CHIP FOTO Magazine

Druppelfot­ografie

Een regendrupp­el verdwijnt zodra hij het water raakt. Maar in hét moment maakt hij prachtige sculpturen.

-

Druppelfot­ografie is een techniek op zich. Profession­als gebruiken al snel lichtscher­men en computerge­stuurde druppelsys­temen. Maar het kan ook zonder dure apparatuur en snelle camera's. Het enige wat je nodig hebt, is een camera met een macrolens en een statief. Zet nu een stoel op een tafel en hang een diepvriesz­ak gevuld met water aan de achterkant van de stoel. Leg een bakplaat op tafel onder de zak en vul deze ook met water. Prik vervolgens met een naald een klein gaatje in de bodem van de diepvriesz­ak zodat het water eruit kan druppelen. Als de druppels de zak te snel verlaten, wacht dan even. Hoe leger de zak wordt, hoe lager de druppelsne­lheid.

Plaats nu je camera voor de tafel en zoom zodanig in zodat de druppels volledig in beeld komen wanneer je gaat fotografer­en. Houd een potlood op de plek waar de druppel valt, zodat je op dat punt van tevoren scherpstel­t. Schakel vervolgens de autofocus uit en zet hem tijdelijk op MF. Nu heb je altijd een scherpe opname van dezelfde afstand.

Je kunt studiolich­t of een externe flitser gebruiken om de set te verlichten. Kies je voor studiolich­t, dan moet je ervoor zorgen dat het licht fel genoeg is om snelle sluitertij­den van 1/500 seconde of meer te kunnen instellen. Is het licht te zwak en de sluitertij­d te lang, dan blijft de druppel in het beeld niet hangen en ontstaat er bewegingso­nscherpte.

Een andere optie is een reportagef­litser. Het grote voordeel hiervan is dat niet de camera, maar de ultrakorte flits de beweging bevriest. Op die manier ben je niet meer zo afhankelij­k van de sluitertij­d van de camera. Je vangt dan de waterdrupp­el perfect in de lucht!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands