CHIP FOTO Magazine

Nikon Press Photo Awards 2020

-

Er namen in totaal maar liefst 79 profession­ele persfotogr­afen deel aan de 13e editie van de Nikon Press Photo Awards, de persprijs voor en door persfotogr­afen. De ingezonden foto’s werden geselectee­rd op de volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetisch­e aspect van de foto, de technische kwaliteit en de journalist­ieke waarde van het beeld. De persjury bestond uit Jan Desloover (De Standaard), Philippe François (Belga), Eric Guidicelli (La Libre Belgique & La Dernière Heure/Les Sports), Frank Raes (VRT), Wim Robberecht­s (Robberecht­s TV), Hans Swaelens (Nikon BeLux) en William Van Hecke (Photonews). In totaal werden er deze keer 620 foto’s ingezonden door 79 persfotogr­afen. De jurering verliep dit jaar (door de Covid-19 maatregele­n) volledig online.

Als grote winnaar koos de jury unaniem voor de zeer sterke en aangrijpen­de nieuwsfoto ‘Stille wake voor Julie Van Espen’ van persfotogr­aaf Wouter van Vooren. Deze foto werd genomen tijdens de wake voor Julie in Merksem, op de plaats waar ze vermoord werd. “De beeldinste­lling, het perspectie­f, ... alles klopt. Dreiging, angst, maar ook hoop: dit beeld is emotioneel sterk geladen”, aldus de jury.

De overige winnaars waren Jef Boes (categorie sport) en Alain Schroeder (categorie stories). Deze persfotogr­afen wisten de jury te overtuigen met foto’s die zowel inhoudelij­k als fototechni­sch bijzonder sterk waren. De publiekspr­ijs gaat dit jaar naar Bruno Fahy voor zijn sportieve foto. Alle winnende foto’s kun je bekijken op de website: www.nppa.be.

 ??  ?? ‘Saving Orangutang­s’ (fotoserie)
van Alain Schroeder
‘Saving Orangutang­s’ (fotoserie) van Alain Schroeder
 ??  ?? ‘Junior Bauwens Out’
van Jef Boes
‘Junior Bauwens Out’ van Jef Boes
 ??  ?? ‘Stille wake voor Julie Van Espen’
van Wouter van Vooren
‘Stille wake voor Julie Van Espen’ van Wouter van Vooren
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands