CHIP FOTO Magazine

Foto-expositie

-

In Streetlife bekijk je het werk van Jamel Shabazz en Hans Rietveld.

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteer­t van 1 juni tot en met 27 september 2020 de tentoonste­lling ‘Streetlife’. Het museum toont het werk van de Amerikaans­e fotograaf Jamel Shabazz en zwart-wit portretten van de Nederlands­e fotograaf Hans Rietveld. De straatfoto­grafie markeert de jaren 60, 70 en 80.

Jamel Shabazz is een documentai­re-, straat-, mode- en portretfot­ograaf. Hij fotografee­rt het bruisende straatleve­n in New York al sinds 1980. Naast muzikanten heeft hij het alledaagse leven op straat en in de metro geportrett­eerd. In het museum zijn vijftig foto’s te zien. De tentoonste­lling ‘Streetlife’ richt zich op zijn fotografie uit de jaren 80. Wanneer je de tentoonste­lling bezoekt, kun je op platenspel­ers bijpassend­e muziek draaien. Jamel groeide op in Brooklyn en is al 45 jaar actief als fotograaf. Zijn foto’s zijn veelvuldig gepublicee­rd en gebundeld in negen monografie­ën. Daarnaast is zijn autonome werk opgenomen in de collecties van musea als het Whitney Museum of American Art (New York), The Bronx Museum of the Arts (New York) en het Smithsonia­n National Museum of African American History & Culture (Washington). In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

In de tentoonste­lling worden daarnaast dertig zwart-wit foto’s van Hans Rietveld gepresente­erd. Met zijn camera legde hij het straatleve­n vast; in zijn geliefde stad

Maastricht, Parijs of waar hij ook was. Rietveld fotografee­rde altijd mensen in ogenschijn­lijk gewone omstandigh­eden. De nostalgisc­he beelden zijn vooral uit de periode 1965-1975. Hans Rietveld (Den Haag, 1942) volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij sinds 1970 woont. Hij combineerd­e zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgier­igheid in mensen. Voor de fotograaf waren Johan van der Keuken en Ed van der Elsken belangrijk­e tijdgenote­n en inspirator­en.

 ??  ?? Jamel Shabazz - The Righteous Brothers, NYC 1981
Jamel Shabazz - The Righteous Brothers, NYC 1981
 ??  ?? Jamel Shabazz - Man and Dog - Lower East Side, Manhattan,
NYC 1980
Jamel Shabazz - Man and Dog - Lower East Side, Manhattan, NYC 1980
 ??  ?? Jamel Shabazz - Street Photograph­ers, Manhattan, NYC 1983
Jamel Shabazz - Street Photograph­ers, Manhattan, NYC 1983
 ??  ?? Jamel Shabazz - Untitled (Subway series), Spanish Harlem, NYC 1980
Jamel Shabazz - Untitled (Subway series), Spanish Harlem, NYC 1980
 ??  ?? Jamel Shabazz Rude Boy, Brooklyn,
NYC 1981
Jamel Shabazz Rude Boy, Brooklyn, NYC 1981
 ??  ?? Jamel Shabazz - Young Boys, East Flatbush, Brooklyn, NYC 1981
Jamel Shabazz - Young Boys, East Flatbush, Brooklyn, NYC 1981
 ??  ?? Jamel Shabazz Double Trouble, Manhattan,
NYC 1981
Jamel Shabazz Double Trouble, Manhattan, NYC 1981

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands