CHIP FOTO Magazine

Christian Clauwers legt in de ZuidAtlant­ische Oceaan kwetsbare ecosysteme­n vast.

Fotograaf Christian Clauwers reisde af naar Zuid-Georgia in de Zuid-Atlantisch­e Oceaan om te laten zien hoe een klein eiland een weerspiege­ling kan zijn van onze hele planeet.

- Tekst en foto’s: Christian Clauwers

Mensen hebben de gewoonte om in hun zog andere wezens mee te brengen. Dat gebeurt soms opzettelij­k, soms onbewust. De geschieden­is toont dat zulke introducti­es altijd afsteven(d)en op een drama voor de inheemse bewoners. Vanwege het ontbreken van natuurlijk­e vijanden konden deze geïntroduc­eerde dieren en planten ongeremd gedijen, met als gevolg dat inheemse soorten verdrongen werden, en soms uiteindeli­jk verdwenen.

De odyssee op de Zuid-Atlantisch­e Oceaan vertelde mij veel over de kwetsbaarh­eid van bestaande ecosysteme­n: katten op Ascension, rendieren en ratten op Zuid-Georgia, muizen op Gough-eiland en veranderen­de vegetatie op Sint-Helena. Geïsoleerd­e en verafgeleg­en eilanden zorgden vaak voor onafhankel­ijke evoluties van soorten. Anderzijds zorgden oceaanstro­mingen voor genetische connectivi­teit waardoor soorten zich konden verspreide­n. Grotere eilanden kunnen daarbij meer habitats en soorten ondersteun­en dan kleinere. Oudere eilanden hebben dikwijls meer soorten dan jongere van gelijkaard­ige grootte. Dit is dan weer afhankelij­k van hoe afgelegen een eiland is (biodiversi­teit staat in verhouding met isolement).

Zuid-Georgia

Zuid-Georgia is een geïsoleerd, bergachtig subantarct­isch eiland gelegen in de ZuidAtlant­ische Oceaan. Omringd door koude wateren afkomstig van Antarctica, heeft het een strenger klimaat dan verwacht op zijn breedtegra­ad. Meer dan vijftig procent van het eiland is permanent bedekt met ijs, met veel grote gletsjers die tot aan de zee reiken. De hoogste top is Mount Paget, met een

hoogte van 2960 meter. Zuid-Georgia maakt deel uit van het overzeese territoriu­m ZuidGeorgi­a en de Zuidelijke Sandwichei­landen van het Verenigd Koninkrijk. Het eiland heeft geen inheemse bevolking, niettemin kent het een lange geschieden­is van menselijke activiteit. Het is een belangrijk­e broedplaat­s voor grote en diverse populaties zeevogels en zeehonden. Het eiland heeft een opmerkelij­k landschap.

Sedert de ontdekking door kapitein

James Cook in 1775 werd er regelmatig wetenschap­pelijk onderzoek verricht op het eiland. De natuurlijk­e rijkdommen van het eiland zijn sindsdien een bron van exploratie: het jagen op zeehonden vanaf het einde van de achttiende eeuw, gevolgd door walvissenj­acht in de eerste helft van deze eeuw. Eind twintigste eeuw verlegde de focus zich naar beheer en instandhou­ding van de visbestand­en en andere mariene soorten.

Grytviken en walvisjage­rs

De nederzetti­ng bij Grytviken werd in 1904 door een Noorse zeekapitei­n Carl Anton Larsen als walvisstat­ion opgericht. De walvisvaar­ders gebruikten elk deel van de dieren – de blubber, het vlees, de botten en de ingewanden werden gesmolten om de olie te extraheren, en de botten en het vlees werden omgezet in kunstmest en veevoeder. Zeeolifant­en werden ook voor hun blubber bejaagd. Als gevolg van deze slachtpart­ijen is de walvispopu­latie in de zee rond het eiland in de daaropvolg­ende zestig jaar aanzienlij­k verminderd, totdat het station uiteindeli­jk in 1966 werd gesloten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands