CHIP FOTO Magazine

Meerdere foto’s bewerken

-

Meervoudig­e belichting is een klassieke fototechni­ek. Als je camera niet over deze functie beschikt, kun je het effect ook nabootsen in de beeldbewer­king. Daarvoor combineer je gewoon meerdere foto's in Photoshop.

Eerst heb je natuurlijk meerdere afbeelding­en nodig: één foto met een groot aandeel licht en één met een groot deel donker (zie de afbeelding­en rechts). Nu is het belangrijk dat het lichte deel van het ene beeld en het donkere deel van de andere elkaar overlappen. Bij overlappin­g komen de heldere delen van het beeld naar voren en ontstaat er een gebalancee­rde dubbele belichting (zie afbeelding hierboven).

In Photoshop open je beide foto's en kopieer je de donkere foto over de lichte als nieuwe laag. Met behulp van een overvloeim­odus laat je de foto's vervolgens in elkaar overlopen. Gum eventueel storende de delen weg of verzacht ze.

De echte kunst van deze techniek zit hem in welke voorwerpen je kiest om vast te leggen. Je moet snel meerdere foto’s achter elkaar kunnen nemen. Je kunt tussendoor niets anders schieten. Begin eerst eens met plantensoo­rten die dicht bij elkaar staan en die je gemakkelij­k kunt onderschei­den tegen donkere achtergron­den. Hierdoor krijg je bijna automatisc­h een licht-donker contrast.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands