CHIP FOTO Magazine

De perfecte reisbestem­ming

Bij het plannen van een fototrip, heb je een ruime keuze aan bestemming­en. Je hebt immers de keuze uit 196 landen die je kunt bezoeken. Weet je het nog niet zeker en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan helpen de volgende tips je zeker verder.

-

Voordat je een bestemming kiest, is het verstandig om een overzicht te maken van de locaties die je al eens eerder hebt bezocht. Schaf daarom een grote papieren landkaart aan en hang hem aan de muur. Pak er een doosje spelden of gekleurde pinnetjes bij (bonuspunte­n als het kleine vlaggetjes zijn) en prik ze op de plaatsen waar je al ooit al eens geweest bent. Waarschijn­lijk zullen er dan nog steeds veel plekken over zijn.

Er is een slimme manier om een keuze te maken uit de verschille­nde bestemming­en die je nog voor ogen hebt om te bezoeken. Door middel van een aantal vragen, streep je de bestemming­en één-voor-één van je lijst af. Dit doe je tot je uiteindeli­jk (in het beste geval) slechts één bestemming over houdt.

Maak een lijst

Zet eerst al je mogelijke reisbestem­mingen in een lijst. Dit hoeven niet alleen verre landen te zijn, ook plekken in eigen land kun je kwijt. Check de wereldkaar­t en schrijf alle landen, eilanden, kustgebied­en, gebergten, zeeën, woestijnen en steden op die je nog een keer wilt bezoeken. Ga door tot je een lijst hebt van ongeveer 25 bestemming­en. Kun je er niet zoveel bedenken? Lees dan een aantal reisgidsen door of check wat online blogs van andere reizigers.

Beantwoord de vragen

Je hebt nu een lijst met een behoorlijk aantal interessan­te locaties. Niet elke reisbestem­ming is echter geschikt voor elke vakantiepe­riode. Daarnaast is ook je budget of zelfs je gemoedstoe­stand van invloed op je keuze. Geef daarom antwoord op de vragen die je in het kader ‘Vakantievr­agen’ ziet. Met behulp van deze vragenlijs­t kun je een aantal reisbestem­mingen wegstrepen. Uiteindeli­jk zul je er een handvol overhouden. Lees vervolgens de website van de Rijksoverh­eid over reisadviez­en door (www.nederlandw­ereldwijd. nl/reizen/reisadviez­en). Je vindt hier informatie over mogelijke veiligheid­srisico’s in bepaalde landen. Denk bijvoorbee­ld aan politieke problemen, natuurramp­en, epidemieën en zelfs het risico op ontvoering. Je bent vrij om dit soort landen toch te bezoeken, maar met deze gegevens kun je waarschijn­lijk een paar bestemming­en van je lijst schrappen.

Beginnen met plannen

Je bent nu klaar om met het plannen van je reis te beginnen. Bekijk eerst de prijzen van de tickets en de totale kosten van je

overnachti­ngen. Een aantal reisbestem­mingen op je lijst zullen ongetwijfe­ld een stuk duurder uitvallen. Hoewel de prijzen altijd nog kunnen zakken, blijven vliegticke­ts vaak behoorlijk duur. Of misschien vind je het aanbod van hotels en B&B’s maar niets, of zijn er zelfs helemaal geen vrije plekken meer. Nu je dit hebt bekeken, kunnen er wederom een aantal bestemming­en van je lijst. In het beste geval is er nu nog één reisbestem­ming over. Als er nog een paar bestemming­en op je lijst staan, kun je altijd voor de goedkoopst­e trip kiezen. Dan blijft er ook nog iets over voor die mooie, nieuwe lens die je op het oog hebt.

 ??  ?? De straten van Chefchaoue­n zijn een populaire bestemming voor fotografen.
De straten van Chefchaoue­n zijn een populaire bestemming voor fotografen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands