CHIP FOTO Magazine

We leggen uit wat IBIS, IS, VR en OIS werkelijk opleveren.

Camerabody‘s en lenzen met beeldstabi­lisatie kosten aanzienlij­k meer. De vraag is dus of je die extra investerin­g wel nodig hebt. We leggen uit wat IBIS, IS, VR en OIS werkelijk opleveren.

-

Bewegingso­nscherpte ontstaat vaak wanneer er niet genoeg licht is, of beter gezegd, wanneer je een relatief lange sluitertij­d moet gebruiken om nog genoeg licht op de sensor te laten vallen. Zelfs de kleinste beweging van je camerahand maakt de contouren van het onderwerp wazig. Als je geluk hebt is de beweging miniem, zodat onderwerpe­n slechts wat zachter lijken en niet veel contrast hebben. Maar ook dubbele contouren ontstaan sneller dan je denkt. Des te vervelende­r dat je een klein beetje beweging op je camerasche­rm vaak niet goed kunt beoordelen, waardoor je vaak pas thuis op een

groot beeldscher­m merkt dat je foto‘s niet helemaal scherp zijn. Je bent dan hoe dan ook te laat om de foto opnieuw te maken.

Het beste middel tegen bewegingso­nscherpte is een statief om je camera goed stil te kunnen houden. Maar niet iedere fotograaf heeft zin om het ding steeds mee te moeten nemen. Bovendien zijn er situaties waarin het opstellen van een statief niet mag of heel lastig is, bijvoorbee­ld in een small trappenhui­s of bij een evenement. Het alternatie­f is om een hogere ISOwaarde in te stellen om de sluitertij­d korter te kunnen houden, maar het nadeel daarvan is dat er dan meer ruis ontstaat.

Vrij uit de hand fotografer­en

Voor al deze problemen is beeldstabi­lisatie een uitkomst. Het doel is om cameratril­lingen bij het fotografer­en uit de vrije hand te compensere­n door middel van een beweegbare sensor of beweegbare lenselemen­ten. Zo moeten onscherpe foto‘s voorkomen worden. Beeldstabi­lisatie is vooral nuttig bij langere brandpunts­afstanden, omdat de kleinere beeldhoek veel minder licht doorlaat naar de sensor dan bij korte brandpunts­afstanden. Daarom zijn langere belichting­stijden bij ver inzoomen eerder de regel. Bovendien wordt door het vergroting­seffect in het telebereik zelfs de kleinste camerabewe­ging veel sneller zichtbaar. Telelenzen met beeldstabi­lisatie zijn daarom een dure maar goede investerin­g voor sport- en wildlife-fotografen.

Volgens de specificat­ies van de fabrikante­n verlengt een goede beeldstabi­lisatie de maximaal mogelijk sluitertij­d waarmee je uit de hand kunt fotografer­en met maximaal zeven stops (zie kader op pagina 41). Stabilisat­ie in het objectief is nog effectieve­r, omdat deze zich nauwkeurig kan aanpassen aan de brandpunts­afstand. Sommige lenzen bieden verschille­nde modi, bijvoorbee­ld voor het meetrekken van de camera bij sportfotog­rafie. Dan wordt het bewegen van de camera alleen gecompense­erd in de horizontal­e richting.

Gestabilis­eerde lenzen hebben ook nadelen. Ze zijn duurder, zwaarder en ook minder lichtsterk. Het open diafragma is meestal niet groter dan f/2.8. Dat kan een nadeel zijn bij portretfot­ografie, omdat hier vaak de scherptedi­epte zo groot mogelijk wordt ingesteld om de persoon duidelijk op te laten vallen tegen een zo wazig mogelijke achtergron­d. En dat bereik je alleen met een groot open diafragma zoals f/2 of f/1.8. In andere genres, zoals straatfoto­grafie, is een minder lichtsterk­te lens geen probleem, aangezien hierbij vaak kortere brandpunts­afstanden en een grote scherpte-diepte worden gebruikt.

En dan is er ook nog de beeldstabi­lisatie via de sensor, zoals bijvoorbee­ld die van de Fujifilm X-T4, waarbij de beweegbaar

„Bewegingso­nscherpte valt in het telebereik veel sneller op.

gemonteerd­e sensor de trillingen kan compensere­n. Het voordeel van deze sensorgeba­seerde systemen is dat je wel meer betaalt voor de camerabody, maar vervolgens heb je niet per se duurdere lenzen met stabilisat­ie nodig.

Sommige camerafabr­ikanten, zoals Panasonic en Olympus, vermelden dat hun systemen elkaar aanvullen. De camera-interne stabilisat­ie van de nieuwe Olympus E-M1 Mark III moet bijvoorbee­ld de belichting­stijd verlengen met maximaal zeven stops. Met een gestabilis­eerd Olympus-objectief doet de fabrikant daar nog een schepje bovenop: dat moet kunnen compensere­n voor

7,5 stops.

Onmisbaar bij video‘s

Of de meerprijs voor beeldstabi­lisatie de moeite waard is, hangt niet alleen af van je budget, maar ook van de onderwerpe­n die je het liefst fotografee­rt. Maar vergeet ook de videofunct­ie niet in je overweging. Terwijl een lichte camerabewe­ging vaak alleen maar foto‘s wat ‘zachter‘ maakt, is het video‘s ronduit onprettig om naar te kijken. De beeldstabi­lisatie kan niets uitrichten tegen sterkere schokken in video‘s (daarvoor heb je echt een gimbal nodig), maar fijne trillingen worden wel gecompense­erd. En daardoor oogt de video rustiger en profession­eler. Over het algemeen hebben IBIS-systemen de voorkeur bij het filmen, omdat het stille geruis van sommige gestabilis­eerde lenzen ook op de geluidsopn­ame van de video te horen is.

Verder vinden filmmakers in cameramenu‘s nog een derde soort stabilisat­ie: elektronis­che beeldstabi­lisatie. Die gaat ook camerabewe­gingen tegen, maar het gaat wel ten koste van de resolutie. Wat het doet, is de referentie­punten in scènes identifice­ren en de afzonderli­jke frames hiermee uitlijnen. Daardoor verschuift de beelduitsn­ede van frame tot frame een beetje. Dat wat aan de randen ‘uitsteekt‘ wordt gewoon weggesnede­n. Overigens hebben sommige video-bewerkings­programma‘s een vergelijkb­are functie waarmee je achteraf wat trillingen kunt tegengaan.

 ??  ?? Bij te lange sluitertij­den worden de contouren vaak erg zacht. Je krijgt scherpere resultaten met beeldstabi­lisatie.
Bij te lange sluitertij­den worden de contouren vaak erg zacht. Je krijgt scherpere resultaten met beeldstabi­lisatie.
 ??  ?? scherp
scherp
 ??  ?? onscherp
onscherp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands