CHIP FOTO Magazine

Stimuleer je creativite­it met deze oefening.

-

Het is 11 mei als ik deze column schrijf. Het is de eerste dag dat we weer mogen, met de nodige beperkinge­n, onzekerhed­en en onduidelij­kheden. Wat een rare tijd is dit toch. De wereld staat voor een groot deel stil.

Tijdens een periode van bijna twee maanden mochten we alleen een frisse neus halen met de dringende boodschap “blijf zoveel mogelijk thuis”. Op social media was me opgevallen dat veel fotografen hadden ontdekt dat de natuur dicht bij huis ook mooi is. Dit is best bijzonder eigenlijk, want de natuur was al die tijd al mooi.

Vermoedeli­jk komt dit omdat veel fotografen naar de bekende plekken gaan (hotspots). Daar is niets mis mee, want de hotspots zijn nu eenmaal mooie plekken. Men schrijft er boeken over, er zijn websites die informatie delen en er worden artikelen over geschreven. Daardoor lijken hotspots nog belangrijk te zijn, maar dat zijn ze niet. Het is echter commerciee­l gezien handig en het verkoopt goed om zulke boeken te maken.

Er zijn ook zeker nadelen. Wanneer er in de natuur grote concentrat­ies van mensen zijn, is de kans op verstoring groot. Men stelt zich dan ook wel eens de vraag of een foto dat waard is. Ik denk dat dit een terechte vraag is.

Daarnaast is het creatief en fotografis­ch gezien een verarming om elkaar te volgen, in plaats van om iets zelf te creëren. Misschien is het zelfs menselijk gezien een verarming, omdat we allemaal geboren zijn met een mate van creativite­it in ons.

Creativite­it hoort bij ons, bij iedereen. Het is daarom ook zo leuk om eigen creaties te maken!

Fotografie kent veel beperkinge­n en onmogelijk­heden. Daardoor lijkt het niet altijd even makkelijk te zijn. Toch zijn het de beperkinge­n die de verschille­nde mogelijkhe­den laten zien.

De basis voor creativite­it is dat de techniek van de camera bekend is evenals de werking van het licht. De natuur is overal mooi, dat begint soms al in huis, op het balkon, in de tuin of het perkje op de hoek.

Creatief gezien is het prima om uit een vaak vastgeroes­te routine te komen. Er zijn ook oefeningen om uit die routine te komen, met als doel om de eigen creativite­it te stimuleren. Dat doen dus ook (onbedoeld) de coronamaat­regelen.

Ik bedenk dan zelf wel eens mijn eigen oefeningen. Dan denk ik bij mezelf: “In dat perkje moet een mooie foto te vinden zijn. Ik hoef die alleen maar te vinden”. En zowaar kijk ik dan met nieuwe ogen naar het perkje. Soms zie ik details of is er een lichtinval die me nooit eerder is opgevallen.

Een andere manier om uit je routine te komen is door een thema te kiezen. Het is daarvoor niet nodig dat je een visie hebt of al moet weten wat het eindresult­aat moet worden. Geef jezelf een weekthema, bijvoorbee­ld ‘rood’ of iets met meer symboliek dan ‘verval’. Het kan ook een fotografis­che techniek zijn, zoals ‘zwart-wit’.

Met het thema in je achterhoof­d ga je op pad. Je moet daarna vooral op zoek gaan naar compositie­s die in je gekozen thema passen. Hiermee leer je bewuster kijken naar de zaken om je heen.

Mijn thema was ‘happy’, zoals Bob Ross zijn schilderku­nsten met zijn warme stem en woorden op TV liet zien in de jaren negentig. “Let’s make a happy tree”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands