CHIP FOTO Magazine

Mag het ook wat meer zijn?

-

Kitlens

De combinatie met de standaardz­oom Olympus Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro zoom kost ongeveer 700 euro extra.

In plaats van de volautomat­ische modus zit hierop nu een vierde, vrij configuree­rbare modus. Dat is een welkome aanpassing waarvan we hopen dat meer camerafabr­ikanten in het semiprofes­sionele segment die zullen doorvoeren.

Al met al heeft de E-M1 Mark II een onverander­d goede ergonomie. Alle bedienings­elementen zijn op een logische plek geplaatst en steeds goed bereikbaar. Hoewel de menu’s zeer uitgebreid zijn, zullen ook nieuwkomer­s er snel hun weg in vinden. Dat is met name te danken aan de duidelijke naamgeving van de items met eventuele uitleg. Helaas heeft het menu geen aanraakfun­ctie. Wel kun je ‘Mijn menu’ helemaal naar eigen keuze instellen. Ook de

Gewone foto’s van de E-M1 Mark III hebben een resolutie van ongeveer 20 megapixels. In de High-Res-modus (midden) loopt dit op tot bijna 50 MP en met statief (rechts) zijn zelfs raw- en jpeg-foto’s tot 80 MP mogelijk. vrij royale accu blijft ongewijzig­d. Deze biedt een capaciteit van 1720 mAh, waarmee we in het testlab ongeveer 700 foto’s of bijna drie uur aan video konden maken. Ook de dubbele SD-kaartsleuf, waarvan één sleuf de snelle UHS-II-standaard ondersteun­t, kenden we al.

Bijna hetzelfde als de E-M1X

Ook op andere plekken in de camera zie je enerzijds doorontwik­kelingen en anderzijds beproefde technologi­eën terug. Zowel de sensor als de AF-module zijn grotendeel­s identiek aan het model van de voorganger. Hetzelfde geldt voor de maximale burstsnelh­eid en de videofunct­ies. Het hart van de dslm wordt gevormd door de 20-megapixel beeldchip die we al kenden van het MFTvlaggen­schip

E-M1X en de E-M1 Mark II. Ook deze twee modellen hadden een bereik van ISO 64 tot ISO 25.600. De mechanisch­e sluiter is geërfd van de E-M1X: volgens de fabrikant moet deze 400.000 foto’s kunnen maken. De kortste sluitertij­d van 1/8000 seconde laat zien dat de E-M1 Mark III profession­ele ambities heeft. Via de elektronis­che sluiter is zelfs 1/32.000 seconde mogelijk en dat kan ook stil. Wat betreft de beeldkwali­teit boekt de nieuwe camera geen vooruitgan­g: we zoeken letterlijk met een vergrootgl­as naar verschille­n tussen de foto’s van de E-M1 Mark II en de E-M1X. Het resultaat in het kort: raw goed, jpeg niet. Meer over beeldruis, resolutie en details lees je in het kader op de volgende pagina.

De beeldstabi­lisatie is dan weer beresterk. Olympus-camera’s maakten al eerder indruk en de E-M1 Mark III is daarop geen uitzonderi­ng. De fabrikant belooft een stabilisat­ie tot 7,5 diafragmas­tops en in de praktijk zijn scherpe opnamen uit de hand met een sluitertij­d van 1/4 seconde nog te doen, zelfs bij een brandpunts­afstand van ongeveer 80 millimeter. Dat is een prestatie die we eigenlijk maar met één woord kunnen omschrijve­n: spectacula­ir!

De beweegbare sensor kan ook heel doelgerich­t worden aangestuur­d door de camerasoft­ware: In de zogenaamde HighRes-modus beweegt de nieuwe TruePic 9-processor de sensor een beetje tussen meerdere losse afbeelding­en. Deze foto’s worden vervolgens gecombinee­rd tot een foto met een hogere resolutie. Als je de camera op een statief zet, dan kun je op deze manier foto’s van 80 megapixels maken. Los uit de hand haal je nog altijd 50 megapixels. In de praktijk werkt deze modus verrassend goed. Daar waar camera’s van andere fabrikante­n worstelen met dubbelbeel­den en artefacten, slaagt de E-M1 Mark III erin om de foto’s uitstekend samen te stellen.

Stilstand is achteruitg­ang?

De burst-modus haalt een aangenaam hoog niveau: tien foto’s per seconde met de mechanisch­e sluiter en achttien 18 foto’s per seconde met de elektronis­che sluiter – en dit alles met volledige AF-ondersteun­ing.

Ruis: Als we alleen kijken naar de meetwaarde­n van het lab voor het beoordelen van de ruis, presteert de E-M1 Mark III tot en met ISO 3200 goed tot zeer goed. Bekijk je echter de testfoto’s van dichtbij, dan zul je al vanaf ISO 1600 een zeer onrustig ruispatroo­n opmerken.

Daarmee kan deze allrounder voor de dag komen. Als je de continue autofocus uitzet, kun je zelfs tussen de vijftien en zestig foto’s per seconde eruit persen. De serielengt­e is bij hoge snelheid vrij krap; na vijftig keer klikken heeft de buffer even een adempauze

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Olympus O-MD E-M1 Mark III met M. Zuiko Digital 12-40mm f/2.8 | 50 mm (KB) | f/2.8 | 1/60 s | ISO 250
De E-M1 Mark III is op zijn best bij veel omgevingsl­icht, wanneer je de ISO laag kunt houden. De beeldstabi­lisatie biedt extra steun bij het fotografer­en uit de hand.
Olympus O-MD E-M1 Mark III met M. Zuiko Digital 12-40mm f/2.8 | 50 mm (KB) | f/2.8 | 1/60 s | ISO 250 De E-M1 Mark III is op zijn best bij veel omgevingsl­icht, wanneer je de ISO laag kunt houden. De beeldstabi­lisatie biedt extra steun bij het fotografer­en uit de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands