CHIP FOTO Magazine

Bescherm je foto’s tegen diefstal met een watermerk.

-

Het delen van foto’s binnen online galerijen en portfolio’s is snel en gemakkelij­k, maar het maakt je foto’s ook erg kwetsbaar voor diefstal. Zodra je een foto maakt, bezit je automatisc­h de auteursrec­hten. Is deze afbeelding echter eenmaal gedownload en opnieuw op andere sites geplaatst, dan weet de argeloze kijker niet meer wie de oorspronke­lijke maker is. Dit kan ertoe leiden dat jouw foto wordt gebruikt zonder dat je hier de credits voor krijgt. Ook wanneer je een klant proeffoto’s stuurt ter inzage of om te bestellen, wil je niet het risico lopen dat hier ongeautori­seerde afdrukken van gemaakt worden en jij naar je geld kunt fluiten.

De beste manier om je werk te beveiligen is door je auteursrec­ht en contactgeg­evens digitaal toe te wijzen aan de metadata van de afbeelding, zodat deze belangrijk­e informatie altijd aan de foto bevestigd is. Dit helpt potentiële klanten contact met je op te nemen wanneer zij de afbeelding op een of andere manier willen gebruiken. Metadata is nuttig, maar mensen kunnen er nog steeds voor kiezen om die informatie uit het bestand te verwijdere­n en een onbevoegde afdruk van je afbeelding maken.

Om je foto’s nog beter te beschermen vind je in Lightroom het handige deelvenste­r Pagina. Hiermee voeg je in een paar stappen een watermerk en naamplaatj­es aan je foto’s toe. Je kunt een watermerk maken met je eigen logo of een tekst. De kunst van een maken van een goed watermerk is dat hij informatie­f is en de kleuren en compositie van de afbeelding niet in de weg staat.

1

VOEG EEN NAAMPLAATJ­E TOE

Om een watermerk aan een afbeelding toe te voegen ga je allereerst naar de module Afdrukken en hierin naar het deelvenste­r Pagina, dat je aan de rechterkan­t vindt. Vink de optie Naamplaatj­e aan en kies Renderen op elke afbeelding. Klik op de voorverton­ing en kies Bewerken om de inhoud aan te passen.

2

TEKST AANPASSEN

Via de optie Grafisch naamplaatj­e gebruiken kun je een eigen logo importeren. Deze optie ondersteun­t ook transparan­te pixels. Heb je (nog) geen logo, kies dan de andere optie en typ de tekst die je wilt gebruiken, bijvoorbee­ld ‘PROEF’. Kies een lettertype en kleur uit het menu en klik op OK.

3

TEKST VERFIJNEN

Stel de Dekking van de tekst in op 32% voor een goede balans tussen een leesbare tekst en de zichtbaarh­eid van de foto. Sleep de Schaal naar 62% om de tekst groot genoeg te maken, zodat deze niet eenvoudig weggesnede­n kan worden. De foto kan nu veilig met anderen gedeeld worden.

4

VOEG EEN WATERMERK TOE

Vink de optie Watermerke­n aan. Kies dan Watermerke­n bewerken en typ een tekst. Je kan natuurlijk ook een afbeelding kiezen die je als watermerk wilt gebruiken. Kies de hoek waarin je het watermerk wilt laten verschijne­n en klik Opslaan. Je kunt dit watermerk vanaf nu op al je foto’s toepassen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands