CHIP FOTO Magazine

Meer dan een moment.

-

Oorzaak en gevolg, een welbekende uitdrukkin­g die Arlene gebruikt om het fenomeen fotografie te omschrijve­n. In het scenario van Arlene vertelt dit gezegde niet alleen wat over fotografie, het vertelt het verhaal van Arlene. Op vroege leeftijd realiseerd­e zij zich, door de gebeurteni­ssen in haar jeugd, dat het belangrijk is om momenten te koesteren.

Zeventien jaar geleden werd een jong meisje getroffen door Pfeiffer. Beperkt in haar mogelijkhe­den door een gebrek aan energie, wilde ze toch bezig blijven. Sterker nog ze wilde voorkomen dat ze geïsoleerd van de buitenwere­ld zou raken. Om die reden had ze regelmatig videoconta­ct met vrienden. Hiervoor gebruikte zij een webcam, met diezelfde webcam kon zij ook foto’s maken. En gedurende die periode ontwaakte haar passie voor fotografie. Want plotseling werd een wereld vol belemmerin­gen een wereld vol mogelijkhe­den. Toen ontdekte zij de oneindige potentie die fotografie haar te bieden had. Als fotografe houdt zij zich voornameli­jk bezig met conceptuel­e fotografie. Welbekende thema’s als verlies, pijn en woede vervullen een prominente rol in haar werk. Zo ook in het beeld van de dame in het zwarte jurkje omringd door leegte – eenzaam en somber.

Arlene schetst in dit werk een moment van twijfel, het welbekende moment van keuzes maken. Vragen, zoals ‘Zal ik

stoppen en teruggaan?’ of ‘Moet ik loslaten en verdergaan?’ zijn gedachten die door het hoofd van de dame in het zwarte jurkje rondspoken. Voor haar is het moment van knopen doorhakken aangebroke­n. Op de vraag wie de dame in het zwarte jurkje is, is geen eenduidig antwoord. Wellicht zijn het de moeilijke periodes uit een ver verleden, de momenten van eenzaamhei­d en verlies. In een melancholi­sche compositie die een hint van sereniteit bevat laat Arlene bovenal het moment van twijfel zien – loslaten en afscheid nemen.

Wanneer Arlene vandaag de dag terugkijkt naar haar eigen leven beseft zij dat haar liefde voor fotografie niet is ontstaan door toeval. Fotografie maakt deel uit van wie zij is, in zekere zin is het een manifestat­ie van haar creatieve brein. Ieder beeld is een detail uit de persoonlij­ke historie van Arlene – oorzaak en gevolg.

Ontdek meer:

CameraNU.nl/verhalen

32 I Marketing contentspe­cialist

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands