CHIP FOTO Magazine

Balans tussen hoofd en hart

“To photograph: it is to put on the same line of sight the head, the eye and the heart.” - Henri Cartier-Bresson

-

Henri Cartier-Bresson was een Franse fotograaf die wordt beschouwd als een van de grootste pioniers van de fotografie en ook een van de eerste gebruikers van de 35mm-film.

Henri Cartier-Bresson is mogelijk één van de meest invloedrij­ke fotografen uit de geschieden­is en zijn werk heeft generaties fotografen die na hem kwamen beïnvloed. Van hem zijn veel foto’s en quotes bekend. Met zijn stelling dat bij fotografie het hoofd, hart en oog in lijn zijn, ben ik het van harte eens. Maar als fotografen hebben we ook vaak te horen gekregen: “Wat maak jij een mooie foto’s, je zal vast een goede camera hebben.”

Hm, denk ik dan, je kan mij in een keuken van 60.000 euro zetten in een restaurant dat bekroond is met een Michelin-ster, maar ik zal nog steeds gewoon een ei bakken. Net als thuis. Apparatuur is natuurlijk een middel om tot een foto te komen, maar het is de fotograaf die bepaalt. Als de technische kennis goed is, dan kan je als fotograaf met volle aandacht de creatieve afwegingen maken. De fotograaf bepaalt zijn of haar positie en beeldhoek, de gebruikte lens, toegepaste sluitertij­d, F-getal en ISO. Het is de fotograaf die bepaalt wat wel en wat niet in de foto komt en hoe iets in de foto komt.

Vormen, structuren, kleuren, zwartwitom­zettingen, zeggingskr­acht, uitstralin­g, scherpte en onscherpte, en ook het licht is een keuze, natuurlijk. Hoe daarmee om te gaan? Kiezen uit wat wel werkt en wat niet werkt – keuzes genoeg!

Voeg daarbij dat dit hele proces begint met passie, zowel voor de natuur als voor beeld. Passie zorgt ervoor dat je uren met plezier bezig bent. Het is haast meditatief. Je kan nu eenmaal niet goed fotografer­en als je te veel aan het hoofd hebt, te veel stress en zorgen. Het is zo makkelijk om tijdens het fotografer­en alle besef voor tijd kwijt te raken en je te verliezen in hetgeen je doet.

En als dat allemaal in balans is, dan worden foto’s en kiekjes die simpelweg iets registrere­n prachtige platen die niet misstaan aan de muur. Een heerlijk proces!

 ??  ?? Nikon D810 met 500 mm f/5.6 | 1/1000 s | f/6.30 | ISO 800 | 500 mm
Nikon D810 met 500 mm f/5.6 | 1/1000 s | f/6.30 | ISO 800 | 500 mm
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands