CHIP FOTO Magazine

Olympus OM-D E-M1X

De Olympus OM-D E-M1X is een camera van superlatie­ven: uitrusting, prestaties maar ook de prijs overtreffe­n alles wat we van MFT-systeemcam­era’s gewend zijn. Je moet echter wel van het bewerken van raw-foto’s houden ...

-

De enorme body van de OM-D E-M1X trekt meteen de aandacht en lijkt uit te roepen: Kijk! Een profession­ele camera! Kort samengevat kunnen we stellen dat de nieuwste toevoeging aan de mirrorless Olympus-familie bijna alle functies heeft die we kennen van eerder verschenen camera’s. En dus kunnen we de E-M1X presentere­n als niet alleen de duurste maar ook de grootste, meest uitgebreid­e en beste Olympus die we ooit in onze handen hebben gehad!

Maar laten we beginnen met de highlights van de body: hij weegt ongeveer een kilo inclusief twee accu’s en geheugenka­arten. Wat op het eerste gezicht lijkt op een afneembare grip voor fotografer­en in portretsta­nd aan de

onderkant van de dslm, zit bij nader inzien toch vast aan de rest van de camera – een zeer ongebruike­lijk ontwerp.

Boordevol features

Dit heeft meerdere voordelen: twee accu’s zorgen voor meer stroomrese­rves, wat vooral bij langere fototrips zonder stopcontac­t prettig is. Voor veel profession­ele fotografen is dit sowieso een must. Pas ver boven de duizend foto’s is de E-M1X leeg. Daarnaast was het dankzij de grote body mogelijk om de knopindeli­ng te herzien, met als resultaat dat de achterkant van de E-M1X er veel opgeruimde­r uitziet. Zelfs de knoppen zelf laten zien dat de fabrikant op details let. De ontwikkela­ars hechten er waarde aan dat de verschille­nde bedienings­elementen ook verschille­nd aanvoelen; ze steken een klein stukje verder uit of hebben een gegroefd oppervlak. Daardoor is de E-M1X volledig op de tast te bedienen.

Een grotere behuizing betekent ook dat er binnenin meer ruimte is en dat biedt meer mogelijkhe­den om de toegenomen warmteontw­ikkeling te beheersen. De ontstane warmte kan over een groter oppervlak worden verdeeld, waardoor het binnenwerk efficiënte­r gekoeld wordt. Nog een aangename bijwerking: de dslm ligt echt stevig in de hand en alle vingers vinden voldoende houvast. De E-M1X voelt aan als een profession­ele camera.

De elektronis­che zoeker is met 2,36

miljoen pixels scherp en vertraging­svrij. Daarnaast heeft de camera ook nog een 3,0inch touchscree­n met een resolutie van 1,04 miljoen pixels. Ze kunnen allebei heel veel informatie weergeven, die je bovendien vrij kunt instellen. Het display achterop kun je dankzij de ophanging aan de zijkant 180 graden naar voren zwenken en afhankelij­k van je opnameposi­tie naar boven of onder draaien. Het is alleen jammer dat je niet met de touchfunct­ie door de menu’s kunt bladeren.

De body van de E-M1X wordt gecomplete­erd door de vele aansluitmo­gelijkhede­n voor randappara­tuur: een usb-c-poort voor gegevensov­erdracht en het opladen, 3,5mm-jack voor koptelefoo­n en microfoon, micro-hdmi en een aansluitin­g voor een draadontsp­anner. De Olympus kan ook draadloos communicer­en via Bluetooth en wifi. Twee sleuven voor snelle UHS-II sd-geheugenka­arten ronden het pakket mooi af. Wat wil je nog meer?

Geweldige stabilisat­ie

De Olympus trekt zich niets aan van de fullframe-trend en blijft trouw aan zowel de MFT-mount als de Four-Thirds-sensor. Die levert een effectieve resolutie op van iets meer dan 20 megapixel, zonder lowpassfil­ter. Deze maatregel moet (althans zo luidt de theorie) zorgen voor een betere weergave van erg fijne structuren. In de praktijk heeft deze opstelling daarentege­n vaak last van storende moiré-artefacten, maar gelukkig gaat de E-M1X erg goed om met deze uitdaging. Maar de eigenlijke highlight van de systeemcam­era zit achter de sensor. Daar zit de meest effectieve vijfassige beeldstabi­lisator uit de geschieden­is van het MFT-formaat. Deze moet maar liefst zeven stops (met menig objectief volgens de fabrikant zelfs 7,5 EV) beschermin­g bieden tegen beweging. Dat zijn twee tot drie stops meer dan momenteel gangbaar is in de fotowereld. Is dit slechts marketingp­raat? Zeker niet!

Het is indrukwekk­end wat dit systeem in de E-M1X presteert. Zelfs opnamen met erg lange sluitertij­den die je uit de hand schiet, zijn scherp. Bij andere camera’s lukt dat echt niet zonder statief. Hierdoor kun je ook veel lagere ISO-waarden gebruiken. Ten opzichte van systemen met een stabilisat­ie tot vijf stops betekent dit dat je met slechts een kwart van de anders benodigde ISO-waarde toekunt, of de sluitertij­d tot wel vier keer langer kunt instellen. Dus ISO 800 in plaats van ISO 3200 of 1/10 seconde in plaats van 1/40 seconde. Dat is echt fantastisc­h!

Maar dat is nog lang niet alles. In de zogenaamde Handheld High Res-modus combi

neert de camera in totaal acht losse foto’s tot een enkele opname met een resolutie van ongeveer 50 megapixels. Dat werkt vooral bij landschaps­foto’s erg goed, maar bij onderwerpe­n met veel beweging loopt het systeem tegen zijn beperkinge­n aan. Bij de verwerking hiervan moest de E-M1X regelmatig na korte tijd al opgeven.

Deze methode is trouwens mogelijk dankzij twee TruePic-VIII-processors. Eén chip is verantwoor­delijk voor de basisfunct­ies van de camera, terwijl de tweede chip taken ondersteun­t die veel rekenkrach­t vergen van de cpu, zoals seriefoto’s. Waar de mechanisch­e sluiter bij de kortste sluitertij­d van 1/8000 seconde maximaal 15 beelden per seconde op de geheugenka­arten krijgt, laat de E-M1X pas bij de stille elektronis­che sluiter zien wat hij in huis heeft: zestig beelden per seconde in volle resolutie met een kortste sluitertij­d van 1/32.000. Hoe snel een beweging of hoe kort een moment ook is, de camera legt het vast. Dat is een enorm tempo, maar de E-M1X houdt dat maar een seconde of 49 beelden lang vol. Ter vergelijki­ng: als je je beperkt tot

tien beelden per seconde en de mechanisch­e sluiter, neemt het aantal foto’s in serie voor raw-foto’s toe tot 300 beelden. Jpegs slaat de camera in deze modus net zo lang op tot beide UHS-II-kaarten vol zijn.

Het gaat hier te ver om alle uitrusting­skenmerken van de E-M1X op te sommen. Enkele voorbeelde­n dan maar: een geïntegree­rde barometer, GPS, thermomete­r, een elektronis­ch ND-filter, video’s in C4K-resolutie, slow-motion en time-lapse-modus, een herziene, snelle AF met gezichts- en oogdetecti­e en een sluiter die zeker 400.000 shots meegaat. Er is bijna niets dat de E-M1X niet heeft.

De keerzijde van de medaille

Nu vraag je je waarschijn­lijk af waarom de Olympus OM-D E-M1X gezien alle tot nu toe beschreven superlatie­ven niet met stip op de eerste plaats in onze toplijst belandt. Het antwoord is dat de interne jpeg-verwerking een van de zwakste is die we in vergelijkb­are camera’s zijn tegengekom­en. Gevorderde fotografen willen vaak graag met de krachtiger­e raw-foto’s aan de slag in de beeldbewer­king, maar voor de metingen in ons testlab is het ruimtebesp­arende jpeg-formaat doorslagge­vend. En de E-M1X maakt op dit gebied de verwachtin­gen van een profession­ele camera niet waar.

Wat betreft de gemeten resolutie houdt de E-M1X zich nog staande: van de theoretisc­h mogelijke 2333 lijnenpare­n per beeldhoogt­e haalt de dslm tussen ISO 64 en ISO 3200 steeds hoge waarden van meer dan 1850 lijnenpare­n. Dat is een prima prestatie en het resultaat is vergelijkb­aar met soortgelij­ke camera’s. Bij de details ziet het er echter minder fraai uit. Al vanaf ISO 1600 duiken de waarden onder 1400 lp/bh en zelfs bij ISO 64 haalt hij maar net de 1500 lijnenpare­n – een erg zwakke prestatie. Daar komt nog bij dat de ruis al vanaf ISO 800 duidelijk zichtbaar is. Samenvatte­nd kunnen we stellen dat jpegs er al vanaf gematigde ISO-waarden flets uitzien, veel ruis bevatten en er dankzij een agressieve verzachtin­g van de camera onscherp uitzien. Je wordt dus wel gedwongen om met raw-foto’s te werken – met alle extra tijd die je nodig hebt in de nabewerkin­g.

 ??  ?? De body van de E-M1X is goed afgedicht. Zelfs een flinke regenbui kan de camera niet deren.
GESTABILIS­EERD De 5-assige stabilisat­or is fantastisc­h tegen bewogen foto’s; hij haalt maar liefst 7,5 stops. KAN TEGEN SPATJES
De body van de E-M1X is goed afgedicht. Zelfs een flinke regenbui kan de camera niet deren. GESTABILIS­EERD De 5-assige stabilisat­or is fantastisc­h tegen bewogen foto’s; hij haalt maar liefst 7,5 stops. KAN TEGEN SPATJES
 ??  ?? Olympus OM-D E-M1X met ED 300mm f/4 IS Pro | 1/40 s | f/4.5 | ISO 200 | 600 mm
De zeer sterke beeldstabi­lisatie van de OM-D E-M1X doet ons versteld staan. Je kan zelfs bij zeer lange brandpunts­afstanden en lange sluitertij­den foto’s maken zonder bewegingso­nscherpte.
Olympus OM-D E-M1X met ED 300mm f/4 IS Pro | 1/40 s | f/4.5 | ISO 200 | 600 mm De zeer sterke beeldstabi­lisatie van de OM-D E-M1X doet ons versteld staan. Je kan zelfs bij zeer lange brandpunts­afstanden en lange sluitertij­den foto’s maken zonder bewegingso­nscherpte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands