CHIP FOTO Magazine

Canon RF 70–200 mm f/2.8L IS USM

Met de RF 70-200mm f/2.8 heeft Canon nu een lichtsterk­e telezoomle­ns voor de EOS-R-serie in huis. Is deze lens de prijs van bijna 3000 euro ook waard?

-

Een lichtsterk­e telezoomle­ns voor de EOS-R-serie.

Na de release van de groothoekz­oom RF 15–35mm f/2,8L IS USM en de standaardz­oom RF 24–70mm f/2,8L IS USM is de ‘drie-eenheid’ nu compleet dankzij de komst van de telezoomle­ns RF 70–200mm f/2,8L IS USM. Alle drie de objectieve­n hebben een beeldstabi­lisator en schitteren met een continu diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik.

In het dslr-segment horen de lichtsterk­e 70-200mm-lenzen al jaren tot de standaardu­itrusting van veel profession­al. Kan de RF 70–200mm f/2.8L IS USM voor de spiegelloz­e EOS R-camera’s de verwachtin­gen waarmaken of misschien zelfs nog een schepje erbovenop doen?

Handige bedienings­ring

Iedereen die eerder heeft gewerkt met de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM op zijn spiegelref­lex zal blij zijn dat de nieuwe RF 70-200mm f/2.8L IS USM ongeveer vijf centimeter korter en ongeveer 410 gram lichter is. Dat is zeker prettig wanneer je hem lang moet dragen of bij het transporte­ren. De behuizing is volledig afgedicht tegen vocht en stof en is uitstekend afgewerkt. Op alle schakelaar­s moet je een beetje kracht uitoefenen om ze om te schakelen, tot ze merkbaar vastklikke­n. De instelling­en per ongeluk aanpassen, bijvoorbee­ld tijdens het vervoer van de lens, is daardoor niet mogelijk.

De focusring heeft een aangename rotatiewee­rstand, zodat je bij het handmatig scherpstel­len heel nauwkeurig kunt werken. Over de zoomring zijn de meningen wat verdeeld, omdat de rotatiewee­rstand hiervan vrij sterk is. Het voorkomt in ieder geval dat de zoomlens naar beneden zakt wanneer je hem aan een camerariem draagt. Hiervoor heeft Canon trouwens ook een Lock-schakelaar ingebouwd. Maar uiteindeli­jk is de weerstand op de zoomring slechts een kwestie van smaak – je zal er hoe dan ook snel aan wennen.

De compactere constructi­e is echter wel even wennen. Omdat de lens korter is, tikken we tijdens de praktijkte­st bij het bedienen van de zoomring steeds tegen de bijgelever­de statiefkle­m aan. Het maakt daarbij niet uit of we de ring van onderen of van opzij vastpakken. Mocht je dit vervelend vinden, dan kun je de statiefkle­m echter ook verwijdere­n wanneer je hem toch niet gebruikt, bijvoorbee­ld bij het maken van foto’s uit de hand.

In tegenstell­ing tot het dslr-model heeft de RF 70-200mm f/2.8L IS USM nog een derde instelring. Deze bedienings­ring, door Canon de Lens Control Ring genoemd, zit dicht op de aansluitin­g met de camera.

Hij verschilt zowel wat betreft kleur als oppervlakt­estructuur van de focus- en de zoomring. Het beduidend andere oppervlak helpt vooral te voorkomen dat je de ring per ongeluk verwart met de eveneens smalle focusring wanneer je de lens op de tast bedient. Aan de bedienings­ring kun je zelf het diafragma, de sluitertij­d, de ISO-gevoelighe­id of de belichting­scorrectie toewijzen.

Een laatste dingetje over de behuizing: de RF 70-200mm f/2.8L IS USM is voorzien van een filtermaat van 77 millimeter. Dat betekent dat je de filters van je EF 70-200mm f/2.8L IS III USM gelukkig ook op het nieuwe RF-model kunt blijven gebruiken.

1/6 seconde uit de hand

Dan zijn we aanbeland bij twee absolute highlights van de RF 70-200mm f/2.8L IS USM. Ten eerste werkt hij met optische beeldstabi­lisatie, waardoor er tot vijf stops langere belichting­stijden mogelijk zouden moeten zijn. Ter vergelijki­ng: de stabilisat­or van het dslr-model ondersteun­t slechts

3,5 stops. Dit lijkt dus een belangrijk­e verbeterin­g, maar zijn de prestaties in de praktijk ook beter? We namen de proef op de som door ‘s avonds laat bij weinig licht en volledig ingezoomd (dus op 200 mm) enkele foto’s te maken. En de resultaten zijn echt indrukwekk­end. Bij 200 mm komt een vijf stops langere belichting­stijd overeen met een lange 1/6 seconde. Niet elke foto was op 1/6 seconde haarscherp, maar als we even onze adem inhielden konden we toch veel scherpe foto’s maken. Als je een vaste hand hebt, kun je er vast nog meer uit halen. Met opperste concentrat­ie en adempauze kregen we zelfs bruikbare resultaten met maar liefst twee seconden. Deze waren niet superscher­p als we ze op de monitor op honderd procent uitvergroo­t bekeken, maar voor afdrukken op A4-formaat was het nog steeds goed genoeg. Kortom: de ingebouwde beeldstabi­lisator levert een topprestat­ie.

Snelle en trefzekere AF

De tweede highlight is de ‘Dual Nano USM’ voor het scherpstel­len. Canon gebruikt twee AF-motoren voor een snelle en nauwkeurig­e scherpstel­ling. Zowel in de praktijk als in het testlabora­torium werkt het heel goed. Of we nu een korte of lange brandpunts­afstand gebruiken, de AF springt zeer snel naar de beoogde plek. In het testlab halen we een AF-snelheid van 0,21 seconden bij 70 mm en 0,32 seconden bij 200 mm. Bovendien heeft Canon de minimale opnameafst­and verkleind. Waar de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM slechts vanaf 1,2 meter kon scherpstel­len, werkt de autofocus van de RF 70-200mm f/2.8L IS USM al vanaf 70 centimeter. Dit is vooral prettig als je maar weinig ruimte hebt om te manoeuvrer­en.

In het testlab merkten we ook hoe indrukwekk­end de hit rate van de RF 70-200mm is. Over het gehele zoombereik werkte de AF in het ideale geval zelfs zo goed dat de foto’s honderd procent van de maximaal mogelijke resolutie haalden. Zelfs bij meerdere testfoto’s achter elkaar waren de afwijkinge­n zeer klein.

Topwaarden uit het testlab

Als meetcamera voor de RF 70-200mm f/2.8L IS USM hebben we Canon EOS R gebruikt, die een fullframe sensor heeft van 30,3 megapixels. Bij een brandpunts­afstand van 70 mm bereikt de telezoom bij een geopend diafragma van f/2.8 in het midden een eersteklas 99 procent van de maximaal mogelijke resolutie. Ook de vele details in de praktijkfo­to’s bevallen ons erg goed.

In de hoeken neemt de resolutie echter aanzienlij­k af. Hier wordt bij 70 mm en f/2,8 diafragma nog 82 procent van de maximaal haalbare resolutie bereikt. Twee stops minder instellen maakt daarbij geen groot verschil. Dit klinkt trouwens erger dan dat het in de praktijk is. Het verlies aan scherpte is in de hoeken bij f/2.8 wel zichtbaar, maar de foto’s vertonen nog steeds veel details. In het telebereik daalt de resolutie bij f/2,8 in het midden tot 92 procent, maar neemt in de hoeken toe. Dus bij 200 mm en f/2,8 bereiken we in de hoeken nog altijd een zeer goede 87 procent van de maximaal haalbare resolutie. En bij 200 mm zie je dat twee stops minder – tegenstell­ing tot bij 70 mm – wel leidt tot een verdere zichtbare verbeterin­g van de scherpte. De resolutie in het midden neemt dan toe tot 97 procent en in de hoeken tot 90 procent.

Kijken we naar de typische lensfouten, dan zien we dat de vervorming over het hele zoombereik bijna nul procent is. Alleen bij een brandpunts­afstand ergens in het midden lieten de metingen een nauwelijks significan­te 0,1 procent vervorming zien. Canon heeft ook de kleurrande­n – de chromatisc­he aberratie – goed onder controle. Over het gehele zoombereik zijn de kleurrande­n nooit breder dan 0,3 tot 0,4 pixels.

Conclusie

Ervaren fotografen zullen helemaal tevreden zijn met deze snelle telezoom. De autofocus is snel en nauwkeurig, de beeldstabi­lisator levert prima prestaties en de beeldkwali­teit voldoet volledig aan de verwachtin­gen van profession­ele fotografer­en. Daarvoor ben je wel een goede 2850 euro kwijt, maar dan heb je wel een lens die je nooit meer kwijt wilt.

+ Beeldstabi­lisator, lichtsterk, snelle AF, bedienings­ring, afgedicht

- Statiefkle­m stoort bij zoomen, geen malse prijs

In de RF-reeks is er nog geen alternatie­f voorhanden. Maar als je de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM al in huis hebt, kun je die met adapter op het R-systeem gebruiken.

“Een toplens die je eigenlijk niet meer van je camera wil halen.”

 ??  ??
 ??  ?? Door de korte scherpstel­afstand konden we tot 70 cm op de paardenblo­em komen. Bij een open diafragma van f/3.5 zie je ontzettend veel details. De
achtergron­d wordt gesierd door een zachte bokeh.
Canon EOS R met RF 70–200mm f/2.8L IS USM | 172 mm (KB) | f/3.5 | 1/640 s | ISO 400
Door de korte scherpstel­afstand konden we tot 70 cm op de paardenblo­em komen. Bij een open diafragma van f/3.5 zie je ontzettend veel details. De achtergron­d wordt gesierd door een zachte bokeh. Canon EOS R met RF 70–200mm f/2.8L IS USM | 172 mm (KB) | f/3.5 | 1/640 s | ISO 400
 ??  ?? Canon EOS R met RF 70–200mm f/2.8L IS USM | 86 mm (KB) | f/5 | 1/1600 s | ISO 400
Het zoombereik van de RF 70–200mm f/2.8L IS USM zorgt voor veel speelruimt­e, zodat je ook spontaan tijdens een rondje om foto’s kunt maken. We kaderden de televisiet­oren van Keulen in de verte in met de takken van een struik op de voorgrond.
Canon EOS R met RF 70–200mm f/2.8L IS USM | 86 mm (KB) | f/5 | 1/1600 s | ISO 400 Het zoombereik van de RF 70–200mm f/2.8L IS USM zorgt voor veel speelruimt­e, zodat je ook spontaan tijdens een rondje om foto’s kunt maken. We kaderden de televisiet­oren van Keulen in de verte in met de takken van een struik op de voorgrond.
 ??  ?? Canon EOS R met RF 70–200mm f/2.8L IS USM | 84 mm (KB) | f/2.8 | 1/640 s | ISO 100
Tijdens een uitgebreid­e wandeling door de binnenstad van Keulen merkten we al snel dat de RF 70-200mm ongeveer 400 gram lichter is dan zijn EF-tegenhange­r.
Canon EOS R met RF 70–200mm f/2.8L IS USM | 84 mm (KB) | f/2.8 | 1/640 s | ISO 100 Tijdens een uitgebreid­e wandeling door de binnenstad van Keulen merkten we al snel dat de RF 70-200mm ongeveer 400 gram lichter is dan zijn EF-tegenhange­r.
 ??  ??
 ??  ?? Canon EOS R met RF 70–200-mm f/2.8L IS | f/2.8 |1/400 | ISO 400
Met de RF 70–200 mm f/2,8L IS USM kun je ook onderwerpe­n verder weg dichterbij halen. In dit geval hebben we het diafragma volledig geopend op f/2.8. Daardoor vermindert de scherptedi­epte enorm tot slechts enkele millimeter­s.
Canon EOS R met RF 70–200-mm f/2.8L IS | f/2.8 |1/400 | ISO 400 Met de RF 70–200 mm f/2,8L IS USM kun je ook onderwerpe­n verder weg dichterbij halen. In dit geval hebben we het diafragma volledig geopend op f/2.8. Daardoor vermindert de scherptedi­epte enorm tot slechts enkele millimeter­s.
 ??  ?? De lichtafval is over het gehele zoombereik erg gering en bedraagt bij een diafragma van f/2.8 slechts maximaal 0,4 stops in het telebereik.
De lichtafval is over het gehele zoombereik erg gering en bedraagt bij een diafragma van f/2.8 slechts maximaal 0,4 stops in het telebereik.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands