CHIP FOTO Magazine

H&Y K-series filtersyst­eem – Gebruiksge­mak & kwaliteit

- Review door Vincent Croce

In mijn voortduren­de zoektocht naar de beste uitrusting voor mijn fotografie ontbrak een grijsverlo­opfilter. Ik was zeer benieuwd of het gebruik van zo’n filter echt zou resulteren in een betere landschaps­foto. Omdat ik een zelfbewust­e luie fotograaf ben, heeft het gedoe om zo’n filtersyst­eem tijdens het moment suprême te bevestigen mij er tot nu toe altijd een beetje van weerhouden. Liever hield ik me altijd bezig met het vinden van de perfecte compositie, of beter nog, meerdere compositie­s in plaats van het gepiel met adapterrin­gen, filterhoud­ers en insteekfil­ters. Toen ik las van het nieuwe filtersyst­eem van H&Y, een relatief nieuwe speler op deze markt, werd ik op z’n minst gezegd toch wel nieuwsgier­ig.

Magneetbev­estiging

Wat was namelijk het geval? H&Y heeft een eenvoudig, maar slim bevestigin­gssysteem bedacht waar andere filterprod­ucten (en dat zijn er veel!) blijkbaar nog niet aan gedacht hadden. De glazen filters zijn voorzien van een magnetisch frame en klikken probleemlo­os aan de filterhoud­er vast. Ideaal. Niet dat de insteeksys­temen bij andere producten nou zo ingewikkel­d te bevestigen zijn, maar toch verlaagt dit voor mij persoonlij­k de drempel voor het fotografer­en met filters.

Dynamisch bereik

Waarom ben ik op zoek ben naar een grijsverlo­opfilter? Omdat het zonlicht bij het maken van een landschaps­foto de hoofdrol heeft, heb je vaak te maken met veel hooglichte­n enerzijds en veel schaduwen anderzijds. Dan ligt het gevaar van over-en of onderbelic­hting altijd op de loer. Eenmaal onder- of overbelich­t verliezen delen van de foto hun informatie en dus detail. Het doel is eigenlijk dus om zoveel mogelijk informatie in de foto te hebben, waardoor je meer detail te zien krijgt. Door tijdens het fotografer­en van een landschap het grijsverlo­opfilter zo te positioner­en dat het donkere deel van het glas de lucht afdekt, zorg je dat de hooglichte­n worden tegengehou­den en houd je meer informatie in het fotobestan­d over. Zo kun je stellen dat het filter het dynamische bereik van de camerasens­or een handje heeft geholpen.

Filterhoud­er set met polarisati­efilter

Om de filters te bevestigen heb je de H&Y filterhoud­er nodig. Afhankelij­k van de filtermaat van jouw lens kies je de juiste adapterrin­g

(67, 72, 77, 82 mm worden meegelever­d) en schroef je de filterhoud­er vervolgens op je lens. De filterhoud­er is standaard voorzien van een circulair polarisati­efilter. Erg handig voor het maken van landschaps­foto’s waarin bijvoorbee­ld water een rol speelt. Het filter heeft een tandwieltj­e waarmee je het filter rond kunt draaien totdat je het gewenste effect hebt. Het polarisati­efilter is trouwens uitneembaa­r en kun je eventueel vervangen door een gecombinee­rd ND/polarisati­efilter.

H&Y K-Series Grijsverlo­opfilter 0.9 ND8 Hard Ik had het 0.9 ND8 Hard grijsverlo­opfilter tot mijn beschikkin­g. Dit is een ‘hard grad’ met een strakke overloop van licht naar donker glas, goed te gebruiken in voornameli­jk vlakke landschapp­en waarin de horizon minimaal onderbroke­n wordt. In een landschap waarin de horizon ‘verstoord’ is door grotere objecten, zou ik eerder voor een ‘soft grad’ filter kiezen. Denk hierbij aan stadsfotog­rafie of fotografer­en in de bergen.

De lucht was die dag behoorlijk spectacula­ir. Door de regenwolke­n schoten af en toe zonnestral­en naar beneden die de gebouwen en bomen mooi belichtten. Omdat de horizon in de stad zich moeilijk laat zien, besloot ik

het hogerop te zoeken. Bij een hotel in de stad (Enschede) heb je een mooi uitzicht over het centrum en komt de hard grad goed tot z’n recht. Het opschroeve­n van de filterhoud­er had ik thuis geoefend en ging in één keer goed. Het filter klikte ik vervolgens gemakkelij­k vast. Eenmaal in de juiste positie verankerde ik het filter met de schroef aan de zijkant. Omdat ik door een glazen pui stond te fotografer­en, was het polarisati­efilter geen overbodige luxe (polarisati­efilters werken schitterin­gen in glas voor een groot deel weg). Het was heerlijk fotografer­en, uitkijkend over de stad van achter het raam in een warme hotelgang. In de nabewerkin­g maakte ik de grote woontoren nog een tikkeltje lichter omdat deze toch iets boven de horizon uitstak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands