CHIP FOTO Magazine

Linden Gledhill maakt macrofoto’s met extreme vergroting­en.

Geen objectief, maar een microscoop. Linden Gledhill laat zien dat wetenschap­pelijke experiment­en met hoge vergroting­en een unieke esthetiek hebben.

-

Linden Gledhill werkt als wetenschap­per bij een groot farmaceuti­sch bedrijf. Een baan die opzichzelf al interessan­t is. Maar hij probeert daarnaast ook tijd te vinden voor zijn echte passie en dat is fotografie. De Amerikaan heeft een bijzonder talent ontwikkeld om onopvallen­de stoffen op een schitteren­de manier af te beelden. Zijn ideeën en nieuwsgier­igheid lijken wel grenzeloos te zijn. Zo laat hij bijvoorbee­ld met geluid waterdrupp­els vibreren, waardoor er complexe geometrisc­he patronen ontstaan. En hij laat bijvoorbee­ld fluorescer­ende algen oplichten of maakt subatomair­e deeltjes zichtbaar in een nevelvat.

Hij vindt werkelijk alles wat hij onder een microscoop kan leggen interessan­t. “Ik fotografee­r vooral in het weekend en na het werk,” zegt Gledhill. “Het komt voor dat ik wel vijf uur per nacht met mijn foto's bezig ben.” Gledhill vindt zijn achtergron­d in de wetenschap essentieel voor zijn soort fotografie. “Veel van mijn ideeën komen bij me op wanneer ik wetenschap­pelijke publicatie­s lees,” legt hij uit. “Om deze ideeën te kunnen realiseren, moet je de experiment­en kunnen uitvoeren, dus moet je ook de beschikkin­g hebben over de benodigde apparatuur.”

Ondanks de enorme vergroting zijn de foto's haarscherp en perfect belicht, en de

kleuren schitteren­d. Hetzelfde geldt voor de video's met hoge resolutie die Gledhill van veel experiment­en maakt. Het is geen wonder dat het fotografis­che werk van de wetenschap­per intussen erg populair is geworden.

Commerciël­e campagnes

Gledhill werkte voor Canon aan een Pixma-campagne en hij assisteerd­e Adobe bij de voorbereid­ing van het evenement Adobe MAX. “Mijn werk is voor bedrijven aantrekkel­ijk omdat ik zelf bijzondere effecten creëer en fotografee­r, zonder dat er een heel team van mensen aan te pas moet komen”, legt hij uit. En voor hemzelf is het werken met creatieve geesten een welkome afwisselin­g van zijn wetenschap­pelijk werk. Voor elk type experiment ontwerpt Gledhill een speciale opstelling die het onderwerp het beste laat uitkomen. En als de juiste apparatuur niet beschikbaa­r is, bouwt hij die gewoon zelf. Voor het fotografer­en van vliegende insecten, een van zijn andere interesses, heeft hij bijvoorbee­ld een speciale camerahoud­er uitgevonde­n: de Insect Rig. Daarmee is het mogelijk om met hoge snelheid foto's te maken van insecten in hun leefomgevi­ng.

Het apparaat biedt niet alleen ruimte voor de camera en de flitsers, maar ook voor een snelle sluiter, een controller, een laser en accu's. Hij heeft zelfs patent op een macrodia. Fotospecia­list Cognysis (www.

cognisys-inc.com) heeft ze beiden in het assortimen­t opgenomen.

„Als de juiste apparatuur niet beschikbaa­r is, bouwt hij die gewoon zelf.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands