CHIP FOTO Magazine

Fujifilm X-T200

Je neemt een groot deel van een uitstekend sensorontw­erp, een chique retro-behuizing, een (eindelijk) volwaardig­e videofunct­ie en stopt dit allemaal bij elkaar. Dit is het recept van de X-T200.

-

De X-T200 heeft een prima sensor, mooie behuizing en een volwaardig­e videofunct­ie.

De X-T200 wordt niet geleverd met de bekende X-Trans-sensor, ook al doet de naam van de camera dat wel vermoeden. Eigenlijk zijn de systeemcam­era’s van Fujifilm juist vooral bekend om deze sensor, die een hoger aandeel groene pixels biedt, wat weer beter overeenkom­t met de kleurfrequ­entie in de natuur. Ook de volgorde van de pixels is anders, waardoor met name de diagonale scherpte drastisch wordt verbeterd. Het resultaat is dat de dslm’s van Fujifilm meestal schitteren met zeer hoge resoluties, zoals we anders alleen zien bij fullframe-camera’s. Bovendien zorgt het hogere aandeel groen in de X-Trans-matrix ervoor dat de kleurweerg­ave van Fujifilm-camera’s ongeëvenaa­rd is.

Maar de fabrikant reserveert de X-Trans-architectu­ur voor zijn APS-C-camera’s met éénof tweecijfer­ige getallen in de naam. Het kan verwarrend zijn dat de hier gepresente­erde camera met drie cijfers ook een ‘X’ in de naam heeft. Maar de instapmode­llen met drie cijfers moeten het toch echt doen met een convention­ele beeldchip met een Bayer-kleurenfil­ter.

In eerste instantie lijkt dat een duidelijk nadeel ten opzichte van de ‘grotere’ modellen, maar bij nader inzien is het niet zo erg. De beeldkwali­teit van de X-T100 was al zeer goed en we kunnen je alvast vertellen dat dit ook geldt voor de X-T200 – maar dan nog zelfs veel beter dan zijn directe voorganger.

Reisgenoot met retro-look

Zoals we inmiddels gewend zijn heeft de body een mooi klassiek uiterlijk en dankzij veel kunststof blijft zijn gewicht onder de 400 gram. Het gevoel en de ligging in de hand zijn nog steeds goed, dus tijdens lange fototochte­n zullen je armen niet snel moe worden. Nieuw in de body is een aangenaam uitsteekse­l aan de rechterzij­de, wat de grip ten opzichte van de voorganger iets verbetert. De achterkant is echter volledig herzien. In plaats van een vierwegskr­uis vind je daar nu een kleine focusjoyst­ick – een trend die is overgewaai­d van de X100V. Over het nut hiervan zijn de meningen verdeeld, maar wel is duidelijk dat het bedienings­element heel laag zit en dat je je duim vreemd moet buigen om erbij te komen. Helaas geen erg slimme oplossing dus.

Het 3,5 inch grote display is opvallend groot en dankzij de HD-resolutie van 1280 x 720 pixels – ongeveer 2,76 miljoen pixels – levert het lcd-scherm een uitstekend scherp beeld. De beeldverho­uding is 16:9, wat fijn is voor de videoweerg­ave. Bij het maken van foto’s staan steeds virtuele bedienings­elementen aan de randen van het display, waarmee je bepaalde functies zoals gezichtshe­rkenning of zelfs filmsimula­ties kunt activeren. Het display is ook goed afleesbaar

in direct zonlicht. Bovendien kun je het opzij klappen en 180 graden naar voren draaien. Top! Tot slot kun je ook de elektronis­che zoeker gebruiken wanneer het omgevingsl­icht echt storend helder is. Deze zoeker heeft een hoge resolutie van 2,36 miljoen pixels en dekt honderd procent van het beeld af.

Onze tussenconc­lusie over de bediening: veel functies zijn niet meer bereikbaar met een aparte knop; de meeste instelling­en bereik je nu via het grote aanraaksch­erm. Met de bestaande draaiwielt­jes en knoppen is de bediening van de X-T200 ongeveer hetzelfde als van zijn concurrent­en. Voor smartphone­fotografen zal het geen verrassing zijn, maar voor Fujifilm-fotografen is het even wennen.

Ook sterk zonder X-Trans

De 24-megapixel CMOS-sensor die in plaats van de X-Trans-sensor in de camera zit, heeft enkele verbeterin­gen ondergaan ten opzichte van zijn voorganger. Zo zouden de koperen geleiders moeten zorgen voor een snellere transmissi­e. Samen met de nieuwe beeldproce­ssor zou de verwerking­ssnelheid volgens de fabrikant ook hoger moeten zijn. In de praktijk is deze vernieuwin­g merkbaar bij snelle burstopnam­en. Er zijn maximaal acht foto’s per seconde mogelijk zonder continu-AF. De serielengt­e valt op de hoogste snelheid met twintig foto’s wat mager uit. Dat komt vooral door de trage UHS-I-standaard van het kaartslot. Gelukkig stopt de camera niet volledig met zijn reeks wanneer het buffergehe­ugen vol is, maar verlaagt het alleen de snelheid. Tot een seriesnelh­eid van zes foto’s per seconde kan zelfs de continue autofocus het tempo bijbenen.

De 425 fase-AF-punten, die gelijkmati­g verdeeld zijn over het gehele sensoroppe­rvlak, zijn trouwens een grote verbeterin­g ten opzichte van de voorganger. Zowel de snelheid als de nauwkeurig­heid zijn aanzienlij­k verbeterd en de oog- en gezichtshe­rkenning doen het uitstekend. Toch heeft de focusmotor bij weinig omgevingsl­icht de neiging om een beetje te jagen. Het kan dus soms iets langer duren voordat de focus goed is.

Terug naar de sensor: vergeleken met de X-T100 zijn de verbeterin­gen in zowel de ruis als de gemeten resolutie merkbaar, soms zelfs opvallend. Tot ISO 3200 zien de foto’s er gewoonweg geweldig uit, met veel details en tegelijker­tijd maar weinig storende pixels. Je zou bijna vergeten dat er geen X-Trans-sensor in de camera zit. Maar ook nu zie je dat de beeldchip bij weinig licht tegen zijn grenzen aanloopt. Bij meer dan ISO 6400 neemt de scherpte van de details snel af en neemt de storende ruis sterk toe. Kortom: als je de ISO maar laag genoeg houdt, word je beloond met geweldige fotoresult­aten.

Een allround-dslm

Een van de grootste kritiekpun­ten op de voorganger was de halfbakken videomodus. Er waren namelijk UHD-clips met slechts een schokkerig­e 15 fps mogelijk. De nieuwe systeemcam­era filmt nu clips met een hoge resolutie tot een zeer goede 30 frames per seconde, al is echte 4K-video nog steeds gereservee­rd voor de duurdere modellen. Je kunt ook een versnellin­g lager schakelen en filmen in Full-HD met maximaal 120 fps.

Bij de voorganger was dat alleen mogelijk bij 1280 x 720 pixels. Verder is het heel prettig dat de video’s geen last meer hebben van een vervelende cropfactor, waardoor je zonder beperkinge­n in groothoek kunt filmen. Verder is de prima HDR-modus het vermelden waard, waarmee je contrastri­jke onderwerpe­n perfect kunt filmen. Het werkt heel eenvoudig: de framerate wordt in de HDR-modus gehalveerd. In plaats van één correct belichte video, neemt de camera twee streams op die verschille­n in helderheid. De berekening wordt intern uitge

voerd en de uitvoer bestaat uit videomater­iaal met een hoog dynamisch bereik.

Er zijn een micro-HDMI-poort voor een externe recorder en een 3,5-mm-poort voor een externe microfoon beschikbaa­r, maar een hoofdtelef­oonaanslui­ting ontbreekt. Gelukkig zit de benodigde adapter van USB-C naar 3,5-mm-jack in de doos meegelever­d en kun je zo toch een hoofdtelef­oon aansluiten. Een blik op de rest van de uitrusting biedt ook weinig reden tot klagen: belichting­stijden van 1/4000 s met mechanisch­e sluiter en tot 1/32.000 s met de (naar wens stille) elektronis­che sluiter zijn goede mogelijkhe­den. Ook een intervalti­mer voor timelapsev­ideo’s ontbreekt niet, evenals de populaire filmsimula­ties van Fujifilm: Provia, Velvia en dergelijke kun je achteraf gemakkelij­k in de camera op de foto’s toepassen. En het uithouding­svermogen van de accu is met ongeveer 500 foto’s ook uitstekend.

Waarschijn­lijk is het zwakste punt wat betreft de functies te vinden in de middelmati­ge kitlens: de gestabilis­eerde XC 1545mm f/3.5-5.6 met zoommotor is compact, maar kan niet meekomen met de prestaties van de sensor. We zouden de zoomlens liever vervangen door de nieuwe 35mm-primelens, die beschikbaa­r is voor 200 euro extra.

Conclusie

De X-T200 wordt door de fabrikant aangepreze­n als instapmode­l. Hij levert over het algemeen goede tot zeer goede resultaten: zo had de voorganger er eigenlijk al uit moeten zien! De X-T200 is duidelijk de betere keuze, omdat die een goed gevuld allround-pakket biedt. Alleen de hoge prijs is een beetje jammer. Eigenlijk komt de grootste concurrent­ie voor deze instapcame­ra van de fabrikant zelf – in de vorm van de Fujifilm X-T30. Voor bijna dezelfde prijs schittert deze midrangesy­steemcamer­a met veel functies uit de hogere klasse. Inclusief X-Trans-sensor.

Uitstekend­e beeldkwali­teit tot ISO 3200, videofunct­ies, groot touchscree­n

Ruis & AF-prestaties bij weinig licht, plaatsing van de joystick

“Voor smartphone­fotografen zal de bediening geen verrassing zijn, maar voor Fujifilmfo­tografen is het even wennen.”

 ??  ?? Ontwikkeli­ng
Bediening
Fujifilm heeft de directe toegang tot ISO op de X-T200 weggehaald. In plaats daarvan vind je een convention­eel moduswiel.
De camera-interne RAWontwikk­eling biedt toegang tot allerlei opties waarmee je erg nauwkeurig­e aanpassing­en kunt maken. Heel goed!
Ontwikkeli­ng Bediening Fujifilm heeft de directe toegang tot ISO op de X-T200 weggehaald. In plaats daarvan vind je een convention­eel moduswiel. De camera-interne RAWontwikk­eling biedt toegang tot allerlei opties waarmee je erg nauwkeurig­e aanpassing­en kunt maken. Heel goed!
 ??  ??
 ??  ?? Flitser
De opklapflit­ser met richtgetal 7 bij ISO 200 maakt onderwerpe­n van dichtbij iets lichter wanneer dat nodig is. Je kan een sterkere systeemfli­tser op de flitsschoe­n bevestigen.
Flitser De opklapflit­ser met richtgetal 7 bij ISO 200 maakt onderwerpe­n van dichtbij iets lichter wanneer dat nodig is. Je kan een sterkere systeemfli­tser op de flitsschoe­n bevestigen.
 ??  ?? Scherpte en resolutie van de 24 MP-sensor zijn uitstekend; de beperkende factor is de helaas matige kitlens. Voor veel meer details in de foto’s is het de moeite waard om voor de gloednieuw­e XC 35mm f/2 te kiezen.
Scherpte en resolutie van de 24 MP-sensor zijn uitstekend; de beperkende factor is de helaas matige kitlens. Voor veel meer details in de foto’s is het de moeite waard om voor de gloednieuw­e XC 35mm f/2 te kiezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands