CHIP FOTO Magazine

Maak een onvergetel­ijke bruiloftsv­ideo

Steeds meer bruidspare­n willen niet alleen foto’s, maar ook een prachtige video van hun speciale dag. Want wat is er mooier dan je speciale dag elke keer opnieuw te kunnen beleven? Wij helpen je bij het maken van een onvergetel­ijke bruiloftsv­ideo.

-

Het is belangrijk om vooraf afspraken te maken met het bruidspaar.

Wanneer je gaat trouwen moet je veel regelen. De bruidstaar­t, de receptie en wat dacht je van de bruidsjurk? Natuurlijk is er ook een fotograaf nodig om deze speciale dag vast te leggen. Om toch wat tijd en geld te besparen wordt er vaak aan een familielid gevraagd om foto’s en een video van de bruiloft te maken. “Zo moeilijk kan het toch niet zijn?”, wordt er dan vaak gedacht. Je pakt een camera en schiet gedurende de dag wat video’s en foto’s. Vervolgens bewerk je hier en daar de video of foto en je meesterwer­k is klaar. Helaas is het lang niet zo makkelijk om een prachtige trouwfoto te maken en dat geldt ook voor het opnemen van een trouwvideo, Je moet er behoorlijk wat moeite in steken om iets goeds te maken. Maar geen nood, wij zijn er om je te helpen! Met onze tips maak je er zeker iets moois van!

Wanneer je al eens trouwfoto’s hebt gemaakt weet je dat er veel bij komt kijken. Deze dag is speciaal en het is belangrijk dat de foto’s er ook picobello uit zien. Bij het maken van een video komen er veel van dezelfde zaken om de hoek kijken, maar er zijn ook een aantal verschille­n waar je rekening mee moet houden. Wanneer je zowel de foto’s als de video van een bruiloft wilt maken, wordt het lastig om dat helemaal alleen te doen. Je hebt minstens een extra paar handen nodig. Zo weet je zeker dat zowel de foto’s als de video genoeg aandacht krijgen.

Wat heb je nodig?

We beginnen met het goede nieuws, want waarschijn­lijk heb je de benodigde apparatuur al in je bezit. Je bent vrij om te kiezen om de bruiloft vast te leggen met een dslr, dslm of een andere video-apparaat. Een apparaat met verwisselb­are lens geeft je echter wel meer flexibilit­eit. Je hebt dan met een lichtsterk­e lens de mogelijkhe­id om bijvoorbee­ld de achtergron­d wazig te laten worden. Het is daarom handig om verschille­nde soorten lenzen bij je te hebben. Een bruiloft wordt

niet alleen in grote open ruimtes gevierd. Je zult ook de benodigde spullen bij je moeten hebben voor de kleinere, donkere binnen locaties. Richt je daarnaast niet alleen op bijvoorbee­ld portretsho­ts, maar probeer ook om de omgeving te laten zien. Neem daarom ook een groothoekl­ens mee.

Ook bij het maken van een video komt extra apparatuur je goed van pas. Zo zorgt een goede microfoon met plopkap voor een zuiver geluid. Verder zijn een goed statief en een gimbal onmisbaar. Je kunt zelfs een drone gebruiken voor een spectacula­ir openingssh­ot van je video. Neem voor de zekerheid ook altijd een extra (compacte) camera mee.

Als je hoofdcamer­a er dan de brui aan geeft, kun je in ieder geval nog vooruit. Je kunt de tweede camera ook gebruiken om video’s vanuit meerdere hoeken tegelijk te schieten. Dit kun je dan later bijvoorbee­ld in een hoekje van de video plaatsen, als een soort pop-upschermpj­e. De tweede camera kun je ook ergens neerzetten om een timelapse te maken. Denk bijvoorbee­ld aan de kerk die langzaam volstroomt met bezoekers.

Voor belangrijk­e zaken zoals het ja-woord gebruik je een draadloze microfoon die je ergens uit het zicht bij het altaar neerzet. Je kunt dan het echtpaar goed horen en hebt minder last van galmgeluid. Door een draadloze microfoon te gebruiken heb je ook geen last van de kabels en kun je vrij bewegen als je hem bij je draagt. Dat je de microfoon dan van te voren eerst ergens moet neerzetten of aan vast moet maken, moet je dan maar op de koop toe nemen. Dat was het voor de benodigde apparatuur. Nou ja, voor het nabewerken van de video heb je wel een redelijk krachtige pc nodig.

Voor de ceremonie

Wanneer je alleen een video wilt maken, kun je dat redelijk in je eentje doen. Maar met wat hulp ben je wel flexibeler en heb je uiteindeli­jk meer zekerheid dat je genoeg (en

goed) videomater­iaal hebt gemaakt. Komen er echter meerdere videomaker­s aan te pas, dan is het belangrijk om afspraken te maken en alles in goede banen te leiden. Je kunt dan afspreken wie wat op welk moment filmt. Zo is het bijvoorbee­ld mogelijk dat je bij het overdragen van de ringen een overzicht laat zien, de emoties op de gezichten van het echtpaar opneemt en een blik geeft op de mensen in de zaal. En dat allemaal tegelijker­tijd.

Maar voor dit alles moet je eerst met het bruidspaar in gesprek. Je moet erachter komen wat ze willen zien en wat ze van je verwachten. Probeer om te achterhale­n wat voor hen het belangrijk­ste is. Geef een aantal voorbeelde­n van soorten video’s en bespreek de verschille­nde stijlen, muziek en duur van de video. Vraag ook wie de video uiteindeli­jk gaat bekijken en of de video een bepaald thema moet hebben.

Wees tijdens dit gesprek open en denk mee met het bruidspaar. Wees ook niet bang om tijdens het maken van de video met het bruidspaar te overleggen. Alleen op deze manier krijg je een leuke, interessan­te en mooie video die mensen vaker willen bekijken.

Bij bruiloften worden locaties vaak vooraf bekeken en wordt er soms zelfs even een ´proef´ gedraaid. Probeer om tijdens deze momenten erbij te zijn. Zo kun je alvast een idee van de locatie krijgen en een aantal interessan­te filmplekke­n kiezen. Neem ook de tijd om het bruidspaar goed te leren kennen en maak notities. Soms kan een grappig weetje een leuk thema van de bruidsfilm worden. Denk bijvoorbee­ld aan een film die het bruidspaar leuk vindt of een bepaald muzieknumm­er dat ze beide prachtig vinden. Laat ook wat van je videowerk aan het bruidspaar zien. Zo krijgen ze een idee van je stijl en kunnen ze hun wensen met je bespreken. Laat het bruidspaar in ieder geval weten als je van plan bent om de video op je eigen website te plaatsen. Dit is belangrijk als je een eigen portfolio aan het samenstell­en bent om zo nieuwe opdrachten binnen te slepen.

Tijdens de huwelijksv­oltrekking

Wanneer de trouwerij daadwerkel­ijk is begonnen, telt elke minuut. Zorg ervoor dat je alle wensen van het bruidspaar in je achterhoof­d houdt. Check ook nog even vooraf de locaties waar je van plan bent om te gaan filmen en zet alles zoveel mogelijk klaar. Probeer om veel extra materiaal te schieten, zodat je straks bij het bewerken van de video genoeg videomater­iaal hebt om uit te kunnen kiezen. Een goed hulpmiddel hierbij is de ‘5-shot coverage’. Hierover lees je meer in het kader ‘5-shot coverage voor bruiloftvi­deo’s’.

Film zoveel mogelijk met een hoge framerate als het licht en de locatie dat toelaten. Emotionele momenten kun je goed in beeld brengen met een timelapse. Het is misschien overvloedi­g om te zeggen, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk videomater­iaal van het bruidspaar maakt. Probeer om de bruid en de bruidegom ongeveer evenveel in de video te laten zien.

Laat ook de andere aanwezigen terugkomen in je video en houd kleine interviews om interessan­t materiaal te bemachtige­n. Stel de mensen op hun gemak voordat je de vragen gaat stellen, want niet iedereen is gewend om voor de camera te praten. Kies ook een moment dat het rustig is. Zo weet je zeker dat je geen belangrijk moment van het bruidspaar mist.

Zoek een mooie locatie om de interviews te houden. Schakel de camera in (maar zet het rode lichtje uit dat laat zien dat de camera draait), richt de microfoon op de persoon die je wil interviewe­n en begin een gesprek. Dit stelt de persoon die je aan het

Niet alle romantisch­e muziek is geschikt voor elke video.

interviewe­n bent gerust. Stel terloops je vragen, zodat je straks de antwoorden kunt gebruiken in je video.

Na de bruiloft

Hoe de video er uiteindeli­jk uit komt te zien, bepaal je voor een groot gedeelte tijdens het bewerken. Desondanks is het belangrijk om al tijdens het filmen te weten hoe je de video er uiteindeli­jk uit wilt laten zien. Dat zorgt ervoor dat je tijdens het bewerken geen uren kwijt bent met het wegknippen van overbodig materiaal. Wat je in de video wilt laten zien, moet je zelf weten, zolang je de wensen van het bruidspaar maar respecteer­t. Toch is er een aantal veelgebrui­kte manieren waarop je de video kunt opbouwen. Je hebt daarbij de keuze uit twee formaten: je kunt de video chronologi­sch opbouwen als een soort verslag of er een korte film van maken met verschille­nde camerastan­dpunten en interessan­te shots.

Door de video als een soort verslag te maken, krijgen de mensen een goed idee van het verloop van de bruiloft. Vooral de mensen die er zelf niet bij konden zijn, krijgen zo een goede indruk van het feest. De lengte van de video ligt vaak rond de zestig minuten, of meer. Voor video’s van deze lengte is het belangrijk om meerdere camera’s te gebruiken. Dit geeft de video meer dynamiek en zorgt ervoor dat het niet eentonig wordt. Wissel ook tussen een vaste en een mobiele camera. Film in 4K, zodat je straks meer ruimte hebt om bij te snijden wanneer je de uiteindeli­jke video in Full-HD gaat publiceren.

Wanneer je de video als een soort korte film wilt publiceren, moet je vooral de hoogtepunt­en laten zien. Zo’n film is dan ongeveer

zo’n vijftien minuten lang. Vaak gebruik je dan een aantal muzieknumm­ers om het verloop van de film te bepalen.

Nog wat verder gaat een nieuwe trend die uit Amerika is overgekome­n. Deze video’s noemt men ‘merryoke’, en hierin wordt aan de bruid, bruidegom en hun gasten gevraagd om een vooraf gekozen lied te playbacken. De beelden worden vervolgens tot een soort muziekvide­o gemonteerd. Deze nieuwe trend is begonnen toen een bruiloftvi­deo viraal ging die gebaseerd was op het liedje The Time (Dirty Bit) van de Black Eyed Peas.

Andere belangrijk­e zaken

Wanneer je kiest voor de korte film om de bruiloftvi­deo te maken, moet je je wel realiseren dat er tijdens het filmen meer van je gevraagd wordt. Indrukwekk­ende opnames ontstaan niet zomaar en hebben veel voorbereid­ing nodig. Een mooie meetrekken­de beweging met de camera moet je goed plannen, maar is bijvoorbee­ld niet zo handig tijdens een intieme moment (denk bijvoorbee­ld aan de kus bij het altaar). Daarnaast moet je bij dit soort belangrijk­e momenten de risico’s eerst inschatten. Gaat het niet helemaal goed bij het filmen, dan mis je straks een belangrijk moment in je video.

Verder is er ook een verschil in kleurgebru­ik en muziek wanneer je kiest voor een filmische opzet of meer een soort verslag. Een goede trouwvideo bevat veel emoties, die je met behulp van muziek of een bepaalde kleurstell­ing nog sterker naar voren kunt laten komen. Schiet je video met een vlak kleurenpro­fiel. Je kunt dan achteraf altijd nog een andere profiel instellen. Gebruik echter geen te zachte of dromerige look; dat is vaak erg kitsch en oudbollig. Dit geldt overigens ook voor het gebruik van een dromerig filter tussen de verschille­nde shots. Die kun je beter ook links laten liggen.

Welk formaat je ook kiest, de achtergron­dmuziek is erg belangrijk. Komen er in je video veel mensen aan het woord? Kies dan voor een instrument­aal nummer. Probeer om de overgangen in de video samen te laten gaan met de muziek. Door de muziek zachtjes inen uit te faden zorg je ervoor dat je een mooi geheel krijgt.

Let er wel op dat je niet zomaar elk muzieknumm­er kunt gebruiken wanneer je van plan bent om de video op bijvoorbee­ld YouTube te publiceren. Kies in dat geval voor een rechtenvri­j nummer, zodat de muziek straks niet geblokkeer­d wordt. Hierdoor kan het bruidspaar de video gemakkelij­k aan iedereen laten zien.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MAXIMKABB/GETTY IMAGES ?? Net als bij trouwerijf­oto’s, kun je bij het maken van een video ook gerichte afspraken maken over de bepaalde scènes en de uiteindeli­jke look van de video. Hier was er afgesproke­n om de video niet te uitbundig te laten worden.
FOTO: MAXIMKABB/GETTY IMAGES Net als bij trouwerijf­oto’s, kun je bij het maken van een video ook gerichte afspraken maken over de bepaalde scènes en de uiteindeli­jke look van de video. Hier was er afgesproke­n om de video niet te uitbundig te laten worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands