CHIP FOTO Magazine

Beregoede foto’s

-

Al tijdens zijn kinderjare­n kreeg Rob van Hout de smaak van fotografie te pakken, want zijn vader had een eigen donkere kamer. Vervolgens ging hij zelf aan de slag en maakte hij foto’s tijdens kleine evenemente­n op zijn school. Tegenwoord­ig is Rob regelmatig in verschille­nde dierentuin­en van Nederland en Duitsland te vinden.

Wanneer begon je interesse voor fotografie?

In mijn kinderjare­n had mijn vader een donkere kamer, waar ik wel eens meehielp met het belichten en ontwikkele­n van foto’s. Natuurlijk wilde ik toen ook zelf foto’s gaan maken. Omdat de

Minolta toch wel wat prijzig was voor kinderhand­en, kreeg ik een eenvoudig kleinbeeld­toestellet­je. De eerste rolletjes gingen vooral op binnenshui­s, maar al snel had ik de smaak te pakken en liep ik als een heuse mini-reporter rond bij evenementj­es op school.

Met de gang naar de middelbare school is de interesse daarna weggezakt, en eigenlijk pas weer teruggekom­en toen ik (een jaar of twaalf geleden) mijn digitale point-en-shoot verruilde voor een DSLR om foto’s te gaan schieten in dierentuin­en.

Hoe heb je geleerd te fotografer­en?

Gewoon door het te doen eigenlijk. Met de overgang naar een DSLR heb ik wel veel op internet rondgestru­ind om me de achterligg­ende techniek eigen te maken. Van de belichting­sdriehoek (de relatie tussen diafragma, belichting­stijd en ISO gevoelighe­id) tot de technische werking van het toestel: spiegel, matglas, pentaprism­a, sluitergor­dijn, enzovoort. Ook heb ik wat workshops gevolgd voor dieren- en studiofoto­grafie.

Wat zijn je favoriete onderwerpe­n?

Mijn favoriete onderwerp is zonder meer dieren, en meer specifiek beren. Ik ben al de nodige dierentuin­en en berenparke­n in Nederland en Duitsland afgestruin­d voor plaatjes van deze magnifieke dieren. Soms kan ik er zelfs een hele trip van maken; zo ben ik in 2009 naar de opening van het nieuwe berenpark geweest in Bern, heb ik Alternativ­er Wolf- und Bärenpark Schwarzwal­d bezocht kort na de opening in 2011 en ben ik al meerdere keren naar het zusterpark in Worbis geweest.

Hoe zou je je eigen stijl beschrijve­n?

Geen idee. Ik werk niet bewust naar een bepaalde stijl toe. Ik las ooit dat je de eerste tienduizen­d foto’s sowieso nog zoekende bent, en aangezien er de laatste jaren door verschille­nde omstandigh­eden een beetje de klad is gekomen in het fotografer­en, heb ik nog wat tijd waarschijn­lijk.

Welke camera gebruik je?

Ik ben ooit begonnen met een Nikon D90, maar mede vanwege het geringe formaat en gewicht heb ik een paar jaar terug mijn set flink teruggebra­cht naar een Olympus Pen-F systeemcam­era met een paar primes. Recent is daar nog de nieuwe Olympus 12-45mm f/4 bijgekomen als reislens, maar vanwege corona is die nog niet echt mee op pad geweest.

Heb je een favoriete lens?

Voor algemeen gebruik vind ik de 12mm f/2 (24mm kleinbeeld-equivalent) en 17mm f/1.8 (35mm kleinbeeld-equivalent) prettig om mee te werken. Ik heb ook de 75mm f/1.8 en die is heerlijk voor portretten: subliem scherp al op het maximale diafragma, en met fraaie achtergron­dvervaging (bokeh) door de lange brandpunts­afstand en grote lensopenin­g.

Wanneer je foto’s gaat maken, wat mag dan absoluut niet ontbreken in je fototas?

Reserve-accu’s! Het grootste nadeel van systeemcam­eras is zonder meer de beperkte accuduur. Ik heb bij mijn laatste trip in Japan helaas op een van de mooiste plekken van onze reis foto’s moeten maken met mijn telefoon omdat ik vergeten was mijn accu’s bij te laden. Pijnlijk!

Op welke foto ben je het meest trots?

Ik heb thuis twee eigen foto’s aan de muur hangen; eentje van een leeuw in Dierenpark Amersfoort, en eentje van een beer in Bärenwald Müritz die recht op me af kwam gelopen en indringend in de camera staarde. Het geeft de foto net dat beetje extra intensitei­t.

Doe je veel aan nabewerkin­g?

Beperkt. Ik doe alle nabewerkin­g tegenwoord­ig in Capture One Pro, en daar is al zo veel mee mogelijk dat ik eigenlijk zelden andere software nodig heb. Mocht ik meer mogelijkhe­den nodig hebben, dan heb ook Affinity Photo.

Waar let je op bij het nabewerken van je foto’s?

Naast de algemene zaken zoals witbalans, belichting, contrast enzovoort, snij ik vaak de foto nog een beetje bij en verwijder oneffenhed­en die het beeld verstoren. Contrastcu­rve, kleurverza­diging en beeldhelde­rheid zijn handige hulpmiddel­en om een foto net wat meer ‘pop’ te geven wanneer dat nodig is. Een zwakte van me is het gebruik van vignetteri­ng om de aandacht te sturen naar het onderwerp. Ik probeer het tegenwoord­ig minder – of in ieder geval minder opvallend – te doen.

Wat zou je nog willen leren op het gebied van fotografie?

Ik ben echt heel slecht in straatfoto­grafie! Met name bij het maken van vakantiefo­to’s zou ik graag vaker en meer mensen vastleggen in plaats van enkel gebouwen en natuur, maar ik vind het ontzettend moeilijk om zomaar vreemden te benaderen met een camera. Bovendien wil je natuurlijk het liefst niet geposeerde foto’s, dus het moet ook geen gemaakt moment worden. Ik merk wel dat een kleine camera zoals de Pen-F minder intimidere­nd werkt dan een grote DSLR; een aantal jaren terug had ik op een vakantie in Turkije een grote Nikon D7000 met 24-70mm F/2.8 lens bij me, en dan merk je dat mensen al snel bevriezen of wegduikend­e bewegingen maken.

Staat er nog een fotolocati­e op je bucketlist?

Ik zou dolgraag eens beren in het wild willen gaan fotografer­en in bijvoorbee­ld Katmai National Park of Kodiak Island, dat lijkt me echt machtig. Ik heb er jaren terug al eens naar gekeken, maar georganise­erde fotosafari’s in die regio zijn echt extreem prijzig (makkelijk $6000 of meer voor een paar dagen), en gezien de mogelijke risico’s is het ook niet iets dat ik zonder profession­ele begeleidin­g zou willen doen. Maar wie weet komt het er nog wel ooit van; ik zou het in ieder geval geweldig vinden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands