CHIP FOTO Magazine

De eerste camera met Android.

In 2010 zag een nieuwe cameraconc­urrent het levenslich­t. Samsung lanceerde met de NX-serie zijn eigen dslm-lijn, maar vijf jaar later was het alweer voorbij. Waarom gebeurde dat?

-

Aan innovatie was nooit een gebrek. Tot op de dag van vandaag wordt Samsung beschouwd als een van de grootste aanjagers van nieuwe ideeën en technologi­eën – ook wat betreft camera's. Bijvoorbee­ld met dslm's zoals de NX1, die met 28 megapixel nog steeds de hoogste resolutie heeft voor APS-C-camera's. Of de Galaxy Camera, de eerste systeemcam­era die draait op het Android-besturings­systeem. Beide camera's getuigen van verfijnde ontwikkeli­ngen van de Zuid-Koreanen. Maar het succes bleef achter. Waarom eigenlijk?

De markt was gewoonweg te concurrere­nd. Toen de Samsung NX10 in 2010 werd uitgebrach­t, stonden systeemcam­era's nog in de kinderscho­enen. Spiegelref­lexcamera's waren de beste camera's en de spiegelloz­e concurrent­ie werd door veel mensen uitgelache­n. De autofocus was te langzaam, de elektronis­che zoeker was veel slechter dan een optische, en Nikon en Canon hadden een veel ruimere keuze aan objectieve­n.

Maar de techniek stond natuurlijk niet stil en een half jaar later kwam Samsung met de NX100. Hoewel die camera geen zoeker meer had, bleek hij net zo handig te zijn als een compactcam­era. Nog een jaar later, in september 2011, volgde de NX200. Die was veel aantrekkel­ijker, want die had 20 megapixel, ISO 12.800 en Full-HD video in een behuizing met een gewicht van slechts iets meer dan 200 gram. Ondertusse­n verschenen er andere lenzen, waaronder een 12-24mm en 85mm. Jammer genoeg wel met precies die fysieke brandpunts­afstand. Dat klinkt misschien als een perfect fullframe-objectief, maar bij APS-C camera's en de cropfactor van slechts 1,54 is het minder interessan­t.

Zelfs innovatiev­e highlights zoals de Galaxy NX met zijn Android-besturings­systeem en SIM-kaartslot werden nooit echt populair. Foto's rechtstree­ks vanaf de camera uploaden naar Facebook klinkt spannend, maar aangezien de meeste gsm-contracten in 2013 slechts een paar honderd megabytes opleverden, was de aantrekkin­gskracht snel verdwenen. Zelfs de ultieme NX1 – met een recordreso­lutie, een videomodus met UHD-resolutie en tal van extra's zoals het omdraaien van de zoeker(!) – kon het tij niet keren. Aanbieding­en waarbij er gratis een tablet werd meegelever­d hielpen ook maar nauwelijks.

Kort daarna, halverwege 2015, verliet Samsung officieel de cameradivi­sie, met de mededeling: "We zien een afname van de vraag naar digitale camera's". Het bedrijf zag waarschijn­lijk geen vooruitzic­hten meer voor lucratieve zaken en stopte met de ontwikkeli­ng van nieuwe producten. Dat is jammer, want soms kan de cameramark­t een innovatiev­e concurrent, zoals Samsung ooit was, goed gebruiken ...

 ??  ?? De Galaxy NX is een camera met touchscree­n, Android en apps. Het ontwerp was innovatief, maar geen lang leven beschoren.
De Galaxy NX is een camera met touchscree­n, Android en apps. Het ontwerp was innovatief, maar geen lang leven beschoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands