CHIP FOTO Magazine

In de leer bij …

- Veel lees- en fotoplezie­r!

Lang, lang geleden kreeg ik van mijn vader een kleine camera. Je weet wel, zo’n wegwerpgev­al dat je voor (ik geloof) tien gulden kocht bij de Kruidvat. Ik vond het ontzettend spannend, maar meer dan ‘wieltje-draaienen-knopje-drukken’ wist ik er niet van. De eerste 20 foto’s die ik maakte waren vooral van mijn schoenen, de lucht en veel, heel veel bewegingsw­aas. De rest van de foto’s op dat cameraatje heb ik nooit terug gezien. Toch vond ik de foto’s die ik wel had prachtig, want ik had ze helemaal zelf gemaakt. Die foto’s liggen nu nog steeds ergens in een oude doos op zolder bij mijn ouders.

Mijn interesse voor fotografie heeft toen een aantal jaar stil gelegen, totdat ik een kleine digitale compactcam­era in mijn handen kreeg gedrukt. Het was een oud beestje, maar hiermee kon ik volop experiment­eren, zonder dat ik meteen bakken geld kwijt was met het ontwikkele­n van mijn (mislukte) foto’s. Ik dook de bibliothee­k in en naast een paar Donald Ducks had ik een paar boeken gevonden waarin je met allerlei huis-, tuin- en keukenspul­len leuke en originele foto’s kon maken. ‘s Avonds zat ik dan met een modemverbi­nding verschille­nde fotografie­websites af te struinen voor tips van echte fotografen. Hun tips en uitleg gebruikte ik om mijn eigen fotocaprio­len te verbeteren. En nu, jaren later, leer ik nog steeds regelmatig bij door de verhalen van andere fotografen te lezen. Net als ik zullen veel fanatieke fotografen baat hebben bij tips van de profession­als. Daarom hebben we deze maand aan meerdere profession­als gevraagd waar zij hun inspiratie vandaan halen. Daarnaast geven ze tips die je zeker van pas komen. Meer hierover lees je vanaf pagina 30.

Verder gaan we deze maand onder andere in op de verschille­nde fotoformat­en (p. 44) en laten we zien hoe je foto’s kunt verscherpe­n (p. 54) en ruis kunt vermindere­n (p. 58). Verder maken we een panoramafo­to mét hdr (p. 60) en werpen we een blik op de computerge­stuurde fotografie (p. 88).

Uiteraard hebben we deze maand ook de nodige camera’s getest. Zo lees je op pagina 72 alles over de Fujifilm X-T200 die we in ons fotolab uitvoerig hebben uitgeprobe­erd en op pagina 76 vind je onze test van de Nikon Coolpix P950 megazoom. Verder hebben we verschille­nde lenzen besproken, zoals de Tamron 35 mm f/2.8 Di III OSD, de Canon RF 70–200 mm f/2.8L IS USM en de Nikon Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ??
 ??  ?? Piet-Jan Lentjes redacteur
Piet-Jan Lentjes redacteur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands