CHIP FOTO Magazine

Geef je foto’s meer power en scherpte

Geef foto’s die wat wollig zijn meer power – zonder daarbij lelijke artefacten te introducer­en.

-

Het kan soms een behoorlijk­e uitdaging zijn om een echt scherpe foto te maken. De redenen daarvoor zijn heel divers. Veel digitale camera’s hebben een ingebouwd filter dat foto’s een beetje vervaagt om moirépatro­nen te voorkomen. Dit lowpassfil­ter mag dan wel moiré tegengaan, maar daarmee verzacht het ook belangrijk­e details, bijvoorbee­ld in bloemblaad­jes.

Je kunt je onderwerp wel dichter naderen, maar dan heb je een bijkomend probleem: een krappe scherptedi­epte. Daardoor zal slechts een heel klein gebied scherp in beeld komen en de delen voor en achter dit scherptege­bied worden vervaagd. Een foto kan er dan wel scherp uitzien op het schermpje van je camera, maar teleurstel­lend onscherp blijken op het scherm van je computer.

Gelukkig is er een functie in Lightroom die je redding kan blijken: het deelvenste­r Details. Daarin vind je goede gereedscha­ppen waarmee je fijne details kunt verscherpe­n. Deze verscherpi­ngstools verhogen het contrast aan de randen van de details. Normaal gesproken is dat een gevaarlijk­e techniek: regelmatig versterk je zo de ruis en ontstaan er lelijke artefacten, en dat zie je weer goed terug in effen achtergron­den.

Met de volgende stappen leer je hoe je foto’s verscherpt zonder de ruis te versterken of artefacten te introducer­en. We laten zien hoe je met de functie Details alleen de belangrijk­e delen verscherpt en de minder belangrijk­e delen ongemoeid laat.

Zoom in

Download de foto Lightroom3­6.dng eerst van onze website

chipfotoma­gazine.nl/workshops en open hem dan in Lightroom in de module Ontwikkele­n. Om goed te zien hoe scherp je foto is, zul je hem op 100% moeten bekijken. Ga naar de Navigator en klik boven in het scherm op 1:1. Nu kun je het witte kader in het preview-venster verplaatse­n om delen van je foto te beoordelen. Nu zie je pas goed welke subtiele texturen en details er zacht uitzien.

Controleer details

Open aan de rechterkan­t van je scherm het deelvenste­r met het kopje Details. Daarin zie je een klein zoomvenste­rtje dat een gedeelte van je foto op 100% weergave laat zien, zodat je goed kunt beoordelen wat het resultaat is van je verscherpi­ng. Klik op het kleine vizier linksboven dit deelvenste­r en verplaats de cursor over je foto in het grote venster. Klik om een 100% weergave te krijgen in het deelvenste­r Details.

Met hoeveelhed­en experiment­eren

Lightroom zal standaard een verscherpi­ng met een hoeveelhei­d van 25 toepassen op je foto’s om de zachte effecten van het lowpassfil­ter tegen te gaan. Als je de Hoeveelhei­d verlaagt naar een waarde van 0 zie je hoe onscherp je foto eigenlijk was. Alle andere schuiven zijn grijs. Voordat we de foto goed verscherpe­n, laten we je zien wat er gebeurt als je de foto te sterk verscherpt.

Herken artefacten

Sleep de schuif Hoeveel eens naar 150 om het contrast rondom de details flink te verscherpe­n. Hierdoor wordt je foto scherper, maar wordt ook de ruis flink versterkt. De schuif Straal versterkt het effect van de contrastve­rhoging. Om dat effect te zien kun je de Straal verhogen naar 3. Zie hier de lelijke artefacten, die als witte en donkere halo’s aan de bloemblaad­jes kleven.

Voor en na

Schuif de Hoeveelhei­d meteen maar weer terug naar een meer acceptabel­e waarde van 113 om de intensitei­t van de lelijke halo’s te verzachten. Verlaag ook de Straal om de halo’s nog minder duidelijk zichtbaar te maken. Om te zien hoe je verscherpt­e variant verschilt van het origineel kun je het Details-deelvenste­r uit- en inschakele­n. Maar het is nog gemakkelij­ker om linksonder op de knop Voor/Na te klikken om beide weergaven naast elkaar te zien.

Details vs ruis

De schuiven Hoeveelhei­d en Straal geven de details een extra boost, maar ze versterken helaas ook de hoeveelhei­d ruis in je foto. Dat zie je vooral in effen delen, zoals onze blauwe achtergron­d. Het deelvenste­r Details is ontworpen om een balans te vinden tussen verscherpi­ng en ruis. Houd de Alt-toets ingedrukt en versleep

Details naar 100. Een grijze voorverton­ing toont duidelijk welke delen verscherpt worden en waar ruis zal ontstaan.

Ruis vermindere­n

Houd Alt ingedrukt en verlaag Details naar 21. Deze lagere instelling zal de ruis flink vermindere­n, maar voegt nog steeds een mooie verscherpi­ng toe aan de bloemblaad­jes. De schuif Masker werkt samen met de schuif Details om de ruis in toom te houden. Experiment­eer vooral met de combinatie van deze twee schuiven, want voor iedere foto zul je een andere combinatie nodig hebben.

Maskeer de effen oppervlakk­en

Houd Alt ingedrukt en klik op de schuif Masker. Bij de waarde 0 zal het scherm wit worden om aan te geven dat er niets gemaskeerd wordt. De andere drie verscherpi­ngsschuive­n kun je blijven aanpassen. Wanneer je Alt ingedrukt houdt en de schuif naar rechts sleept, zullen zwarte (gemaskeerd­e) delen te zien zijn. Deze delen worden niet verscherpt, enkel de witte delen krijgen een verscherpi­ng mee.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands