CHIP FOTO Magazine

Nikon Coolpix P950

Van ver weg tot héééél dichtbij: de P950 heeft een 83-voudige optische zoom. Dat klinkt goed, maar er zitten wat beperkinge­n aan.

-

Deze camera kan van ver weg tot hééééél dichtbij

Het liefst hadden we deze camera in de dierentuin uitgeprobe­erd, want daar heb je genoeg interessan­te onderwerpe­n rondlopen die je maar wat graag dichterbij wilt halen. Met een brandpunts­afstand van omgerekend zo’n 2000 mm haal je zelfs een schuwe boskat nog dichtbij. Maar helaas pindakaas: op het moment van testen waren alle dierentuin­en nog steeds gesloten en dus zijn we aangewezen op de honden en katten van de buren en de vogels die buiten vrij rondvliege­n. Gelukkig konden we ook met deze viervoeter­s en gevleugeld­en goed zien wat de P950 in zijn mars heeft (en waar hij wat meer moeite mee heeft). Zolang je onderwerpe­n stilzitten of zich maar een heel klein beetje bewegen, dan gaat het allemaal goed. Maar wanneer de hond of kat er genoeg van heeft en door de tuin spurt, dan wordt het een stuk lastiger om de viervoeter in beeld én in focus te houden. Dit geldt ook bij het fotografer­en van wegvliegen­de mussen en andere rappe vogels.

Grote lens, kleine sensor

De Coolpix P950 is ongeveer net zo groot als een kleine spiegelref­lexcamera. Samen met de enorme lens weegt hij ongeveer een kilo, dat is vrij fors dus. Zijn meest opvallende feature is zijn enorme zoombereik, van 23 mm tot 2000 mm. Zo’n enorme zoom wordt mogelijk gemaakt door een vrij kleine sensor (1/2.3-inch), wat zo’n achttien procent van de oppervlakt­e van een standaard APS-C-sensor is. Dat merk je wel aan de beeldkwali­teit.

Met deze Nikon kun je de foto’s (zestien megapixel) als jpg of als raw opslaan. In ons testlab liet de P950 bij voldoende licht een prima resolutie zien in het beeldmidde­n. In de hoeken nam de resolutie echter sterk af. Wanneer we een hogere ISO instelden, raakten we al snel wat details kwijt.

De P950 heeft verschille­nde voorkeuzes­tanden die je kunt gebruiken, zoals een automatisc­h stand, sluitervoo­rkeur, diafragmav­oorkeur en een handmatige stand. Daarnaast heeft hij ook een aantal speciale programmas­tanden, zoals ‘Vogels bekijken’ en ‘Maan’. Hierover lees je meer in het kader hiernaast. Een panorama-modus ontbreekt echter. Als groothoek is de lens behoorlijk

lichtsterk (f/2.8). Dit wordt echter snel minder wanneer je gaat inzoomen (f/6.5). Daarna zit je al snel tegen het maximum aan van f/8 en dat is jammer. De kortste sluitertij­d is 1/4000 en de maximale sluitertij­d is 30 seconden.

Met de videomogel­ijkheden zit het wel snor. Naast de mogelijkhe­id om in 4K te filmen, kun je onder andere highspeed video’s met 60 fps in 720p maken. De camera heeft daarnaast aansluitin­gen voor een microfoon en een externe flitser. Een aansluitin­g voor een hoofdtelef­oon ontbreekt echter.

Minder goed bij bewegende onderwerpe­n

Bij stilstaand­e onderwerpe­n is de autofocus (in de enkelvoudi­ge stand, AF-S) goed en stelt hij zelfs wanneer je bent ingezoomd goed scherp. Ook de AF met doelopspor­ing werkt goed en je kunt de grootte en de positie van het autofocusg­ebied aangeven. Jammer genoeg is het allemaal wat minder bij bewegende onderwerpe­n (AF-F). De autofocus krijgt niet altijd het bewegende onderwerp goed te pakken en daar had zijn voorloper (de P900) ook last van. Daarnaast is de P950 niet de snelste camera. Zo moet hij tussen twee foto’s even een seconde pauze nemen en meer dan tien seriefoto’s achter elkaar zit er niet in. De camera laat zich echter prima bedienen, dankzij de goede plaatsing van de verschille­nde knoppen en het overzichte­lijke menu.

Zoom tot maar liefst 2000 mm, ergonomisc­h design

Al bij ISO 1600 duidelijk verlies van details, autofocus minder bij bewegende onderwerpe­n

 ??  ?? Zeer goed
De oled-zoeker is groot en geeft een scherp beeld.
Voldoende
Je kunt het scherm kantelen en draaien, maar het is niet aanraakgev­oelig.
Uitstekend
Ben je je onderwerp kwijt? Met een knop op het objectief (Nikon noemt het de terugkeerz­oomknop) kun je razendsnel uitzoomen om je onderwerp terug te vinden. Laat vervolgens de knop los om weer in te zoomen.
Goed
Voorkeuzep­rogramma’s, (half-)automatisc­he stand of volledig handmatig? Deze Coolpix heeft het allemaal.
Zeer goed De oled-zoeker is groot en geeft een scherp beeld. Voldoende Je kunt het scherm kantelen en draaien, maar het is niet aanraakgev­oelig. Uitstekend Ben je je onderwerp kwijt? Met een knop op het objectief (Nikon noemt het de terugkeerz­oomknop) kun je razendsnel uitzoomen om je onderwerp terug te vinden. Laat vervolgens de knop los om weer in te zoomen. Goed Voorkeuzep­rogramma’s, (half-)automatisc­he stand of volledig handmatig? Deze Coolpix heeft het allemaal.
 ??  ??
 ??  ?? De autofocus had geen moeite met deze langzaam zwemmende eend.
De autofocus had geen moeite met deze langzaam zwemmende eend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands