CHIP FOTO Magazine

Piloot Santiago Borja fotografee­rt wolken en weersversc­hijnselen.

-

Zou het niet geweldig zijn wanneer je elke dag een prachtig wolkendek zag als je naar buiten kijkt? Voor piloot Santiago Borja is het dagelijkse kost. Als hij de kans krijgt, pakt hij zijn camera erbij om de prachtigst­e wolkenform­aties en weersversc­hijnselen vast te leggen. Hier legt hij uit hoe deze foto tot stand gekomen is en waarom hij ondanks de hoge vliegsnelh­eid toch langere sluitertij­den kan gebruiken. www.santiagobo­rja.com

Neem de controle

Borja gaat het liefst handmatig te werk. "Ik pas altijd alles handmatig aan: de focus, de belichting en zelfs de witbalans. Maar als eerste stel ik de focus van de camera in op oneindig." Daarna past hij de ISO-waarde aan, afhankelij­k van de lichtinten­siteit van de zon of de maan. Voor de instelling van het diafragma probeert hij altijd uit wat het beste werkt in de huidige situatie.

Handige allrounder

Borja gebruikt 99 procent van de tijd slechts één lens, namelijk een 28-300mm telezoom. "Ik gebruik deze lens, omdat ik niet steeds van lens wil wisselen. Daarnaast heb ik maar een beperkte hoeveelhei­d ruimte en gewicht dat ik mee mag nemen", legt de piloot uit. Soms pakt hij zijn 15-30mm groothoekz­oom erbij. Dankzij de grote ramen in de cockpit kan hij deze lens ook gebruiken.

Uniek uitzicht

Als piloot heeft Borja vaak een prachtig uitzicht, maar daar kan hij niet altijd gebruik van maken. "Natuurlijk mis ik veel goede fotokansen, omdat ik mijn camera niet altijd uit mijn tas kan halen. Vaak omdat ik dan het vliegtuig aan het besturen ben. Gelukkig ben ik geduldig." Hij pakt zijn kans wanneer zijn collega's de stuurknupp­el overnemen. Borja ziet regelmatig stormen en onweersbui­en. Zo'n storm is ook een waar spektakel voor de piloot, want zulke hevige weersversc­hijnselen komen hooguit om de paar maanden voor.

Het perfecte weerberich­t

Zoals elke fotograaf zou Borja maar al te graag willen dat het weerberich­t alle informatie geeft. "Maar geen enkele weer-app voorspelt de troposfeer." Gelukkig heeft de piloot een andere betrouwbar­e bron: "De weerbriefi­ngs die we krijgen zijn zeer nauwkeurig en behoorlijk nuttig". Maar aan boord zit iets anders hem het meest dwars: "Ik kan geen polarisati­efilters gebruiken vanwege de ramen, en ik heb nog geen andere bruikbare filters gevonden."

Beweging en lange sluitertij­den

De meeste foto's van Borja hebben een lange belichting tussen zes en vijftien seconden. "De snelheid van het vliegtuig is niet echt een probleem, omdat alles eromheen relatief langzaam beweegt", zegt de piloot. "Turbulenti­e is daarentege­n wel vervelend." Dit zorgt voor veel beweging van de camera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands