CHIP FOTO Magazine

Canon EF-S 17-55mm F/2.8 IS USM

-

Fabrikant

De meeste camerafabr­ikanten maken ook objectieve­n voor hun systeemcam­era’s. Bij objectieve­n van andere fabrikante­n moet je goed op de compatibil­iteit letten.

Lichtsterk­te

Geeft aan hoe ver het diafragma kan worden geopend. Bij standaardz­ooms varieert de beginwaard­e afhankelij­k van de brandpunts­afstand. In dat geval staan hier twee waardes. Deze zoom biedt een beginopeni­ng van f/2.8, wat duidt op een hoge lichtsterk­te. In plaats van ‘f/’ kan hier ook ‘1:’ staan.

Vatting

Deze moet passen bij de sensorgroo­tte en de camera (met/ zonder spiegel). De afkorting EF-S: betekent: objectief voor een Canon-slr met een sensor in de grootte APS-C.

Brandpunts­afstand

Het objectief levert een zoombereik van 17 tot 55 mm. De benaming heeft betrekking op de nominale brandpunts­afstand. Met de cropfactor (1,6x voor Canon APS-C) vermenigvu­ldigd, komt de effectieve brandpunts­afstand neer op 27 tot 88 mm.

Beeldstabi­lisatie

Met IS, OIS, OOS en ISS geven fabrikante­n aan welke beeldstabi­lisatie in het objectief zit ingebouwd. Doorgaans zijn er twee versies (IS en IS II). Bij dit objectief zou je volgens Canon de sluitertij­d met een factor 3 kunnen verlengen bij vanuit de hand fotografer­en.

Autofocusm­otor

USM staat voor Ultrasonic Motor Drive en daarmee voor een nauwkeurig­e en snelle ultrasone motor. Dat is een pluspunt voor alle soorten fotografie.

Voor filmers zijn er nog stillere Stepping- of Pulse-Motoren (bij Canon de afkorting STM).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands