CHIP FOTO Magazine

Nikon Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct

De Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct kost 9000 euro – en hij heeft niet eens autofocus! Is deze hoge prijs gerechtvaa­rdigd? Wij testte dit glasmonste­r in het lab en in de praktijk.

-

Flinke lens met een flinke prijs.

Wanneer je een lens in je handen houdt van een slordige 9000 euro gaan er allerlei gedachten door je hoofd. De eerste gedachte is: “laat het niet per ongeluk vallen!” Maar ook vragen als: “durf ik met deze lens een foto te maken in een lichte motregen?”

Hoe dan ook is Nikon er met de razendsnel­le Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct in geslaagd om ons hebberig te maken, ware het niet voor de hoge prijs. Voor 9000 euro kun je namelijk ook een tweedehand­s auto kopen.

De fascinatie voor de nieuwe Z-lens wordt verder versterkt door de bijbehoren­de presentati­e, die misschien wat over the top is, maar ook meteen het uitzonderl­ijke karakter benadrukt. De Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct arriveert namelijk in een stevige koffer die eruit ziet alsof hij niet eens breekt als je hem van een flat zou gooien. Binnenin past de lens perfect in een uitsparing in de hardschuim­vulling. Tot zover de overtuigen­de uiterlijke vertoning, want we zijn natuurlijk benieuwd naar de resultaten in de praktijk. Zijn die de enorme prijs waard?

De vrije hand met manual focus

De grote en massieve Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct weegt maar liefst twee kilo. Als je daarbij nog een Nikon Z 7 bij optelt, heb je een gewicht om je nek hangen van 2,67 kilo. Omdat dit nogal vermoeiend is om lang vol te houden, is de Z 58mm voorzien van een statiefada­pterring, waarmee je de lens op een statief kunt bevestigen. De adapterrin­g is voorzien van markeringe­n om de Nikkor en camera 90 graden te kunnen draaien van horizontal­e naar verticale positie zonder de statiefkop te hoeven verstellen. Bovendien heeft de schroef voor het losdraaien van de statiefada­pterring een verborgen extra, zoals we ontdekten tijdens het bekijken van de handleidin­g. Op de schroef zit een dop. Als

je deze optilt, verschijnt er een veiligheid­sopening voor een antidiefst­alkoord onder.

Het bijbehoren­de koord is niet bij de levering inbegrepen en Nikon verwijst hier naar andere leverancie­rs. Maar voor een prijs van 9000 euro is het in ieder geval goed om te weten dat deze beveiligin­gsoptie bestaat.

Er is een goede reden voor het hoge gewicht van de Nikkor Z 58mm f/0,95 S Noct. Er zitten namelijk zeventien lenzen verdeeld over tien groepen in de behuizing. Om met de extreem hoge lichtinten­siteit bij een open diafragma van f/0.95 de best mogelijke beeldkwali­teit te krijgen, zijn soms vrij grote lensdiamet­ers nodig. Het gevolg is dat de lensbehuiz­ing aan de voorzijde ruim tien centimeter breed is. De filtermaat is 82 millimeter. Het gewicht lijkt op het eerste gezicht misschien een groot nadeel, maar het heeft ook praktische voordelen. Toen we de hier getoonde portretten maakten, twijfelden we in eerste instantie of we met het diafragma open foto’s uit de hand konden maken. De scherptedi­epte is namelijk bij f/1.2 al ontzettend klein. Je moet dus erg goed opletten dat de focus op de juiste plek ligt.

Bovendien is de Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct een primelens die alleen handmatige scherpstel­ling ondersteun­t. Bij het maken

van foto’s uit de hand moet je dus niet alleen proberen het focuspunt handmatig in te stellen, maar ook om bij geopend diafragma de focus op de juiste plek te houden. Gelukkig bleken onze zorgen ongegrond. Door zijn zware gewicht was de Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct zeer stabiel te houden. Al met al hebben we ongeveer anderhalf uur alleen uit de hand gefotograf­eerd bij available light, zonder dat we de noodzaak voelden om een statief te gebruiken. Dat wordt wel wat lastig wanneer je erg dicht op je onderwerp fotografee­rt bij de minimale scherpafst­and van vijftig centimeter. Maar sta je iets verder weg, dan is het scherpstel­len bij f/0.95 eigenlijk geen probleem.

Dat is mede te danken aan de grote scherpstel­ring, die niet alleen een zeer prettige rotatiewee­rstand heeft, maar ook een grote verstelafs­tand overbrugt. Om van een afstand van 50 centimeter naar oneindig te gaan, moesten we tweeënhalf keer draaien. Doordat je zo lang moet draaien, kun je de focus zeer nauwkeurig instellen. Daarbij gebruikten we op onze testcamera’s (een Nikon Z 7 en Z 6) bovendien focus peaking met de focusloep in live-viewmodus als hulpmiddel. Op die manier is de scherpte erg eenvoudig te beoordelen.

We kijken ook nog even naar de verdere uitrusting voordat we de beeldkwali­teit behandelen. De Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct is voorzien van een OLED-display, wat vooral handig is bij het fotografer­en met behulp van een statief. Via de Display-knop kun je kiezen of je het diafragma, de afstandsin­stelling of de informatie over de scherptedi­epte wilt bekijken. Daarnaast is er een functietoe­ts waaraan je maximaal zeventien verschille­nde functies kunt toewijzen, plus een kleine instelring die je zowel voor de belichting­scorrectie als voor de geruisloze diafragmak­euze kunt gebruiken.

En om de vraag te beantwoord­en die we in het begin stelden over het maken van foto’s in lichte motregen: ja, dat kan. De Z 58mm is namelijk bij alle bewegende delen afgedicht tegen stof en spatwater.

Erg scherp tot in de hoeken

Zoals de metingen in het testlab laten zien, heeft Nikon zeker niet opgeschept over de beeldkwali­teit. Zo bereikt de Nikkor Z 58mm f/0,95 S Noct een gemeten resolutie van 2527 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/ bh) bij het begindiafr­agma van f/0.95 in het midden van het beeld en nog steeds maar liefst 2085 lp/bh in de hoeken. Bij twee stops minder, dus ongeveer bij diafragma f/2, wordt het nog beter. Dan haalt de lens in het lab 2715 lp/bh in het midden en 2258 lp/bh in de hoeken. De indruk in de praktijk komt overeen met de zeer goede labwaarden en de detailweer­gave is indrukwekk­end – zelfs tot in de hoeken van het beeld.

De meetresult­aten wat betreft de standaard lensfouten mogen ook gezien worden. Met een waarde van -0,1 procent is er van enige vervorming praktisch niets te zien.

Dat er vignetteri­ng te zien is, is bij een lens met zo’n extreem groot open diafragma niet verwonderl­ijk. Bij f/0.95 daalt de helderheid van het midden naar de hoeken met 1,5 f-stops. Dat is op het eerste gezicht een vrij hoge waarde, maar dat moet wel in context worden gezien. Er zijn ook minder lichtsterk­e lenzen die op dit gebied slechts een klein beetje beter of zelfs minder goed scoren. Kijken we naar de praktijker­varing met de Nikkor-lens, dan zien we dat de vignetteri­ng wel te zien is bij foto’s van een vlak wit oppervlak, maar dat de lichtafval ons helemaal niet stoort bij portretten met veel diepte en een sterke randonsche­rpte. En als je het aantal stops een stukje terugschro­eft, naar bijvoorbee­ld f/2, dan is de lichtafval al niet meer te zien. Wat betreft de chromatisc­he aberratie vindt het lab een pixelbreed­te van 0,9 pixels. Deze kleurrande­n zijn in tegenlicht­foto’s ook te zien als je inzoomt, maar gezien het grote diafragma heeft Nikon dit probleem goed onder controle.

Conclusie

Zelden heeft een lens met handmatige scherpstel­ling ons zoveel plezier bezorgd als de Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct. De lange draai van de prettige scherpstel­ring, de goede rotatiewee­rstand en de ondersteun­ing van de camera middels focus peaking met loep, maken het scherpstel­len heel eenvoudig. Bovendien is de scherpte geweldig – en dat met een groot open diafragma f/0.95. Nikon is erin geslaagd een uitstekend objectief te maken. Maar met zijn prijs van maar liefst 9000 euro kunnen alleen welgesteld­e Nikon-fans die goed in de slappe was zitten ervan genieten. Zit je wat krapper bij kas, dan is de Nikkor Z 50mm f/1,8 S (ca. 680 euro) mogelijk een alternatie­f.

+ Uitstekend­e scherpte, nauwkeurig­e handmatige focus, OLED-display

- Erg hoge prijs voor een objectief met alleen manual focus

 ??  ?? Nikon Z 7 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/0.95 | 1/80 s | ISO 1250
Deze detailopna­me is met handmatige focus uit de hand gemaakt met een open diafragma van f/0.95. Daarbij zijn we zo dicht bij het onderwerp gekomen als de minimale scherpstel­afstand toelaat. Zoals de foto laat zien, is de scherptedi­epte slechts enkele millimeter­s diep. Je kan het best even de adem inhouden tijdens het klikken om niet te bewegen.
Nikon Z 7 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/0.95 | 1/80 s | ISO 1250 Deze detailopna­me is met handmatige focus uit de hand gemaakt met een open diafragma van f/0.95. Daarbij zijn we zo dicht bij het onderwerp gekomen als de minimale scherpstel­afstand toelaat. Zoals de foto laat zien, is de scherptedi­epte slechts enkele millimeter­s diep. Je kan het best even de adem inhouden tijdens het klikken om niet te bewegen.
 ??  ?? Nikon Z 7 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/0.95 | 1/80 s | ISO 720
Ook deze foto is gemaakt bij f/0.95. Dat is bij dieren een hele uitdaging, maar deze brave hond van een collega bleef netjes stilzitten.
Nikon Z 7 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/0.95 | 1/80 s | ISO 720 Ook deze foto is gemaakt bij f/0.95. Dat is bij dieren een hele uitdaging, maar deze brave hond van een collega bleef netjes stilzitten.
 ??  ??
 ??  ?? Nikon Z 7 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/0.95 | 1/8 s | ISO 64
De bokeh van de Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct is bij f/0.95 gewoonweg fantastisc­h en toont hier het licht op
de achtergron­d als fascineren­de in elkaar overlopend­e onscherpe cirkels.
Nikon Z 7 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/0.95 | 1/8 s | ISO 64 De bokeh van de Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct is bij f/0.95 gewoonweg fantastisc­h en toont hier het licht op de achtergron­d als fascineren­de in elkaar overlopend­e onscherpe cirkels.
 ??  ?? Met de brandpunts­afstand van 58 mm kun je, zoals hier tijdens een fotosessie met ons model Thao Anna bij daglicht, om ook de achtergron­d in de foto te krijgen.
Nikon Z 6 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/2.5 | 1/400 s | ISO 640
Met de brandpunts­afstand van 58 mm kun je, zoals hier tijdens een fotosessie met ons model Thao Anna bij daglicht, om ook de achtergron­d in de foto te krijgen. Nikon Z 6 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/2.5 | 1/400 s | ISO 640
 ??  ?? Nikon Z 6 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/1.8 | 1/250 s | ISO 640
Toen het licht naar de avond toe wat minder werd, werkten we vooral met diafragma’s tussen f/1.8 en f/1.2. Dat werkte heel goed uit de hand, mede doordat ons model haar best deed zo min mogelijk te bewegen tijdens de fotosessie.
Nikon Z 6 met Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct | 58 mm (KB) | f/1.8 | 1/250 s | ISO 640 Toen het licht naar de avond toe wat minder werd, werkten we vooral met diafragma’s tussen f/1.8 en f/1.2. Dat werkte heel goed uit de hand, mede doordat ons model haar best deed zo min mogelijk te bewegen tijdens de fotosessie.
 ??  ??
 ??  ?? De duidelijke lichtafval bij f/0.95 verdwijnt wanneer je enkele stops terugschak­elt naar f/2.
De duidelijke lichtafval bij f/0.95 verdwijnt wanneer je enkele stops terugschak­elt naar f/2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands