CHIP FOTO Magazine

Alles wat je moet WETEN

Macrofotog­rafie wordt al snel gezien als een ingewikkel­de techniek waar je dure apparatuur voor nodig hebt. Maar niets is minder waar! Lees hier alles wat je moet weten over goede macro's.

-

We kennen allemaal wel de term macrofotog­rafie. In de praktijk betekent het simpelweg: kleine voorwerpen groot op beeld laten zien. Typische macro-onderwerpe­n zijn dan ook van nature heel klein, zoals bloemen of insecten. Een foto van een hamster wordt daarom niet langer als macro beschouwd. Al zijn de diertjes voor ons gevoel wel heel klein. Hoe komt dat?

Wanneer is een foto een macro?

Officieel spreek je pas van macrofotog­rafie als het onderwerp op ware grootte op de beeldsenso­r wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeelding­smaatstaf. Dit betekent dat de 5 mm lange kever ook 5 mm in beslag neemt op sensor. Je kunt een hond dus nooit als macro fotografer­en en zelfs de meest voorkomend­e camerasens­oren zijn te klein voor een hamster.

Wel kun je de details van een trouwring om een vinger of de kleine kraaloogje­s van een hamster op schaal fotografer­en.

De afbeelding­smaatstaf

Dat waren de technische details. In de praktijk ben je als fotograaf echter bijna nooit bezig met de schaal waarmee je momenteel werkt. Meestal wil je op kleine schaal de meest fascineren­de details laten zien. Om dit op beeld vast te kunnen leggen, moet je heel dichtbij kunnen komen. Met een normale lens lukt dit vaak niet. De scherpstel­afstand – de kortste afstand waarop je een insect of kleine bloemen scherp in beeld kunt brengen – is dan te groot. Met een normale lens bereik je vaak slechts 1:5 terwijl je dus 1:1 nodig hebt.

Je maakt macrofoto's dus met een speciale macrolens. Deze lenzen met een afbeelding­smaatstaf van minimaal 1:1 zijn verkrijgba­ar met verschille­nde brandpunts­afstanden van 50 tot 200 mm. De goedkoopst­e macrolens is 50 mm en is bijvoorbee­ld prima geschikt voor plantenfot­o's. Het is alles wat je nodig hebt als beginner. Al het andere, zoals het gebruikmak­en van een statief, maakt het werk makkelijke­r. Maar het is zeker niet noodzakeli­jk voor goede macro's.

Omgaan met scherptedi­epte

De grootste uitdaging waar elke macrofotog­raaf mee te maken krijgt, is de scherptedi­epte. Hoe dichter je bij een onderwerp

Echte macrolenze­n hebben meestal een vast brandpunt en zorgen voor een schaal van 1:1. komt, hoe moeilijker het is om het beeld scherp te krijgen. In sommige gevallen is het te fotografer­en voorwerp zo klein dat het voorste oog van een insect scherp wordt, terwijl het tweede oog enkele millimeter­s daarachter wazig lijkt.

Ga dan eerst de instelling­en van je camera na. Hoe hoger het diafragmag­etal, des te groter de scherptedi­epte. Hierdoor wordt een groter gedeelte van het object scherp. Er valt dan echter wel minder licht op de sensor en daarom zul je de sluitertij­d moeten verlagen of de ISO-waarde moeten verhogen – met respectiev­elijk meer risico op bewegingso­nscherpte en ruis.

Perfecte sluitertij­d

De juiste sluitertij­d bepalen is ook een uit

daging op zich. Vooral wanneer je zonder statief fotografee­rt. Een handig ezelsbrugg­etje om foto's uit de hand te kunnen nemen, is om een sluitertij­d in te stellen die gelijk is aan of sneller is dan de brandpunts­afstand van je lens.

Dus als je een 100mm macrolens hebt, stel je de sluitertij­d in op minimaal 1/100 seconde. Dit kost wel enige oefening en geldt bovendien alleen voor een stilstaand voorwerp. Als een blad een millimeter beweegt tijdens het maken van een macrofoto, wordt het beeld al onscherp. We raden je dan ook aan om met een nog snellere sluitertij­d (bijv. 1/250 seconde) te werken, zodat zelfs de kleinste bewegingen niet zichtbaar zijn op beeld. Of pak er een flitser bij om de beweging te ‘bevriezen'.

 ??  ?? Hoe dichter je bij het object komt, hoe kleiner de scherptedi­epte. Het enige wat hier helpt, is je camera-instelling­en aanpassen.
Hoe dichter je bij het object komt, hoe kleiner de scherptedi­epte. Het enige wat hier helpt, is je camera-instelling­en aanpassen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands