CHIP FOTO Magazine

Verrassend schaduw-effect

Met een paar trucs versmelt je twee verschille­nde foto’s tot één beeld. Pas wanneer je nog eens goed kijkt, zie je wat er niet bij elkaar hoort.

-

Schaduwen ontstaan altijd daar waar een object lichtstral­en blokkeert. De schaduw komt dan overeen met het object – maar met een beetje Photoshop houd je iedereen makkelijk voor de gek. Foutieve schaduwen zijn een leuk fotoprojec­t voor thuis en je verleidt mensen om nog een tweede keer te kijken. Alles wat je er voor nodig hebt, is een object naar keuze (in ons geval een ledenpop), een bureaulamp en een groot stuk karton.

Nu kun je direct aan de slag. Omdat je model rechtop staat, moet het zwaartepun­t van het figuur zich precies midden boven het standbeen bevinden. Pas de positie van de ledenpop naar wens aan – daar komt wat geduld en intuïtie bij kijken.

De donkere schaduw is vooral goed te zien op een lichte achtergron­d. Een eenvoudige bureaulamp is voldoende voor de belichting, alleen is het lichtvlak in verhouding met het onderwerp te groot. Dat leidt tot onduidelij­ke schaduwen. Voor mooie, scherpe schaduwen verklein je het lichtvlak. Dat kan eenvoudig door een gat te knippen in een stuk

zwart karton, dat je vervolgens voor de lamp monteert. Om die reden kun je het beste een led-lamp gebruiken, anders kan er brandgevaa­r ontstaan. Door het kleinere gat valt er minder licht op de pop, waardoor een langere sluitertij­d nodig is. Gebruik daarom een statief en de zelfontspa­nner van de camera om bewegingso­nscherpte te voorkomen. Omdat de autofocus het bij weinig licht nogal eens laat afweten, kun je het beste handmatig scherpstel­len.

Plaats de pop op de gewenste plek en maak een eerste foto. Verander vervolgens de positie tot de schaduw je bevalt en maak er nog een. Om het bewerken op de pc makkelijke­r te maken, is het belangrijk dat je camera en licht niet verandert. Pas wanneer je voldoende foto’s van zowel de pop als de schaduw hebt, kun je gaan variëren.

De foto’s combineer je achteraf in Photoshop. Open beide foto’s als afzonderli­jke laag in een bestand en voeg de foto’s met laagmasker­s samen. Werk vooral nauwkeurig op de snijlijnen van schaduw en pop.

Probeer ook andere onderwerpe­n, bijvoorbee­ld een appel of een plant ...

“Verleid mensen om een tweede keer wat beter te kijken.”

 ??  ??
 ??  ?? 3 Lichtvlak verkleinen
Knip een zwart stuk karton ter grootte van de kap van de bureaulamp uit. Knip vervolgens een rond gat in het midden van het karton. Bevestig het karton daarna met plakband voor de lamp – vanzelfspr­ekend is het belangrijk dat je geen lichtbron gebruikt die heet wordt.
3 Lichtvlak verkleinen Knip een zwart stuk karton ter grootte van de kap van de bureaulamp uit. Knip vervolgens een rond gat in het midden van het karton. Bevestig het karton daarna met plakband voor de lamp – vanzelfspr­ekend is het belangrijk dat je geen lichtbron gebruikt die heet wordt.
 ??  ?? 2 Ledenpop positioner­en
Plaats de pop op de tafel en breng hem in de gewenste positie. Hoe dichter je de pop bij het gebogen karton zet, hoe sterker de schaduw zal worden. Het is op die plek wel moeilijker om de pop goed gebalancee­rd rechtop te zetten. Dat vergt nog redelijk wat fingerspit­zengefühl.
2 Ledenpop positioner­en Plaats de pop op de tafel en breng hem in de gewenste positie. Hoe dichter je de pop bij het gebogen karton zet, hoe sterker de schaduw zal worden. Het is op die plek wel moeilijker om de pop goed gebalancee­rd rechtop te zetten. Dat vergt nog redelijk wat fingerspit­zengefühl.
 ??  ?? 1 Achtergron­d plaatsen
Maak een egale achtergron­d van een groot stuk wit karton. Dit doe je door de bovenkant aan een muur te bevestigen en de onderkant op een tafel. Let erop dat het karton niet knikt, zodat er geen zichtbare overgang ontstaat. Door deze achtergron­d ontstaat er een schaduw die naar boven loopt.
1 Achtergron­d plaatsen Maak een egale achtergron­d van een groot stuk wit karton. Dit doe je door de bovenkant aan een muur te bevestigen en de onderkant op een tafel. Let erop dat het karton niet knikt, zodat er geen zichtbare overgang ontstaat. Door deze achtergron­d ontstaat er een schaduw die naar boven loopt.
 ??  ?? Fujifilm XT-2 met Fujinon 56mm f/1.2 R | 5 s | f/2.8 | ISO 200 | 84 mm (KB)
Fujifilm XT-2 met Fujinon 56mm f/1.2 R | 5 s | f/2.8 | ISO 200 | 84 mm (KB)
 ??  ?? 6
Verkeerde schaduwen bewerken
Importeer de foto’s in Photoshop via Bestand>Scripts>Bestanden laden naar stapel. Maak een laagmasker waarop je met een zwart penseel de schaduw van de bovenste laag uitschakel­t. Verschuif de bovenste laag met de pijltjesto­etsen tot de foutieve schaduw op de juiste plek ligt.
6 Verkeerde schaduwen bewerken Importeer de foto’s in Photoshop via Bestand>Scripts>Bestanden laden naar stapel. Maak een laagmasker waarop je met een zwart penseel de schaduw van de bovenste laag uitschakel­t. Verschuif de bovenste laag met de pijltjesto­etsen tot de foutieve schaduw op de juiste plek ligt.
 ??  ?? 5 Camera-instelling­en
Om ondanks de geringe sterkte van de lichtbron toch een helder beeld te krijgen, gebruik je gewoon een langere sluitertij­d. Valt de sluitertij­d langer uit dan vijf seconden, dan verhoog je de ISO-waarde. Verander het diafragma niet, maar sluit het objectief zo’n twee stops af.
5 Camera-instelling­en Om ondanks de geringe sterkte van de lichtbron toch een helder beeld te krijgen, gebruik je gewoon een langere sluitertij­d. Valt de sluitertij­d langer uit dan vijf seconden, dan verhoog je de ISO-waarde. Verander het diafragma niet, maar sluit het objectief zo’n twee stops af.
 ??  ?? 4 Belichting
Het contrast van de schaduw hangt voornameli­jk af van de afstand van de lamp tot de pop. Voor een grote schaduw plaats je de lichtbron dicht bij de pop. Is de schaduw door de eenzijdige belichting aan de andere kant te donker, dan maak je die kant lichter met een reflector.
4 Belichting Het contrast van de schaduw hangt voornameli­jk af van de afstand van de lamp tot de pop. Voor een grote schaduw plaats je de lichtbron dicht bij de pop. Is de schaduw door de eenzijdige belichting aan de andere kant te donker, dan maak je die kant lichter met een reflector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands