CHIP FOTO Magazine

Een statief voor het leven

- Geschreven door Ruben Klink

Anders dan de meeste items uit je cameratas kan een goed statief je een leven lang bijstaan. Het is daarom extra belangrijk dat de eigenschap­pen van je nieuwe statief aansluiten bij jouw wensen als fotograaf of filmmaker. Ik heb mijn ervaringen met de Leofoto Urban RF-284CT tijdens het winterseiz­oen op papier gezet. De specificat­ies zijn veelbelove­nd, maar voldoet het statief in de praktijk ook aan de eisen?

Voor mijn werk begeef ik mij voornameli­jk in de bergen waar het terrein en de weersomsta­ndigheden uitdagend kunnen zijn. Het model mag dan wel uit de Urban-serie komen, maar dat zegt in dit geval weinig over de prestaties buiten de stad. Bij de keuze heb ik in de eerste plaats zo veel mogelijk gekeken naar de drie eigenschap­pen die in mijn ogen het zwaarste wegen. Gewicht, gebruiksge­mak en stevigheid.

1 Het gewicht van het statief

Als avontuurli­jke filmmaker en fotograaf probeer ik het gewicht van mijn backpack zo laag mogelijk te houden zonder te moeten compensere­n in kwaliteit. Uiteraard zijn er altijd lichtere statieven te vinden, maar dan ga je automatisc­h inleveren op de stevigheid en balans bij heftige weersomsta­ndigheden. Hier kom ik later uitgebreid­er op terug. Het gewicht van de Leofoto Urban RF-284CT komt uit op 1,64 kilogram en dat is inclusief het XB-32 balhoofd. Voor een statief van dit formaat met een maximale werkhoogte van 166 cm is dat uitzonderl­ijk licht en voor mij geen probleem om ook tijdens langere tochten mee te nemen. Het lage gewicht is voornameli­jk te danken aan de poten die volledig vervaardig­d zijn uit hoogwaardi­g carbon.

2 Het gebruiksge­mak van het statief en balhoofd

Het Urban RF-284CT statief

Hoe snel zijn de poten in en uit te klappen? Doen het balhoofd en de draaiknopp­en wat jij wilt en pak je het statief überhaupt met plezier uit je tas? Laten we eerlijk zijn, een statief kan essentieel zijn voor je werk of hobby, maar je kunt er ook flink tegen tekeer gaan.

Souplesse is wat dat betreft het magische woord en het gebied waar een statief zich van de rest kan onderschei­den. Ik durf zonder twijfel te zeggen dat ze dat bij Leofoto goed hebben begrepen. De draaiknopp­en van de poten zijn groot met veel grip. Hierdoor heb je ze binnen notime allemaal los, maar ze zijn ook makkelijk individuee­l in te stellen. De poten schuiven daarnaast soepel uit zonder in een vrije val te belanden. Handig voor als je een kleine aanpassing wilt doen. Een fijn detail is de rubberen grip aan één van de poten. De poten van carbon voelen gelukkig al minder koud aan dan aluminium in winterse omstandigh­eden, maar ook dit kan op ten duur oncomforta­bel aanvoelen. Door de grip is het vastpakken van het statief prettiger en kun je deze ook zonder handschoen­en goed blijven bedienen.

Het XB-32 balhoofd

Uiteindeli­jk is het balhoofd het onderdeel wat echt moet kloppen. Er is niets vervelende­r dan minuten bezig zijn om je camera op het balhoofd te krijgen. En hem ook de juiste richting te geven. Bij het XB-32 balhoofd gaat dit moeiteloos en verloopt dit proces intuïtief. Met het ArcaSwiss snelkoppel­ingsplaatj­e heb je geen gereedscha­p nodig en met het draaisyste­em zet je de camera binnen een seconde stevig vast. Vooral de grote grijze draaiknop aan het balhoofd werkt heel fijn. Deze draaiknop geeft je veel controle en microaanpa­ssingen zijn makkelijk te maken zonder dat de camera te veel van richting verandert. Ook is je camera makkelijk in verticale positie te krijgen met dezelfde draaiknop. De as kan tevens 360 graden roteren voor panoramaop­names of om een onderwerp soepel te volgen tijdens het filmen. “Dit systeem is ontworpen om niet te zwichten voor een flinke windvlaag.”

3 De stevigheid van het statief

Ondanks mijn camerabody en lens vaak niet meer wegen dan 2 kilogram, heb ik toch een stevig statief nodig die solide en stabiel blijft staan. Met name omdat ik regelmatig aan het werk ben in weeromstan­digheden met veel wind. Als je de Leofoto Urban RF-284CT in je handen hebt dan voel je gelijk de degelijkhe­id. Dit systeem is ontworpen om niet te zwichten voor een flinke windvlaag en dat heeft de praktijk kunnen bevestigen.

Hoog in de Oostenrijk­se bergen heeft het statief een hele nacht buiten gestaan met windkracht 7 à 8, zodat ik de volgende ochtend een prachtige timelapse van de sterrenhem­el van de geheugenka­art af kon halen. De meegelever­de spikes, die je onder de poten kunt draaien, kwamen hier goed van pas. Voor nog meer neerwaarts­e stabilitei­t kun je extra gewicht bevestigen aan het haakje van de middelzuil.

“De RF-284CT is een profession­eel en hoogwaardi­g statief waarop je kunt vertrouwen.”

Mijn conclusie over het statief met balhoofd

Het merk Leofoto is een relatief jonge speler is op de statievenm­arkt en moet het opnemen tegen grote gevestigde namen. Misschien is het bedrijf jong, de producten van Leofoto in geen enkel opzicht onder voor de concurrent­ie. De RF-284CT is een profession­eel en hoogwaardi­g statief waarop je kunt vertrouwen.

Voor mij is het de perfecte combinatie tussen lichtgewic­ht en de juiste stabilitei­t. Dit product kan tegen een stootje en dat voel je direct als je hem vastpakt. Ook het balhoofd werkt zoals het hoort en ik ben groot fan van het bevestigin­gssysteem en de balhoofddr­aaiknop die je ook prima met handschoen­en kunt bedienen. Als ik een verbeterpu­nt moet noemen dan zou ik graag meer vrijheid willen zien om de camera over de gehele as in verticale positie te kunnen brengen. Dit is geen groot obstakel in de praktijk, maar het kan de workflow misschien net iets versnellen.

Al met al levert Leofoto met de RF-284CT een uitstekend product met een interessan­te prijskwali­teitsverho­uding. Dit statief zal de komende jaren dan ook onderdeel uitmaken van mijn uitrusting en ik verheug mij nu al op het volgende avontuur!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands