CHIP FOTO Magazine

Beeldstabi­lisatie in de camera

Bij camera‘s met sensor-shift of IBIS-systeem vangt een beweegbare sensor lichte bewegingen van de body op. Hoe dat werkt, laten we zien met de Nikon Z6.

-

Sony, Panasonic en Olympus waren de eerste fabrikante­n die hun camera‘s uitrustten met een IBIS-systeem (In Body Image Stabilizat­ion). Inmiddels is de technologi­e ook in de spiegelloz­e systemen van Canon en Nikon terechtgek­omen. En ook de nieuwe Fujifilm X-T4 heeft in-camera stabilisat­ie. Het principe is steeds hetzelfde: met deze stabilisat­ie wordt de sensor van de camera op zijn plaats gehouden door elektromag­neten. Als er trillingen of bewegingen worden gemeten, compenseer­t de camera deze door de sensor evenredig te verschuive­n. Sterke IBIS-systemen zoals die van Olympus stabiliser­en het beeld op vijf assen. Dat houdt in dat ze bewegingen verticaal en horizontaa­l compensere­n en daarnaast kantelen, pannen en draaien om de optische as. Afhankelij­k van de fabrikant werkt IBIS ook samen met gestabilis­eerde lenzen. Zo biedt de Nikon Z6 in principe een drie-assige stabilisat­ie, maar met een gestabilis­eerde Nikkor-lens worden er vijf soorten cameratril­lingen gecompense­erd.

 ??  ?? De beweegbaar gemonteerd­e sensor van de Nikon Z6.
De beweegbaar gemonteerd­e sensor van de Nikon Z6.
 ??  ?? Zelfs een beeldstabi­lisatie van slechts vier stops verlengt de sluitertij­d waarbij je nog uit de hand kunt fotografer­en enorm.
Zelfs een beeldstabi­lisatie van slechts vier stops verlengt de sluitertij­d waarbij je nog uit de hand kunt fotografer­en enorm.
 ??  ?? 2. Pannen
2. Pannen
 ??  ?? 3. Draaien
3. Draaien
 ??  ?? 1. Kantelen
1. Kantelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands