CHIP FOTO Magazine

Praktica was een zeer bekend merk tijdens de DDR-tijd.

De spiegelref­lexcamera’s van Praktica werden in Dresden in de toenmalige DDR gemaakt, maar waren voor de inwoners van dat land nauwelijks bereikbaar.

-

Agfa, Leica en Zeiss. Dit zijn namen van Duitse fabrikante­n die je waarschijn­lijk bekend in de oren klinken. Soms wordt er aan dit rijtje de naam van nog een fabrikant toegevoegd: Pentacon. Dit bedrijf maakte tegen het einde van de jaren 1940 miljoenen spiegelref­lexcamera's onder de naam ‘Praktica’. Deze in de DDR gefabricee­rde camera’s van het staatsbedr­ijf Niedersedl­itz bij Dresden verwierf (onder behoorlijk lastige omstandigh­eden) internatio­nale bekendheid.

Voor de ontwikkela­ar Siegfried Böhm begonnen de problemen al vroeg. Toen de technische tekenaar in 1946 bij Pentacon aan de slag ging, moest hij aan de eis van de Sovjet-Unie voldoen en vijftigdui­zend camera's per jaar produceren. Voor een middelgrot­e fabriek was dat allesbehal­ve makkelijk. Maar Böhm had een plan: hij wilde een redelijk geprijsde, doch solide ontworpen spiegelref­lex maken. Zo gezegd, zo gedaan. De voormalige Zeiss-Ion medewerker baseerde zijn eerste SLR (de Praktica) op het zustermode­l Praktiflex. De Praktica werd medio 1949 officieel geïntroduc­eerd.

Böhm en zijn team konden aan de eis van de Sovjet-Unie voldoen. Ondanks de indrukwekk­ende productiea­antallen was de Prakticaca­mera in het begin nauwelijks terug te vinden in de fotowinkel­s van de DDR. De staat gebruikte de camera's voor de ruilhandel met Amerika en kreeg daar fruit voor terug.

Maar de wisselkoer­s zorgde voor lagere prijzen. De staat eiste daarom dat de productie zou worden verhoogd tot honderddui­zend camera's per jaar. Dit was een onmogelijk­e taak. Toch lukte het Böhm in 1965 om het door de Sovjets verafschuw­de assemblage­werk te introducer­en. Hierdoor nam de productie enorm toe en kon een enkele medewerker tot 200 camera's per dag verwerken. De productie was dus in volle gang en de staat was tevreden. Böhm vond het echter minder leuk. De concurrent­ie uit Japan nam toe. Daarnaast was het bedrijf vrijwel kansloos tegen de moderne technologi­e. Terwijl bij buitenland­se fabrieken de microchips een hoge vlucht namen, moesten de werknemers van Pentacon het met ouderwetse materialen doen waarvan ze 97 procent zelf produceerd­en. De verkoop daalde enorm.

De ommezwaai in 1990 bracht weinig succes, ondanks de importmoge­lijkheden en de uitbreidin­g van het aanbod met verrekijke­rs en digicams. Per 30 juni 2015 is de handel in camera's beëindigd, althans in Duitsland. De merkrechte­n gingen naar een Brits bedrijf dat vandaag de dag nog steeds compactcam­era's verkoopt. Deze modellen hebben weinig gemeen met hun Duitse afkomst, maar de naam blijft tenminste bestaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands