kruis te creëren. Met de toetsencom­binatie Ctrl+E voeg je beide lijnen samen in één enkele laag.

02

A star is born

Maak eerst een nieuwe laag aan (druk op Ctrl+Shift+N) en druk op de D-toets om de voor- en achtergron­dkleur respectiev­elijk op zwart en wit in te stellen. Nu neem je het Potlood, dat je vindt door in de gereedscha­ppenbalk met rechts op de knop Penseel te klikken. Zet de instelling­en bovenin op Grootte: 10 px en Dekking: 100%. Klik met ingedrukte Shift-toets in het midden van het canvas en sleep met ingedrukte muisknop naar links tot halverwege naar de rand van het canvas. Blijf Shift ingedrukt houden en sleep naar rechts. Je hebt nu een loodrechte lijn die over ongeveer de helft van de breedte van de afbeelding strekt.

04

Tegenlicht­reflectie

Dupliceer met Ctrl+J de laag met het kruis en druk op Ctrl+T om het gereedscha­p Vrije transforma­tie te activeren. In de Optiebalk vul je bij Roteren 45 graden in en dan druk je op Enter om de transforma­tie vast te leggen. Nu heb je een achtpuntig­e ster. Voeg de lagen samen met Crtl+E en druk dan op Ctrl+Alt+Shift+N om een nieuwe laag te maken. Vul die met zwart door op Alt+Backspace te drukken. Ga dan naar Filter>Rendering>Zon en stel die in op 100% en 50-300 mm zoomen. Klik in het midden van de preview en klik dan op OK.

 ?? foto: JON ADAMS ??
foto: JON ADAMS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands