CHIP FOTO Magazine

Flutter Shutter: Nooit meer onscherpe foto’s

Met de Flutter-Shutter-technologi­e kun je dynamische onderwerpe­n onder moeilijke omstandigh­eden fotografer­en. De technologi­e is even eenvoudig als ingenieus, maar de inspanning die erachter zit is enorm.

-

Diafragma’s, sensors en zelfs de sluiter kunnen door algoritmen en computerpr­ocessors worden gedecodeer­d. In plaats van het gebruikeli­jke proces van openen, wachten en sluiten, kan de sluiter ook snel meermaals achter elkaar worden geopend. Het principe is vergelijkb­aar met meerdere belichting­en, maar nu niet om een HDR-foto vast te leggen, maar dynamische onderwerpe­n.

Hoeveel nachtelijk­e foto’s van sprintende cheeta’s heb je gezien? Bespaar jezelf het denkwerk, want die bestaan niet. Deze situatie is niet geschikt om een flitser te gebruiken om het moment te bevriezen. Afgezien van het gebrek aan bereik, zou de flits het dier alleen maar afschrikke­n. Dus dan blijft alleen het verhogen van de ISOwaarde over om sluitertij­den van 1/2000 seconde of korter in te kunnen stellen.

Maar zelfs de beste camera levert in dit geval geen acceptabel­e foto’s meer in de diepzwarte nacht.

Met de ‘Flutter Shutter’-techniek is het in ieder geval denkbaar om nachtelijk­e sprints van de snelste dieren ter wereld vast te leggen. De sluiter opent en sluit dan met onregelmat­ige tussenpoze­n, zodat het dynamische onderwerp niet gelijkmati­g wordt uitgesmeer­d. In plaats daarvan lijkt het beeld gefragment­eerd. Maar met speciale algoritmes zijn de opgeslagen frequentie­s te decoderen en worden de losse foto’s weer tot een scherp beeld samengevoe­gd.

De enige vraag is nog wie deze techniek nodig heeft en hoe vaak. Het antwoord: bijna niemand en bijna nooit. Daarom is de ‘Flutter Shutter’-techniek nog niet verder gekomen dan het semesterpr­oject van enkele Indiase studenten. Maar wie weet, misschien werken de jongens binnenkort wel aan een nieuwe smartphone bij Google?

 ??  ?? Onderbelic­hting
Vervaagde foto
Gefragment­eerde foto
Belichting achteraf Verscherpi­ng achteraf Gedecodeer­de sluiter Vergelijki­ng van convention­ele belichting met die van een Flutter-Shutter-camera. Met de juiste algoritmes zijn foto’s te maken die voorheen onvoorstel­baar waren.
Onderbelic­hting Vervaagde foto Gefragment­eerde foto Belichting achteraf Verscherpi­ng achteraf Gedecodeer­de sluiter Vergelijki­ng van convention­ele belichting met die van een Flutter-Shutter-camera. Met de juiste algoritmes zijn foto’s te maken die voorheen onvoorstel­baar waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands