CHIP FOTO Magazine

Lichtveldf­otografie: (bijna) grenzeloze foto’s

De lichtveldf­otografie is een van de spannendst­e ontwikkeli­ngen van de afgelopen jaren. Maar tot nu toe blijft een echte doorbraak uit.

-

Je kan je de weg van je huis naar je werk voorstelle­n als een foto van een traditione­le camera. Lichtveldf­otografie zou echter niet alleen de route vastleggen, maar de hele stad. Een plenoptisc­he camera, zoals van pionier Lytro, slaat heel wat meer beeldinfor­matie op dan een spiegelref­lex- of systeemcam­era. In plaats van één vast standpunt nemen lichtveldc­amera’s het hele – of in ieder geval een veel groter – gezichtsve­ld op.

Dit maakt het gemakkelij­k om objecten te verbergen, de focus achteraf te verschuive­n en stereoscop­ische 3D-beelden vast te leggen met een enkele lens. Dat kan dankzij vele losse microlenze­n, gerangschi­kt in clusters, die voor de beeldsenso­r zitten en de omgeving vanuit verschille­nde hoeken vastleggen. Het perspectie­f van een lichtveldc­amera lijkt dus op de facetogen van een vlieg. Het nadeel is dat er grote bestanden nodig zijn om slechts een kleine afbeelding te produceren. De beeldsenso­r van de eerste Lytro is ongeveer elf megapixels groot, maar aangezien elke pixel informatie vastlegt vanuit 36 verschille­nde hoeken, is het resultaat een 2D-foto die slechts 0,29 megapixels groot is. Voor een bestand van 20 MB is deze resolutie verrassend laag.

Het concept mag dan voor de vlieg goed werken, maar voor Lytro was het geen succes. De productiek­osten waren gewoonweg te hoog, het toepassing­sgebied veel te specifiek en de verwerking ingewikkel­d. Maar bovenal zat ons begrip van fotografie een zinvolle toepassing van deze techniek in de weg.

Momenteel is de Duitse fabrikant

Raytrix een van de weinige commerciël­e leverancie­rs van plenoptisc­he camera’s, vooral voor wetenschap­pelijke toepassing­en. Maar ook filmcamera’s zitten in het portfolio en die zijn vooral bedoeld voor VR-filmmakers. De Google Pixel-smartphone­s gebruiken een techniek die is afgeleid van de lichtveldt­echnologie. Achter elke pixel zit een pixel waarmee de camera ten minste diepte-informatie vastlegt. Het focuspunt kan niet worden verschoven, maar het is wel mogelijk om een dieptekaar­t voor bokeh-effecten te maken en zo het hoofdonder­werp te scheiden van de achtergron­d.

 ??  ?? Voor het pixelvlak van een plenoptisc­he camera liggen veel kleine microlenze­n die het onderwerp vanuit verschille­nde hoeken vastleggen.
Voor het pixelvlak van een plenoptisc­he camera liggen veel kleine microlenze­n die het onderwerp vanuit verschille­nde hoeken vastleggen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands