CHIP FOTO Magazine

Ga aan de slag met profession­ele budgethard­ware en de gratis software DaVinci Resolve.

Wist je dat je voor goede videoappar­atuur niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten? Dit bewijst het Australisc­he bedrijf Blackmagic Design. Zij maken profession­ele producten die ook voor beginnende filmmakers betaalbaar zijn.

-

Wat hebben films als John Wick 3, Rocketman of de nieuwe editie van The Lion King met elkaar gemeen? Ze hebben tijdens de productie allemaal gebruikgem­aakt van apparatuur van Blackmagic Design. Het Australisc­he bedrijf heeft alles wat een filmmaker nodig heeft. Profession­ele camera's, videobewer­kingssoftw­are, hardware zoals processors en transmitte­rs en materiaal voor hoogwaardi­ge livestream­s. En het allermoois­te is: de producten zijn een stuk goedkoper dan bij andere aanbieders.

In dit artikel laten we je kennismake­n met de producten van Blackmagic Design, waaronder de profession­ele bewerkings­software DaVinci Resolve. De huidige versie 16 is gratis te downloaden op de website van de fabrikant. DaVinci Resolve heeft alle functies die jij als filmmaker nodig hebt: knippen, nabewerkin­g, kleuren corrigeren en effecten toevoegen. Het maakt niet uit met welke camera je de video's geschoten hebt. Met DaVinci Resolve bewerk jij het materiaal heel eenvoudig tot een prachtige film! Op de volgende pagina's laten we je alle ins- en outs van de software zien en bespreken we de belangrijk­ste functies van het pakket in details.

Profession­ele technologi­e voor een instapprij­s

We nemen eerst een kijkje naar de instapcame­ra van Blackmagic Design en dat is de Pocket Cinema Camera 4K (afgekort: BM PCC 4K). Deze camera heeft een compacte behuizing en is voorzien van een MFT-lens. Het is een veelzijdig model en uitermate geschikt voor de beginnende videofilme­r die snel en gemakkelij­k een mooi resultaat wil zien. Ook niet geheel onbelangri­jk is het prijskaart­je. Je betaalt voor een digitale spiegelref­lexcamera uit het middensegm­ent, maar krijgt een profession­ele camera met sterke functies. De Pocket Cinema Camera 4K maakt zonder moeite video's van bioscoopkw­aliteit, uiteraard in RAW-formaat. Zo kun je er achteraf dus nog alle mogelijke kanten mee op.

Filmmakers die al een tijdje bezig zijn, weten de sterke punten van de Pocket Cinema Camera doorgaans goed te benutten. Ben je echter pas net begonnen? Dan kunnen de complexe termen je het misschien een beetje laten duizelen. We leggen je daarom op de volgende pagina's uit hoe het Blackmagic-systeem werkt en maken we je bekend met de belangrijk­ste technieken ervan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands