CHIP FOTO Magazine

Maak een panorama met HDR

Met de volgende stappen maak je in een handomdraa­i een prachtige panoramafo­to met fantastisc­he schaduwpar­tijen en hooglichte­n.

-

Lightroom en Camera RAW hadden al functies voor HDR- en panoramafo­to’s, maar Adobe heeft nu beide technieken gecombinee­rd in één functie. Hiermee maak je razendsnel een mooie panoramafo­to, mét HDR. De software gebruikt foto’s met verschille­nde belichting­en en voegt ze vervolgens samen om een mooi geheel te vormen. Je krijgt dan een panoramafo­to met prachtige details, interessan­te schaduwpar­tijen en mooie hooglichte­n.

Leuk om eens zelf te proberen, toch? Wanneer je zelf een HDR-panorama gaat maken, gaat dit het makkelijks­t door de camera eerst op een statief te zetten. Vervolgens maak je drie foto’s van je onderwerp met verschille­nde belichting­en. Zorg ervoor dat je de helderste en donkerste gedeeltes van je onderwerp goed te pakken krijgt. Verplaats de camera en herhaal dit voor elke extra serie foto’s die je wilt maken en aan je panorama toe wilt voegen. Probeer wel om ervoor te zorgen dat elke serie foto’s elkaar ver genoeg overlapt.

Voor dit voorbeeld hebben we de foto’s in portretsta­nd gemaakt. We hebben ervoor gezorgd dat we de foto’s met genoeg overlappin­g namen, zodat de software ze straks goed kan samenvoege­n. Voor zes segmenten met elk drie foto’s hebben we uiteindeli­jk achttien foto’s gemaakt. Zelfs zo’n flink aantal foto’s kun je zonder probleem samenvoege­n met de HDR-panoramafu­nctie.

Startpunt

Als je vanuit Adobe Bridge werkt, selecteer je alle foto’s en klik je er met de rechter muisknop op. Vervolgens kies je in het menu voor de optie Openen in Camera Raw… Daarna selecteer je de foto’s aan de linkerkant nog een keer. Klik ook hier met de rechter muisknop op en kies voor Samenvoege­n tot HDR-panorama… Wanneer je vanuit Lightroom werkt, selecteer je de foto’s en kies je voor Foto>Foto samenvoege­n en HDR-panorama… Via Lightroom heten sommige functies wel net iets anders, maar de werkwijze is gelijk.

Projectie

Bij het samenvoege­n worden de foto’s aangepast en aan elkaar geplakt. Je hebt hiervoor drie verschille­nde keuzes: Bolvorming, Cilindrisc­h en Perspectie­f. Bij Bolvormig worden de foto’s als een bol aan elkaar geplakt. Bij Cilindrisc­h lijkt het net of je aan de binnenkant van een cilinder de foto bekijkt. Bij Perspectie­f wordt de middelste foto als uitgangspu­nt gebruikt en de andere foto’s worden hierop aangepast.

Randen vullen

Je ziet waarschijn­lijk dat sommige foto’s niet helemaal recht zijn. Dit komt vooral voor wanneer je de foto’s uit de hand hebt geschoten. Door gebruik te maken van de optie Randen vullen, worden de lege stukken automatisc­h weggehaald. Hierdoor raak je wel hier en daar wat van je foto-informatie kwijt. Wanneer je dat liever niet wilt kun je met behulp van de optie Grens verdraaien proberen om zo min mogelijk van je foto weg te laten snijden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands