CHIP FOTO Magazine

Dries Verheyen maakt fascineren­de foto’s van waterdrupp­els.

Dries Verheyen is een fotograaf met vele voorliefde­s: landschapp­en, portretten, drone-fotografie ... Maar uit niets spreekt zijn passie duidelijke­r dan wanneer je de details in zijn bijzondere foto's met water in de hoofdrol van dichtbij bekijkt.

-

Wanneer je het werk van Dries Verheyen bekijkt, valt meteen op dat hij van vele fotografis­che markten thuis is. Een groot deel van zijn portfolio bestaat uit portretten van onder andere families en kinderen), bruidsfoto's en prachtige landschapp­en, die vaak met behulp van een drone adembeneme­nd zijn vastgelegd. Maar wat tussen al dit schoons verder enorm in het oog springt, zijn diverse macro-achtige foto's waarin opspattend water een grote rol speelt.

"Oorspronke­lijk ben ik begonnen als landschaps­fotograaf", legt Dries – die naast zijn werkzaamhe­den als zelfstandi­g fotograaf ook nog als leraar in het secundair onderwijs werkt – uit. "Vroeg opstaan in de hoop het perfecte licht vast te kunnen leggen, dat is waarvoor ik het doe." Maar naast de landschaps­fotografie breidde hij zijn repertoire uit naar het fotografer­en van portretten. "De tevreden reactie van mensen wanneer zij de foto's terug bekijken en dat ene moment weer beleven maakt portretfot­ografie voor mij uniek", vertelt hij. Je zou denken dat Dries aan deze twee discipline­s zijn handen vol genoeg had, maar in de dronefotog­rafie vond hij nog een uitdaging die zijn perspectie­f – letterlijk en figuurlijk – veranderde. Experiment­eren zit Dries duidelijk in zijn bloed.

Goede voorbereid­ing

Hoe ziet zijn gemiddelde fotodag voor landschaps­fotografie er eigenlijk uit? "Als het niet spontaan is en er enige voorbereid­ing aan vooraf gaat, dan kies ik de locatie ver vooruit", legt Dries uit. "Dan ga ik erheen voordat de zon opkomt of ondergaat, zodat ik tijd heb om alles rustig te bekijken en mijn compositie te kiezen. Op de dag voordat ik de foto's ga maken zorgt ik ervoor dat ik al mijn materiaal bij elkaar verzamel en klaarzet. Ik moet toegeven dat ik wel eens heb meegemaakt dat ik dan twee lege batterijen bij me heb ...

Op de dag zelf sta ik dan zo tegen vier uur 's ochtends op om vervolgens naar de locatie te rijden. Omdat ik er dan al een keer ben geweest, weet ik meteen waar ik naar toe moet rijden. Vervolgens probeer ik al mijn materiaal klaar hebben staan voordat de zon opkomt. Als de zon dan op de gewenste plek staat neem ik een aantal foto's. Als het licht dan weer wat minder is, loop ik nog wat rond om wat extra foto's te maken met een andere compositie. De locaties die ik bezoek zijn vooral in België en Nederland. In Duitsland ben ik ook al enkele keren geweest, maar je kunt niet veel verder reizen zonder daar een overnachti­ng aan vast te plakken. Vaak ga ik daarom ook wel een weekend weg en neem ik de tent mee om in de buurt van de locatie te overnachte­n."

Elke dag leren

"Wat ik mijn mooiste foto vind, verandert nog wel eens", aldus Dries. "Als ik nu foto's bekijk die ik drie jaar geleden gemaakt heb, halen die nu mijn persoonlij­ke top dertig niet eens. Terwijl ik toen dacht dat ze niet beter konden. Je leert elke dag bij en je ziet de kwaliteit van je foto's steeds beter worden. Je komt ook steeds meer in aanraking met de verschille­nde aspecten van fotografie, zoals bijvoorbee­ld met macrofotog­rafie, dat ik heel leuk vind om te doen. De eerste foto's van de waterdrupp­elsserie waren niet echt interessan­t. Maar je leert bij en gaat met kleuren en de instelling­en experiment­eren. Dan komt er na verloop van tijd een mooi resultaat uit. Zijn ze perfect? Dat denk ik niet, want foto's kunnen altijd wel beter."

En als hij uit zijn hele oeuvre nu een foto zou moeten kiezen? "Als ik één foto moet kiezen die ik het mooist vind, dan kies ik er eentje die ik in Noorwegen heb gemaakt. Dat is een foto van een rendier dat recht in mijn lens keek. Dat vind ik zelf een heel mooi beeld."

Onafscheid­elijke lens

Natuurlijk zouden al deze foto's nooit ontstaan zijn zonder de juiste apparatuur. "De eerste camera die ik had was de Canon EOS 80D samen met een Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM. Maar ik ben sinds kort overgestap­t op een Canon EOS 5D Mark IV en daar heb ik als lens de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM bij gekocht", vertelt Dries. Volgens hem waren er twee belangrijk­e redenen om over te stappen: een fotografis­che en een praktische. "Allereerst wilde ik graag een fullframe-camera hebben om wat meer ISO-bereik te krijgen. En daarnaast had ik een half jaar geleden besloten om naast mijn werk als leraar ook zelfstandi­g fotograaf te worden." Zijn nieuwste aanwinst is sindsdien niet meer van zijn zijde geweken.

"Deze lens heb ik altijd bij me, naast een lens die ik specifiek nodig heb voor de shoot die ik op dat moment wil gaan doen. Ga ik bijvoorbee­ld portretten maken, dan heb ik ook een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM bij me. Ga ik landschapp­en fotografer­en, dan heb ik een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM in mijn tas zitten."

Heeft Dries tussen al deze lenzen een favoriet? "Dat is best een lastige vraag, omdat het er zoveel zijn", twijfelt hij. "Maar als ik er echt maar één mag kiezen waar ik de rest van mijn leven mee moet werken, dan zou ik voor de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM gaan. Deze lens is namelijk heel allround en je kunt er veel mee doen. Het is zelfs mogelijk om ermee te zoomen. En die f/2.8 is natuurlijk een leuk diafragma. Je kunt er dus zowel landschapp­en als portretten en

zelfs macrofoto's mee maken. De L-lenzen zijn bovendien zeer stevig en robuust. Ze zijn ook spatwaterd­icht, ideaal dus om waterdrupp­els mee te fotografen! Ook outdoor kan ik altijd vertrouwen op deze lenzen. Het glas van de L-serie zorgt altijd voor scherpe, nauwkeurig­e foto’s.

Watersculp­turen

Hoe ontstaan eigenlijk die foto's van opspattend water in de meest intrigeren­de vormen? "De foto’s zijn genomen met een Canon 80D en de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM", legt Dries uit. "Ik heb hiervoor ook het Miops Splash-apparaat gebruikt. Hiermee kan je eenvoudig tot vier druppels na elkaar laten vallen en de dikte van de druppels bepalen. De paddenstoe­lvorm bestaat uit twee druppels. De langere, speciale druppels zijn drie druppels die kort na elkaar vallen en botsen."

"Voor de opstelling doe ik water in een kommetje en daaronder steek ik nog een tweede kom om de overloop op te vangen. De overloop creëert het infinity-effect. Daarboven staat dan het Miops Splash-apparaat, dat gelinkt is met mijn camera. Als achtergron­d gebruik ik gekleurd papier en de flitser is eveneens gelinkt met mijn camera. De uitdaging is voornameli­jk dat het water alle kanten opspringt. Hiervoor voeg ik een klein beetje xanthaanpo­eder aan het water toe, waardoor het water iets steviger is. Het water kleur ik meestal met voedselkle­uring in dezelfde kleur als de achtergron­d. Indien de kleur wat minder doorzichti­g moet zijn, gebruik ik een klein beetje melk."

Digitale doka

Dries schiet al zijn foto's in het raw-formaat. "Daarmee heb ik veel bewegingsv­rijheid voor het bewerken van mijn foto's", legt hij uit. "Ik probeer altijd wel om het beeld uit de foto zoveel mogelijk te laten lijken op de werkelijkh­eid, want het moet voor mij natuurlijk ogen. Daarom pas ik vaak ook heel weinig aan in mijn foto's. Het zijn vooral de basisbewer­kingen in Lightroom. Denk bijvoorbee­ld aan hier en daar wat vuiltjes wegwerken of het rechtzette­n van de horizon. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de schaduwpar­tijen en de hooglichte­n genoeg details behouden. Als iets heel erg de aandacht van het onderwerp in de foto weet af te leiden, dan wil ik dat ook nog wel eens verwijdere­n."

Wat zijn Dries' fotografis­che wensen voor de toekomst? "Wanneer geld geen issue is, dan zou ik vooral heel veel lenzen kopen.

Ook zou ik graag de nieuwste Canon willen hebben, de Canon EOS R5. Daarnaast zou ik heel graag eens met een 500mm-lens naar de jungle gaan om wildlife te fotografer­en, in de stijl van National Geographic. Er zijn verder nog heel veel locaties die ik nog wil bezoeken. Ik ben al een keer naar IJsland geweest en daar zou ik graag nog een keer naar terug willen. Verder ben ik al een keer in Noorwegen geweest, maar ook daar wil ik weer naar toe. Dan zou ik graag naar Lofoten willen, om landschaps­foto's te maken."

 ??  ??
 ??  ?? Canon EOS 80D met Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | f/8 | 1/250 s | 70mm | ISO 100
Canon EOS 80D met Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | f/8 | 1/250 s | 70mm | ISO 100
 ??  ?? Canon 80D met 24-70 | f/11 | 1/125 s | 70mm | ISO 200
Canon 80D met 24-70 | f/11 | 1/125 s | 70mm | ISO 200
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands