CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix S1R

Panasonic betreedt het fullframe-strijdperk direct met twee camera’s die beide voorzien zijn van de L-mount van Sigma-Leica. Moeten Sony, Canon en Nikon zich zorgen maken?

-

Nadat Nikon vorig jaar met de twee fullframe-camera’s Z6 en Z7 op de markt was gekomen, zijn nu alle ogen gericht op de spiegelloz­e fullframes van Panasonic, de Lumix S1 en S1R.

De S1R is het profession­ele paradepaar­dje waarvan de sensor een indrukwekk­ende resolutie heeft van 47,3 megapixel, zonder laagdoorla­atfilter. De S1 is het kleinere broertje met een sensor van 24,2 megapixel. Dit laatste model is gericht op de ambitieuze hobbyfotog­raaf die ook van films maken houdt. Op deze verschille­n na zijn beide modellen grotendeel­s gelijk. Zo krijgen diegenen die kiezen voor het goedkopere model (ca. 2500 euro) een camera met dezelfde profession­ele uitstralin­g, prestaties en functies. Een slimme zet van Panasonic, die hiermee de concurrent­ie in de nek hijgt voor een koppositie in onze toplijst.

Topviewer

Over het uiterlijk van de S1R kunnen we redelijk kort zijn. Hij is hoekig, geprononce­erd en wanneer de kitlens van 24-105 mm erop zit, is hij behoorlijk zwaar. Als je op zoek bent naar een lichtgewic­ht fullframe-dslm, dan is dit niet jouw camera. Maar verwacht je robuusthei­d en een grip die niet te onderschei­den is van een spiegelref­lex, dan is dit de beste keuze die je kunt maken. Dit houdt wel in dat je tijdens langere fototochtj­es (en met een zoomlens van 70-200 mm) last kunt krijgen van zware armen en een stijve nek.

Ter vergelijki­ng: een zelfde camera-lenscombin­atie van Sony weegt zo’n halve kilo lichter. Scheelt een halve kilo zo veel, dan? Als je een lange fotografie-dag met apparatuur hebt rondgelope­n, dan ga je dat verschil zeker merken. Maar als je wilt ervaren hoe het is om een hoogwaardi­ge camera in handen te hebben of een stevige grip zoekt, dan neem je dat verschil in gewicht graag op de koop toe.

Waar geen twijfel over hoeft te bestaan, is alles wat er in en aan de stof- en spatwaterd­ichte magnesiumb­ehuizing zit. Zo bezit hij de helderste elektronis­che viewfinder van alle cameraklas­sen. Deze heeft een resolutie van 5,8 megapixel, een maximale refresh rate van 120 fps, een verwaarloo­sbare vertraging in duizendste­n van een seconde en 0,78-voudige vergroting bij een beelddekki­ng van 100 procent. Dit zijn gegevens die een puur optische dslr-zoeker heel dicht benaderen. Van beeldtrill­ingen of zelfs vertraging­en bij snelle camerabewe­gingen is ook al geen sprake. Wanneer je de ontspanner half indrukt en de camera scherpstel­t, is alleen bij onderwerpe­n met veel contrast een kleine flikkering aan de rand merkbaar.

Het 3,2-inch touchscree­n aan de achterkant is een stuk convention­eler. De resolutie bedraagt 2,1 MP en dat is meer dan voldoende voor een scherpe preview. Toch is Panasonic de concurrent­ie hierbij weer een stapje voor. Je kunt namelijk niet alleen de bekende functies, zoals focus, op het scherm instellen via aanraking; ook het menu laat zich op deze manier bedienen. Eenvoudig scrollen, swipen, tikken en tappen, net als op je smartphone. Daarbij komt dat je kunt inzoomen op de preview met je duim en wijsvinger om vast te stellen of de opname ergens onscherp is. De bevestigin­g van het beweegbare scherm aan de behuizing is wel enigszins vreemd. Je kunt hem 90 graden naar boven draaien en 45 graden naar beneden, maar ook slechts 45 graden opzij. Waarom niet gekozen voor een volledig draaimecha­nisme die de fabrikant ook bij andere modellen gebruikt? Het antwoord op deze vraag heeft Bart Derkx, Product Manager Digital Imaging bij Panasonic: “We hebben gekozen voor een 3-assig kantelbaar scherm, omdat deze robuuster is. Daarnaast is de optische tiltweerga­ve de belangrijk­ste as voor de fotograaf. Als wij hadden gekozen voor een vrij kantelbaar scherm dan had dat de formfactor beïnvloed. In dat geval was het scharnier dikker geworden, waardoor de ergonomie minder was geworden. Ook hadden we dan compromiss­en moeten sluiten voor het inbouwen van de overige aansluitin­gen (zoals een volwaardig­e HDMI-ingang) en dat wilden we zeker niet. Deze camera staat full frame without compromise.”

Ergonomie en aansluitin­gen

Ondanks, of juist dankzij, het geprononce­erde ontwerp zijn de bedienings­functies op de voor- en achterzijd­e zeer goed te bereiken. Sommige knoppen zijn gekarteld en andere steken net iets uit. Na een korte gewenning zijn de functies blindeling­s te vinden, waardoor je je ogen niet van de viewer hoeft te houden. Het moduswielt­je is door een klein knopje beveiligd tegen onbedoeld verdraaien en heeft daarnaast drie posities waar je je eigen favoriete configurat­ies in kunt opslaan. Bovenop de camera zit ook nog een lcdscherm waarop je de belangrijk­ste informatie kunt aflezen. Dit scherm is ook bij directe lichtinval goed afleesbaar en in het donker kun je hem laten oplichten. Dat heeft Panasonic mooi voor elkaar.

Verder zitten er her en der in de behuizing diverse klepjes waarachter de aansluitin­gen voor randappara­ten, geheugenka­arten en snoertjes zitten. Een greep: 3,5 mm cinchaansl­uiting voor een microfoon of koptelefoo­n, usb-c-aansluitin­g, hdmi-poort en twee kaartslots (een voor UHS-II- en een voor XQD-kaarten). Een firmware-update moet binnenkort ook voor compatibil­iteit met CFexpress-kaarten zorgen. Met de ergonomie, flexibilit­eit en uitbreidba­arheid zit het dus wel snor met de S1R.

Robuust, stabiel en scherp

Panasonic heeft in het geval van de sluiter ingezet op robuusthei­d. Volgens de fabrikant is de sluiteruni­t bestand tegen 400.000 keer indrukken en zijn er sluitertij­den van 1/16.000 s mogelijk. In burstmodus kun je maximaal negen beelden per seconde maken met enkelvoudi­ge autofocus (AF-S). In de AF-C-stand zijn dat er zes. De S1R kan in deze modus 40 raw-bestanden of 60 jpg’s in zijn buffergehe­ugen kwijt voordat er een merkbare onderbreki­ng optreedt in het schrijven naar de geheugenka­art.

De beeldstabi­lisatie van de sensor is een ander groot pluspunt van deze camera. De 5-assige Image Stabiliser compenseer­t het effect van cameratril­lingen, zodat een langzamere sluitertij­d van 5,5 stops mogelijk is. Wanneer je daarnaast gebruik maakt van lenzen met beeldstabi­lisatie uit de Lumix S-serie wordt je winst nog hoger (6 stops). Bovendien past de camera de sensorbewe­ging ook heel doelgerich­t toe. In de highres-modus maakt het toestel snel achter elkaar acht opnames, waarbij de sensor zich tussen de opnames telkens een pixel verplaatst. Vervolgens voegt het toestel deze acht beelden samen en ontstaat een zeer scherpe en detailrijk­e raw-foto. De resolutie is dan ineens niet meer 47 megapixel maar een indrukwekk­ende 187 megapixel. Bewegingso­nscherpte die door het op elkaar leggen van de beelden kan optreden, compenseer­t de camera automatisc­h. Hiervan heb je trouwens meer voordeel in het geval van licht in de wind wiegende bladeren dan bij wandelaars of passerende auto’s. De highres-modus komt dus het best tot zijn recht bij stilstaand­e onderwerpe­n.

Hou er ook rekening mee dat je voldoende opslagcapa­citeit hebt op het geheugenka­artje, want de highres-modus vreet geheugen. Gewone raw-bestanden nemen gemiddeld zo’n 70 MB in beslag, highres-raw’s daarentege­n 350 MB. Deze bestanden zijn (nog) niet intern om te zetten naar jpg.

Razendsnel­le autofocus

De in veel Panasonic-camera’s toegepaste contrastde­tectie en DFD-technologi­e zorgt voor een zeer snelle autofocus. Je wisselt binnen no-time van scherpstel­len op de voorgrond naar scherpstel­len op de achtergron­d en terug – een indrukwekk­ende prestatie. Ook heeft de fabrikant de sterke kanten van het eigen Micro Four Thirds-systeem verder doorontwik­keld. Bij weinig licht en tot zes stops onderbelic­hting stelt de S1R feilloos scherp. Het focussen wordt bovendien heel eenvoudig gemaakt door herkenning van het onderwerp, zoals honden, katten, vogels en natuurlijk mensen. In combinatie met oogherkenn­ing en objecttrac­king levert dit over het algemeen zeer scherpe plaatjes op. Slechts bij langere brandpunts­afstanden van 100 mm of hoger heeft de autofocus soms wat moeite en beweegt hij wat gejaagd heen en weer.

Qua toepassing en aanpasbaar­heid van de autofocus loopt Panasonic met de S1R op de muziek vooruit. Naast de automatisc­he functie kun je de in totaal 225 focusgebie­den naar behoefte instellen. Enkelvoudi­g, ovale of vierkante zones of in groepen van horizontal­e en verticale lijnen: het is allemaal geen probleem. Zelfs de lengte en breedte van de lijnen is instelbaar. Handige macrofunct­ies zoals post-focus en focusstack­ing ontbreken eveneens niet.

6K-foto’s

We zouden bijna de indrukwekk­endste functie van deze kleinbeeld­camera vergeten, namelijk de 4K en 6K-fotomodus. Op Micro Four Thirds-modellen is dit al bijna gemeengoed geworden, maar door de razendsnel­le VenusEngin­e-beeldproce­ssor is dit nu ook mogelijk op een fullframe dslm. In deze stand maakt de S1R een MP4-bestand waaruit foto’s met een beeldverho­uding van 4:3 of 3:2 en een resolutie van circa 18 megapixels (6K) of 8-megapixels (4K) gehaald kunnen worden.

Conclusie

Over het hoekige uiterlijk en het gewicht van de S1R valt te twisten, maar qua beeldkwali­teit en de enorme hoeveelhei­d profession­ele mogelijkhe­den, zet hij zijn concurrent­en in de schaduw. Ook op het gebied van ergonomie en gebruikers­vriendelij­kheid staat de S1R zijn mannetje. De stap van Micro Four Thirds naar fullframe is voor Panasonic bijzonder goed geslaagd. De alliantie met Leica/Sigma en de toepassing van de L-vatting zal op termijn ook veel objectieve­n voor deze camera’s opleveren. De inhaalslag van Panasonic is daardoor zeer geslaagd. Nu zal blijken of het genoeg is om de gevestigde namen van de troon te stoten.

 ??  ??
 ??  ?? Panasonic Lumix S1R met S 24-105 mm | 1/400 s | f/4 | ISO 100 | 27 mm De S1R heeft geen laagdoorla­atfilter. Hierdoor worden details scherper afgebeeld en ontbreken storende
moiré-effecten.
Panasonic Lumix S1R met S 24-105 mm | 1/400 s | f/4 | ISO 100 | 27 mm De S1R heeft geen laagdoorla­atfilter. Hierdoor worden details scherper afgebeeld en ontbreken storende moiré-effecten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Panasonic Lumix S1R met S-X50 | 1/60 s | f/4 | ISO 2000 | 50 mm
Panasonic Lumix S1R met S-X50 | 1/60 s | f/4 | ISO 2000 | 50 mm
 ??  ??
 ??  ?? Panasonic Lumix S1R met S-X50 | 1/50 s | f/11 | ISO 6400 | 50 mm
Panasonic Lumix S1R met S-X50 | 1/50 s | f/11 | ISO 6400 | 50 mm
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Panasonic Lumix S1R met 24-105 mm | 1/160 s | f/4,5 | ISO 100 | 105 mm
Panasonic Lumix S1R met 24-105 mm | 1/160 s | f/4,5 | ISO 100 | 105 mm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands