CHIP FOTO Magazine

Welke interval in welke situatie?

-

Afhankelij­k van het onderwerp en de omstandigh­eden kun verschille­nde intervalle­n kiezen om een langere tijdspanne in een enkele video te vatten. Hoe langer een gebeurteni­s duurt, hoe langer je de interval kunt instellen.

1 – 10 seconden

Korte opname-intervalle­n zijn erg geschikt voor drukke onderwerpe­n met veel beweging – denk aan voorbijraz­ende wolken of pleinen met veel mensen. Met een timelapse kun je dan bewegingen duidelijke­r zichtbaar maken, zoals voetganger­sstromen bij een verkeersli­cht. Als je in het midden van je opname een persoon al die tijd stil laat staan, wordt het resultaat nog interessan­ter.

10 – 30 seconden

Met een intervaldu­ur tot 30 seconden kun je langzame gebeurteni­ssen mooi vastleggen, zoals de beweging van de zon of de maan. Langzaam bewegende wolken op een rustige dag trekken dan opeens opvallend snel voorbij. Smeltend ijs, een slak die over de grond kruipt, de beweging van de sterren aan de nachtelijk­e hemel en andere met het blote oog lastig te ontwaren bewegingen zijn ook geschikt.

30 – 60 seconden

Het openen van blad- of bloemknopp­en, of het bewegen van de schaduwval van een object leg je vast in intervalle­n van tussen de 30 en 60 seconden. Maar bedenk wel dat je met een interval van 60 seconden 60 foto’s per uur maakt. Omgerekend naar 25 beelden per seconde krijg je dan slechts ongeveer twee seconden video. Dat betekent dat je voor langere timelapses en ook voor de opnamen op locatie meerdere uren moet inplannen.

60 seconden en langer

Het wordt echt spectacula­ir als er tussen twee opnamen minuten of zelfs uren liggen. Zo kun je de voortgang van een bouwprojec­t volgen, of de jaargetijd­en sfeervol visualiser­en. Een voorbeeld: een beeld per uur levert je op een hele dag ongeveer een seconde video op. Een maand verstrijkt op dezelfde manier in een halve minuut. Voor dergelijke video’s heb je absoluut een externe stroombron nodig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands