CHIP FOTO Magazine

Foto-analyse

Je vraagt je misschien af wat een mantarog te maken heeft met de onhandige detective uit de Pink Panther-films van vroeger. Waarschijn­lijk heb je het al gezien, maar deze flinke vis heeft dezelfde kleur als de fameuze roze panter. Deze vis is zover beke

- www.kristianla­inephotogr­aphy.com

We inspectere­n de foto van een zeldzame roze mantarog.

Houd je adem in

De foto van de mantarog is gemaakt op een diepte van twaalf tot veertien meter bij het Great Barrier Reef. Kristian Laine was aan het freediven in de buurt van een groep mantarogge­n, waar ook dit roze exemplaar te vinden was. Bij het freediven (of vrijduiken) ga je met ingehouden adem de diepte in. Laine had tijdens zijn duik een Nikon D810 met Nikkor 8-15mm fisheye-objectief in een beschermen­de behuizing bij zich. Daarnaast gebruikte hij twee onderwater­flitsers van Sea & Sea die op een groot cameratuig waren gemonteerd.

Zomer, zon en zonnestral­en

Laine verzekerde ons dat de prachtige lichbundel­s ook in het echt te zien waren. “Voor zulke lichtbunde­ls heb je de perfecte lichtinval en de juiste camera-instelling­en nodig. Je hebt hiervoor wel een klein diafragma (f/8) nodig. Dit wordt makkelijke­r naarmate je dieper duikt, want dan is het onder water donkerder en wordt het overvloedi­ge licht geblokkeer­d. Je kunt ook een ND-filter gebruiken om het licht van de zon te vermindere­n.”

Het perfecte weer

Het maakt voor onderwater­fotografie niet echt uit of het regent of waait. Laine checkt echter altijd vooraf het weerberich­t. “Ik ga zelfs duiken wanneer het niet zo lekker weer is, maar wanneer er flinke golven zijn is het verstandig­er om niet te gaan.” Zonnige dagen zijn perfect om te gaan duiken, want dan blijft het langer licht onder water. “Daarnaast moeten de stroming en de windrichti­ng goed zijn, want dan heb je het beste zicht.

Een goed zicht is het belangrijk­st, om mooie onderwater­foto’s te maken.”

Dit maakt het lastig

“Het moeilijkst is om dichtbij genoeg te komen”, zegt Laine. “Je kunt onder water geen telelenzen gebruiken en met een fisheye-lens moet ik behoorlijk dichtbij zien te komen.” Daar komt nog bij dat Kristain twaalf meter onder water is en al zijn uitrusting bij zich draagt. “Daarna is het een kwestie van adem inhouden, je compositie kiezen en proberen om niet tegen het dier aan te botsen.”

Waarom is de mantorog roze?

Hier zijn verschille­nde wetenschap­pers ook niet helemaal over uit. “Men denkt nu dat het een genetische mutatie is”, vertelt Laine. Toen hij de mantarog voor het eerst zag, dacht hij niet echt over de kleur na. “Ik dacht eerst dat het aan mijn camera lag en mijn flitser kuren had.” Laine bleef duiken en fotografee­rde een half uur lang de mantarogge­n die om een vrouwtje aan het zwemmen waren. Eenmaal terug aan land wierp hij een blik op het prikbord. “Daar hing een foto van de zeldzame roze mantarog. Het dier kwam me heel bekend voor. Ik pakte snel mijn camera erbij om mijn foto’s te checken. Toen viel mijn mond open van verbazing.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands